THEJAJO Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Elo. Przeszukalem forum Chlodzenie konwencjonalen i jakos nie specjalnie znalazlem temta na temat w/w coolera. Na Allegro czy w sklepach ten cooler chodzi po ponad 50 zl. co jest dosc wysoka cena za wentylator. Czy ta cena faktycznie jest adekwatna do mozliwosci tego wentylka? Jesli ktos spotkal sie (mial okazje potestowac) z tym coolerkiem chetnie poczytam opinie na ten temat? PZDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Yyy?? To nie jest żaden cooler tylko wentylator 80mm... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Generalnie wiadomo o co biega. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Ten wiatrak zdecydowanie nie jest wart tych pieniędzy. Nie napisałeś do czego na służyć poszukiwana dmuchawka. Jeżeli chcesz kupić coś porządnego to polecam: - xthermal btf 80 - Scythe Kama Flex a z tańszych to Acutake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 A ja się nie zgadzam. Ten wentylator jest wart swoich pieniędzy, jeśli potrafi się docenić jego walory. Z tego, co sam sobie sprawdzałem w domu, to jego wydajność jest przeważnie wyższa przy ustalonych obrotach od konkurencyjnych wentylatorów, a w szczególności od Noiseblockerów i XThermali. Jest od nich nieco głośniejszy, co prawda, ale za to ma znacznie wyższą trwałość, a ograniczenie obrotów przez obniżenie napięcia może odgłosy niemal zupełnie wyeliminować. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 oj, zaraz wywiąże się długa dyskusja nt. tej noctuy..... Labo : możemy mówić o różnicy w trwałości między kama flexem a noctua'ą nie wcześniej jak za 5 lat. Nie ma żadnych dowodów na wyższość któregokolwiek z nich(pod względem trwałości). Trzeba przyznać, że obydwa wentyle mają dość wyrafinowane konstrukcyjnie łożysko, co wróży ponadprzeciętną wytrzymałość na kąsanie przez ząb czasu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 A ja się nie zgadzam. Ten wentylator jest wart swoich pieniędzy, jeśli potrafi się docenić jego walory. Z tego, co sam sobie sprawdzałem w domu, to jego wydajność jest przeważnie wyższa przy ustalonych obrotach od konkurencyjnych wentylatorów, a w szczególności od Noiseblockerów i XThermali. Jest od nich nieco głośniejszy, co prawda, ale za to ma znacznie wyższą trwałość, a ograniczenie obrotów przez obniżenie napięcia może odgłosy niemal zupełnie wyeliminować. Pozdrawiam jako wlasciciel Noctua NF-P12-1300(wentyla wartego 75zł) w pełni sie z toba zgadzam,jakosc wykonania jest perfekcyjna,dobrej jakosci plastik,cooler jest naprawde ciezki az sie zdziwiłem,przy 900 jest praktycznie niesłyszalny a przy tym wydajny,dla lubiacych cisze,wydajnosc jest idealny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Labovsky : a co sądzisz o wentylach NANOXIA? Bo mam dostęp do takowych(80mm) w cenie 23zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Labovsky : a co sądzisz o wentylach NANOXIA? Bo mam dostęp do takowych(80mm) w cenie 23zł.Właśnie kupiłem sobie taki na aukcji MadTechu i muszę powiedzieć, że wentylator jakościowo bardzo sympatyczny. Wirniki to jednak mają identyczne jak w Noiseblockerach i XThermalach. Co to oznacza? Oznacza to ni mniej ni więcej podobny, niski poziom szumów, ale i raczej średnią stosunkowo wydajność. Nanoxia nadrabia wyższymi obrotami w swoich modelach. Potwierdzam też to, co Puma pisze w Twoim wątku nt. zakupów, że łożysko nie pracuje tak kulturalnie jak w ww. konkurentach, choć stosunkowo cicho. Z drugiej strony gwarancja i deklarowana żywotność jest znacznie dłuższa. Nie ma też potencjalnych problemów z montażem w poziomie w związku z tym. Na pewno nie nadaje się dla osób wyczulonych na subtelne tykanie łożyska na niskich obrotach, kiedy to szum powietrza jest już niesłyszalny. Dla zdecydowanej większości, której komputery choćby odrobinę szumią, jest to rzecz do pominięcia przy ocenie. U mnie model FX08-2200 powędruje do zasilacza, albowiem Noiseblocker XL2 okazał się jednak nieco za słaby do pracy pod obciążeniem, kiedy to obudowa mojego Topowera była bardzo gorąca, a co dopiero środek. Pozdrawiam P.S. Nie potrafię jednak zdjąć wirnika :huh: Ani drgnie nawet pod mocniejszym naciskiem :( Edytowane 17 Marca 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 naxt, seria P12 jest o wiele lepsza pod względem głośności niż S12, tak więc nie wypowiadaj się o starszej serii mając wentylator P12. Labovsky, jak sam piszesz Noctua jest głośniejsza od XThermala ale ma lepszy przepływ przy tych samych obrotach. Tak więc XThermal może pracować z wyższymi obrotami zapewniając ten sam poziom hałasu i wtedy zapewne i przepływ będzie podobny :razz: Trwałość to jak już Andrew_DC stwierdził - nie jesteś w stanie tego udowodnić przez najbliższe parę lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Labovsky, jak sam piszesz Noctua jest głośniejsza od XThermala ale ma lepszy przepływ przy tych samych obrotach. Tak więc XThermal może pracować z wyższymi obrotami zapewniając ten sam poziom hałasu i wtedy zapewne i przepływ będzie podobny :razz:To zbyt daleko idące uproszczenie. Po pierwsze głośność to nie tylko pracujące łożysko, ale i szum powietrza, który jest wypadkową tworzących się wirów za wentylatorem. Trudno to oszacować w miarę zmiany liczby obrotów. Po drugie wzrost wydajności w zależności od obrotów nie jest taki sam dla każdego wentylatora. A zatem to, że XThermal/Noiseblocker pracuje ciszej od Noctuy przy ustalonych obrotach nie oznacza, że będzie pracował równie wydajnie przy ustalonej głośności/hałasie. Robiłem sobie porównanie w domowych warunkach, a więc opatrzonych sporą dozą umowności. Na ile jednak udało mi się skonfrontować kilka posiadanych przeze mnie wtedy wentylatorów, o tyle pozwoliło wyciągnąć mi pewne wnioski. 80mm Noiseblocker/XThermal (czyli pewnie również Nanoxia) osiąga wydajność 80mm Noctuy o obrotach 1400rpm dopiero przy ok. 1800rpm. Przy 1800rpm Noiseblocker/XThermal jest zaś głośniejszy niż Noctua przy 1400rpm. Natomiast przy 1800rpm na przykład Noctua jest zdecydowanie bardziej wydajna... i wcale nie tak dużo znów głośniejsza... o ile w ogóle. Różnice są wyczuwalne. Trwałość to jak już Andrew_DC stwierdził - nie jesteś w stanie tego udowodnić przez najbliższe parę lat.Napisałem o deklarowanej żywotności i gwarancji. Nie pisałem o faktycznej trwałości. Nie zmienia to faktu, że nawet najlepsze łożyska ślizgowe nie mają trwałości szacowanej wyżej jak 70 000h, zaś łożyska w Nanoxiach, Noctuach, S-Flexach/Kama Flexach to trwałość zaczynająca się od 100 000h w zwyż. Domyślam się zatem, że skoro sami producenci nie zamierzają wmawiać w swoich często i mocno naginanych specyfikacjach, iż trwałość łożysk ślizgowych jest wyższa od olejowych i innych hydrodynamicznych, to coś w tym jednak musi być. Zgadzam się jednak - jest to założenie, które trudno jest potwierdzić empirycznie nawet pomimo doniesień o dość szybkim zużyciu łożysk bardzo popularnych Fanderów, których to trwałość jest szacowana właśnie na 70 000h. :) Pozdrawiam Edytowane 17 Marca 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) naxt, seria P12 jest o wiele lepsza pod względem głośności niż S12, tak więc nie wypowiadaj się o starszej serii mając wentylator P12.sorry ale to jest forum i chyba moge sie wypowiedziec? i kiedy ja pisałem o starszej seri? ,S12 tez są bardzo ciche po za tykaniem lozyska(np w Noctua NF-S12-1200)co wyeliminowano w P12 Edytowane 17 Marca 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Jeżeli chodzi o różnice w przepływie, to mam nadzieję, że sprawa wyjaśni się, gdy dostanę na testy wielką trójcę czyli noctue,xtermala i flexa. Niestety na to trzeba będzie jeszcze poczekać, bo raz że mam nawał roboty na studiach, a dwa, że Toman(night modders) nie ma czasu na zajęcie się publikacją już napisanych tekstów. Edytowane 17 Marca 2008 przez Andrew DC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Jeżeli chodzi o różnice w przepływie, to mam nadzieję, że sprawa wyjaśni się, gdy dostanę na testy wielką trójcę czyli noctue,xtermala i flexa.Mam nadzieję, że masz opracowany wiarygodny sposób pomiaru przepływu powietrza, bo to nie jest takie "hop siup", o czym przekonali się choćby redaktorzy SPCR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Czy metoda będzie wiarygodna, to się okaże. W każdym razie chcę wykazać RÓŻNICE między wentylami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (...) Nie napisałeś do czego na służyć poszukiwana dmuchawka. (...) Poszukuje 80 do radiatora z Tt V 12 eX na A XP 1700+@11x166 JIUHB, najlepiej nieslyszalnej aczkolwiek wydajnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Panowie ale tutaj trzeba tez ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> namiar na ceny.. nanoxia kosztuje 30zl tam w niemczech czyli 2.5raza taniej niz tutaj.. w tym momencie chyba staje sie najbardziej oplacalnym i slicznym chlodzeniem bo ta cena zmiata wszystko ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Panowie ale tutaj trzeba tez ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> namiar na ceny.. nanoxia kosztuje 30zl tam w niemczech czyli 2.5raza taniej niz tutaj.. w tym momencie chyba staje sie najbardziej oplacalnym i slicznym chlodzeniem bo ta cena zmiata wszystko ;DNanoxia FX08 czyli 80mm kosztuje 22zł.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Jakos te ceny nie odzwierciedlaja sie np. na Allegro. O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...