vermin Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Witam wszystkich forumowiczow Przymierzam sie do zakupu nowej budy, przegladajac rozne fora doszedlem do wniosku ze najlepszym budzetowym wyborem do calkiem niezlego OC bedzie: Płyta główna: Gigabyte GA-P31-DS3L Procesor: E2160 BOX Ram: (no wlasnie - jaki?) Karta graficzna: PALIT 8800GT 512MB 600/1800MHz 512 MB Moja wiedza na temat OC jest czysto teoretyczna, pomimo tego moim celem jest ustawienie proca na 3Ghz, i wiem ze przy tej plycie jest to mozliwe (potwierdzaja to konfiguracje sprzetowe i porady z roznych for) wiec ta kwestia nie podlega juz zadnej dyskusji. Moglbym zainwestowac w lepsza plyte glowna ale nie jest to konieczne. Wiem ze mnostwo ludzi na tym forum posiada sprzet w podobnej konfiguracji (plyta/proc) wiec interesuja mnie konkretne podpowiedzi JAKI RAM kupic aby bez zbednych kombinacji wycisnac stabilne 3Ghz. interesuje mnie pomoc typu: "wez taki i taki ram i ustaw FSB, timingi, vcore bla bla na tyle i tyle" :D z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) weź Kingston na Elpidzie i ustaw FSB, timingi, vcore bla bla na tyle i tyle :lol: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Ram jakieś 2.2v, Vcore skąd mamy wiedzieć ? Edytowane 15 Marca 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Wątpie żeby ktos Ci odpowiedział ile odrazu FSB ustawić, jakie timingi i vcore To sam musisz powoli ustawiać i patrzeć co sie dzieje. A Ram Kingston 667Mhz ELPIDA bedzie ok (szukaj na allegro) EDIT AHH SPÓŻNILEM SIE:P Edytowane 15 Marca 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vermin Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 A Ram Kingston 667Mhz ELPIDA bedzie ok (szukaj na allegro) dzieki za podpowiedz, a jak jest z przegrzewaniem sie tych kostek? bo myslalem raczej o OCZ badz Patriot z jakimis radiatorami... peace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 O to sie nie bój:) Gorąco im nie bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vermin Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 O to sie nie bój:) Gorąco im nie bedzie spoko, przemysle to jeszcze ;] a w miedzyczasie czekam az ktos wrzuci jakas podobna konfiguracje i ustawienia do niej :) chodzi konkretnie na ile FSB, na jakim mnozniku i na jakich timing'ach ramu jedziecie ;] P.S. jesli wypisuje gdzies bzdury to prosze o uswiadomienie mnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) procek, skoro to e2160, to ustawiasz 9*333, albo 8*375 - czasem to pierwsze ustawienie nie chce działać. Vcore - tego Ci nikt nie powie, jedyn robi 3ghz na stocku, a drugim ledwo 2,6, imho tak 1,3875-1,4V będzie optymalnie ram - stwierdzam że przy intelu timingi to rzecz zbędna :lol: . Zrobiłem wczoraj test: 750mhz 5-5-5-15 vs. 700mhz 4-4-4-12, wynik był taki, że 750 miały przepustowość większą o ok. 300-400MB wg Everesta ultimate. Elpidy powinny pójść na ok 900mhzów, więc, czy puścić pamięci synchronicznie z prockiem, czy asynchronicznie to już sam zdecyduj. Edytowane 15 Marca 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vermin Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 no i o to chodzilo :D czyli juz wiem ze CL5, ale 667 czy 800 Mhz ? tnx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Jeśli znajdziesz Kingstony 667Mhz na Elpidzie to będą spokojnie wystarczały:) A jeżeli nie to możesz wziąśc jakies inne np GoodRam 800Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vermin Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Ostateczna konfiguracja do stabilnego OC @3Ghz: Proc: E2160 BOX Plyta: Gigabyte GA-P31-DS3L Ram: KINGSTON Dual (2x1GB) DDR2 667 MHz - ELPIDA Grafa: PALIT 8800GT 512MB 600/1800MHz Zasiłka: Chieftec GPS-450AA-101A Cena niecale 1400 PLN jakies sprzeciwy ? :D Edytowane 15 Marca 2008 przez vermin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Przecież zebrałeś wszystko co pisaliśmy, więc czemu mamy się sprzeciwiać ? :razz: Osobiście bym nie wybrał palita, tylko gigabyte. Ale to Twój piec. Edytowane 15 Marca 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vermin Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Osobiście bym nie wybrał palita, tylko gigabyte. Ale to Twój piec. nie mam kapuchy na gigabyte'a, a co ? palit za glosny or what ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Gigabyte ma opcje oszczędzania mocy ( durable czy jakoś tak ), i nie ma plomb na chłodzeniu. A z palit ma plomby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vermin Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Chyba pozostane przy tym palicie bo jeszcze sie okaze ze bede niewyplacalny a musze cos zostawic na wszelki wypadek gdyby komp byl za glosny (szef + palit + box to troche odkurzacz :D) badz boxowy cooler by sie nie wyrabial :/ ale podobno nie ma z tym wiekszego problemu i jeszcze jedno, skoro mozna te kingi puscic synchro/asynchro do proca to w takim razie jak lepiej ? peace. Edytowane 15 Marca 2008 przez vermin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...