MarK Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Witam Panie i panowie mam poważny problem z następującą konfiguracją : - Core 2 Duo E8400 - Intel DQ35JOE wersja z obsługą 8GB ramu - PNY Quadro FX1700 - 4x 2GB Kingston 800mhz DDR2 non-ECC - zasilacz Chieftec 400W Problem wygląda następująco : Na zintegrowanej karcie graficznej i włożeniu kompletu pamięci, tzn. łącznie 8GB, maszyna uruchamia się całkowicie normalnie (instalacja Windowsa i dodatkowego softu). Po włożeniu jakiejkolwiek karty graficznej w slot PCI-E komputer w ogóle się nie uruchamia. Po wyciągnięciu karty i uruchomieniu ponownie maszyny też nie wstaje ! Pomaga odłączenie komputera od prądu na kilka minut - po tym zabiegu maszyna na zintegrowanej grafice działa bez zarzutu. To co próbowalem zrobić do tej pory: - update BIOS do najnowszej wersji - wymiana pamięci na inne (inne sztuki, inne prędkości, luzowane timingi) - uruchamiane na kilku grafikach - efekt ten sam Mam kilka maszyn tego typu i na każdej jest ten sam efekt. Z góry dzięki za każdą pomoc i sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Witamy Chętnie bym pomógł ,ale nigdy nie miałem do czynienia z taką platformą :wink: Ale po kolei; sugestia nr1 czasami w biosie nie ma wyboru boota karty graficznej sugestia nr2 w biosie wyłączone jest PCI-E sugestia nr3 nie podpięte zasilanie do grafy-wiem pirdołka ,ale czasami się zapomina sugestia nr4 taka juz naciągana :D za słaba zasiłka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Zasilanko do grafy nie jest konieczne. I tak ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) nie kazda grafa ruszy. lepiej podpiac takie pytanie podstawowe - cczy z grafa na pcie i mniejsza iloscia ramu (2 kostki lub 4x1GB) komp chodzi dobrze? Edytowane 13 Marca 2008 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarK Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 nie kazda grafa ruszy. lepiej podpiac takie pytanie podstawowe - cczy z grafa na pcie i mniejsza iloscia ramu (2 kostki lub 4x1GB) komp chodzi dobrze? Tak, stacja dziala normalnie z mniejszą ilością RAM'u. Te karty grafiki nie mają dodatkowego złącza zasilania. Niestety zmiana źródła obrazu (integer/pci-e) odbywa się automatycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarK Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Problem rozwiązany - intel przyznał się do zwalonej serii płyt. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...