Skocz do zawartości
kaczortrex

Kilka Pytanek Od Zorietnowanego, Ale Z Wątpliwościami

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, przymierzam się do zakupu blaszak aby odciążyć lapka, który zapierdziela 16-20/24 codziennie od 1,5 roku.

Blaszak będzie głównie służył do programowania no i chciałbym pograć np. w CoD4 :)

Rzeczą pewną jest na razie tylko procesor - E8400; raczej nie będzie kręcony, ew. min

Pamięci - z założenia wezmę płytkę obsługującą zarówno ddr2 jak i ddr3 - Gigabyte GA-EP35C-DS3R lub Asus p5k pro, na początek chce wrzucić 2-4 G i teraz nie wiem czy lepiej 2G 1066 czy 4G 800. Raczej ze stajni OCZ; ew. min kręcone

Grafika: 8800GT/GTS lub 9800GT - podobno mają wyjść na dniach - nie wiem co sądzić o 9600GT

Zasilacz: Corsair 620W HXEU, BeQuite lub Seasonic

Monitorek no i kolejny "problemik" marzy mi się 24" iyama, ale nie wiem jak z ostrością bo przecież najnowszych gier nie uciągnie w 1920x1080 na grafice 8800GT/GTS; jeżeli potwierdzicie że nie da rady to przymile się do 22" ale tu kompletnie nie mam pojęcia; bardzo chciałbym aby miał regulacje w pionie, HDMI obowiązkowo, niekoniecznie pivot cena do 1800

Takie mam o to wątpliwości a was proszę o rade :)

P.S 1. Czy warto się pakowac w plyty z ddr2/ddr3?

2. budżet to 5-6k za wszystko

pozdrawiam

Edytowane przez kaczortrex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Nie warto brac płyt z ddr3 bo i tak one bardzo drogie są i duzo czasu zejdzie az bedą normalne ceny

2.Procesor ok

3.Masz dużo pieniedzy na ten cel wiec zamiast Asus P5K PRO weż P5K-E (lepsze polozenie zlacza 24pin)

4.Ram Wez 2x2GB OCZ

5.Grafika 88GT i 88GTS lepsze od 9600GT wiec proponuje wziąsc którąs z tych pierwszych

6.Zasilacz weż Corsair 520W(spokojnie wystarczy,dobrym wyborem bedzie tez 450W ale tu nie ma juz odpinanych kabli)

7.Monitora Ci nie doradze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto zazwyczaj robić raid mając tylko 2 HDD.

Płyty z 2 rodzajami RAM to niepraktyczny element marketingu bo

prawdopodobieństwo wykorzystana tego w praktyce bardzo małe.

Lepiej 1920*1200 zwłaszcza do programowania (jak przetestujesz czy interfejs działa poprawnie w 1600*1200 mając 1920x1080 ?

Do programowania lepiej mieć czterojajeczny CPU jeśli programowanie

obejmuje wielowątkowość dla wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie warto??

Tu jest test wydajności:

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=raid0_testy

W wielu sytuacjach raid działa wolniej (kopiowanie pliku w ramach raid z 2 szybkich dysków jest wolniejsze niż z pomiędzy

odrębnymi dyskami w praktyce różnice są większe niż w tym teście bo dyski zapełniamy znacznie i są

niedefragmentowane )

Ryzyko utraty danych jest większe przy raid 0 bo wystarczy że padnie jeden dysk.

Zazwyczaj nie oznacza że zawsze bo można poszukać sytuacji gdy warto.

Ale w najprostszej sytuacji gdy przetwarzamy dane na dyskach lepiej umieścić dane wejściowe na pierwszym a wyjściowe

na drugim niż wszystkie dane na jednym dużym po spięciu w raid.

Taki raid 0 działa szybciej niż oddzielne dyski jeśli dane przerzucamy na linii HDD RAM i to nie zawsze bo gdy system potrzebuje

dysku do przerzucenia pamięci a my coś przetwarzamy to też może działać wolniej raid niż oddzielnie dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

programowanie nie obejmuje wielowotkowości przynajmniej na razie (C++, Java, Python, C# itp), zresztą jeszcze przez jakiś czas nie będzie dobrych książek na temat programowania wielowątkowego, jak również w trybie 64-bitowym

dla 200zł wole mieć szybszy procesor bez zbędnego OC

co do RAID0 jestem niemile zaskoczony - ale myśle że warto postawić na RAID0 jeżeli pracuje się z aplikacjami

jedyne czego boję się przy zakupie monitora 24" to to że w grach w które będe musiał grać na 1680x1050 będzie brzydki obraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi