Skocz do zawartości
vermin

Ga-p31-ds3l + E2160 @3ghz - Jak To Zrobic?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow

Przymierzam sie do zakupu nowej budy, przegladajac rozne fora doszedlem do wniosku ze najlepszym budzetowym wyborem do calkiem niezlego OC bedzie:

Płyta główna: Gigabyte GA-P31-DS3L

Procesor: E2160 BOX

Ram: (no wlasnie - jaki?)

Karta graficzna: PALIT 8800GT 512MB 600/1800MHz 512 MB

Moja wiedza na temat OC jest czysto teoretyczna, pomimo tego moim celem jest ustawienie proca na 3Ghz, i wiem ze przy tej plycie jest to mozliwe (potwierdzaja to konfiguracje sprzetowe i porady z roznych for) wiec ta kwestia nie podlega juz zadnej dyskusji.

Moglbym zainwestowac w lepsza plyte glowna ale nie jest to konieczne.

Wiem ze mnostwo ludzi na tym forum posiada sprzet w podobnej konfiguracji (plyta/proc) wiec interesuja mnie konkretne podpowiedzi JAKI RAM kupic aby bez zbednych kombinacji wycisnac stabilne 3Ghz.

interesuje mnie pomoc typu: "wez taki i taki ram i ustaw FSB, timingi, vcore bla bla na tyle i tyle" :D

z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź Kingston na Elpidzie i ustaw FSB, timingi, vcore bla bla na tyle i tyle :lol:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Ram jakieś 2.2v, Vcore skąd mamy wiedzieć ?
Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie żeby ktos Ci odpowiedział ile odrazu FSB ustawić, jakie timingi i vcore

To sam musisz powoli ustawiać i patrzeć co sie dzieje.

A Ram Kingston 667Mhz ELPIDA bedzie ok (szukaj na allegro)

EDIT

AHH SPÓŻNILEM SIE:P

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to sie nie bój:) Gorąco im nie bedzie

spoko, przemysle to jeszcze ;] a w miedzyczasie czekam az ktos wrzuci jakas podobna konfiguracje i ustawienia do niej :)

chodzi konkretnie na ile FSB, na jakim mnozniku i na jakich timing'ach ramu jedziecie ;]

P.S. jesli wypisuje gdzies bzdury to prosze o uswiadomienie mnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek, skoro to e2160, to ustawiasz 9*333, albo 8*375 - czasem to pierwsze ustawienie nie chce działać.

Vcore - tego Ci nikt nie powie, jedyn robi 3ghz na stocku, a drugim ledwo 2,6, imho tak 1,3875-1,4V będzie optymalnie

ram - stwierdzam że przy intelu timingi to rzecz zbędna :lol: . Zrobiłem wczoraj test: 750mhz 5-5-5-15 vs. 700mhz 4-4-4-12, wynik był taki, że 750 miały przepustowość większą o ok. 300-400MB wg Everesta ultimate. Elpidy powinny pójść na ok 900mhzów, więc, czy puścić pamięci synchronicznie z prockiem, czy asynchronicznie to już sam zdecyduj.

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostateczna konfiguracja do stabilnego OC @3Ghz:

Proc: E2160 BOX

Plyta: Gigabyte GA-P31-DS3L

Ram: KINGSTON Dual (2x1GB) DDR2 667 MHz - ELPIDA

Grafa: PALIT 8800GT 512MB 600/1800MHz

Zasiłka: Chieftec GPS-450AA-101A

Cena niecale 1400 PLN

jakies sprzeciwy ? :D

Edytowane przez vermin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba pozostane przy tym palicie bo jeszcze sie okaze ze bede niewyplacalny a musze cos zostawic na wszelki wypadek gdyby komp byl za glosny (szef + palit + box to troche odkurzacz :D) badz boxowy cooler by sie nie wyrabial :/ ale podobno nie ma z tym wiekszego problemu

i jeszcze jedno, skoro mozna te kingi puscic synchro/asynchro do proca to w takim razie jak lepiej ? peace.

Edytowane przez vermin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi