williusz Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) Witam, mialem jakas awarię w kompie po której wszystko padło. Teraz po wlozeniu HDD z tego kompa do innych maszyn mam efekt, ze komputery sie nie uruchamiaja. Po odlaczeniu tego dysku dzialaja normalnie. Ktos moze wie co sie tu dzieje ?. Jak odzyskać znajdujace się na tym dysku dane ? Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam. Aha, dysk jest samsunga. Edytowane 13 Marca 2008 przez williusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Co to znaczy że się komutery nie uruchamiają? (nie dadzą się włączyć, nie startuje bios, nie ładuje system?) SATA czy ATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
williusz Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Jest to dysk samsunga model SP0411N, ATA. Po podłączeniu dysku pod taśmę IDE, stoi wszystko, brak jest "podbicia" karty graficznej oraz biosu. Można naciskać wlacznik zasilania i nie ma zadnego efektu (na plycie pali sie tylko jakas dioda). Po odlaczeniu dysku od tasmy komputer sie uruchamia. Jest obraz i mozliwosc wejscia do biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Zmień taśmę, spróbuj z innym dyskiem, upewnij się że dysk jest prawidłowo ustawiony (master). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
williusz Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Dysk podłaczałem na róznych tasmach do roznych maszyn. Zarowno samego jako MASTER-a, oraz jako SLAVE-a do współpracy z innymi podlaczonymi dyskami. Tasmy byly w kazdym kompie inne, i na nich dzialaly inne dyski bez problemu. Problem jest tego typu, ze jak go podlacze to nic nie rusza, jakby zablokowany byl zasilacz. Odłacze i wszysko gra. Najgorsze jest to, ze mam tam bardzo wazne dane, a nie jestem w stanie w zaden sposob sie z nim polaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 bardzo mozliwe ze po prostu padła elektronika dysku i teraz robi jakieś zwarcie i komp nie moze wystartowac. ja mialem tak ze nie moglem wejsc do biosu a dysk byl widziany jakos dziwnie (nie miał takiej nazwy jak zwykle) To wszystko było po tym jak kolega mi dotknął dysk od spodu w czasie pracy.. pewnie zwarcie i padłą elektronika albo jakas czesc mechaniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 No ja rowniez obstawiam elektronike. Z reszta, podłacz go sama tasma, a nastepnie samym zasilaniem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
williusz Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) Oddałem dysk do serwisu, bo sam nie poradzę sobie. Nie mam identycznego modelu by przełożyć elektronikę i odzyskać dane z talerzy wiec muszę sie poddać. Dzięki za pomoc. Edytowane 24 Marca 2008 przez williusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Prawdopodobnie bardzo ze masz uszkodzona diode TRANSIL zabezpieczajaca linie 12V i 5V. Przy podbiciu napiecia przez zasilacz ( ciekawe co masz ?? ) zwiera sie by niedopuscic do uszkodzenia dalszego elektroniki dysku.\ Radzil bym ci wymienic zasilacz..... bo masz 1 efekty niepelnosprawnosci zasilacza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...