papa1985 Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Witam. Posiadam plytke Abit IP35-E i bardzo chcial bym wgrac najnowszy bios do niej, wsumie to musze bo mam zamiar zmienic procek na E8XXX a z tego co wiem na starym biosie sa problemy z tym prockem, ale niestety niebardzo wiem jak to zrobic, podobno trzeba zrobic cos ala dyskietka startowa i z niej go zainstalowac (niemam stacji floopy) czy moge zrobic to na cd i zbootowac z cd-romu ?? Bios sciagnelem ze tej stronki versje 15. to chyba najnowszy, chociaz gdzies czytalem ze ktos instalowal bios 1,6 ale skoro na stronce abita niema takiego biosu wiec to chyba byl kit :P Czy po instalacji nowego biosu bedzie konieczna instalka windowsa od nowa?? A tak wogule czy ktorys z posiadaczy tej plyty co aktualizowal juz bios mogl by mi opisac krok po kroku jak najprosciej wgrac nowy bios?? P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale posiadam Angielska wersje systemu :-((( Aha, i z gory dziekuje za pomoc ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) http://www.lvcoyote.com/M630A_16.B01.zip Ten bios to wersja beta, ale działa bardzo dobrze. Poprawia obsugę E8xxx, więc to jego powinieneś wgrać. Po rozpakowaniu musisz zmienić rozszerzenie pliku z B01 na bin. Flasha możesz zrobić przy pomocy windowsowego abit Flashmenu, który możesz pobrać ze strony abita (dział narzędzia) Podczas flashowania miej pewność, że nic nie zawiesi/wyłączy komputera. Pozdr. Edytowane 14 Marca 2008 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa1985 Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 ale czy mogl by mi ktos dokladniej opisac jak wgrac bios?? krok po krok ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Jak tylko zobaczysz jak wygląda program abit flashmenu to bedziesz wiedział, ale grubsza to jest tak: jak ściągnąłeś plik z biosem i zmieniłeś rozszerzenie na bin, to właczasz flashmenu. Klikasz update from file, wybierasz plik który ściągnąłeś i potem musisz tylko przeczytać jakieś tam ostrzeżenie i kliknąć "tak" reszta zrobi się sama. Wszystko banalne jak budowa cepa i nie ma się czego bać. ps. jest już oficjalna wersja 1.6 ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/ip35/m630a16.zip różnica taka, że w paczce jest kilka plików do flashowania spod dosu i nie musisz zmieniać rozszerzenia, bo już jest .bin Edytowane 15 Marca 2008 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dredg Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Mam takie pytanko, czy zamiast dyskietki mozna uzyc cd lub pendriv'a jak to ma miejsce w asusach? nie mam stacji dyskietek :/ Ewentualnie czy ktos robil up'a na vista 64bit? dwa tygodnie temu uwalilem p5k-e wifi, poszedlem na latwizne i zrobilem upa z owej windy, plyta po restrarcie sie nie budzi, po fakcie wyczytalem ze 9/10 updatow asus'a z pod visty 64 sie nie udaje... kupilem tego abita oczekujac na powrot z gwary... Edytowane 17 Marca 2008 przez dredg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajfo Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Mam takie pytanko, czy zamiast dyskietki mozna uzyc cd lub pendriv'a jak to ma miejsce w asusach? nie mam stacji dyskietek :/ Ewentualnie czy ktos robil up'a na vista 64bit? dwa tygodnie temu uwalilem p5k-e wifi, poszedlem na latwizne i zrobilem upa z owej windy, plyta po restrarcie sie nie budzi, po fakcie wyczytalem ze 9/10 updatow asus'a z pod visty 64 sie nie udaje... kupilem tego abita oczekujac na powrot z gwary... Powinno dać się to zrobić, musisz skonfigurować flasha żeby komp mógł się z niego bootować, potem odpalasz kompa, bootujesz z flasha, zgrywasz pliki do ramdysku i wydajesz komende flashowania. Z poziomu windy nie radze tego robić bo są duże szanse uwalenia biosu (jeśli się nie ma programatora to lepiej nie próbować) sam miałem takie doświadczenia na szczęście miałem płytę do hot swapa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...