Skocz do zawartości
Mibars

Funkcjonalny Windows Na Pendrive

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem wykorzystać swojego Pendrive'a Kingstona 1GB jako przenośny system operacyjny.

Już od dłuższego czasu mam na nim linuksa MySlaxa, tyle, że nie spełnia moich oczekiwań - przede wszystkim dlatego, że na moim komputerze nie wstaje :) oraz z powodu, że jednak większość programów jest pisanych pod Windowsy.

Myślałem nad wrzuceniem na pendrive'a Windowsa - 98SE, Millenium, bądź XP, ewentualnie 2000, tyle, że póki co nie mam do takiego dostępu.

Czy ktoś z Was próbował już takiej sztuczki z Windowsem na pendraku?

98 zdaje się być najodpowiedniejszy pod względem zajmowanego miejsca, Me to taki 98 na sterydach, posiada trochę więcej funkcji, jak np. wbudowane wsparcie dla pendrive'ów, zaś XP byłby prawdopodobnie w pełni funkcjonalny, pomijając to, że musiałbym go ostro odchudzić, by mi starczyło miejsca na pendrivie :)

Dodam, że pendrak ma 1gb pojemności, ale na system nie chciałbym przeznaczyć wiecej, niż połowy dostępnego miejsca - im mniej - tym lepiej.

Martwie się tylko trochę tym, że XP zajmuje strasznie dużo miejsca, nie wiem nawet, czy by się poprawnie zainstalował, zaś 98, czy Me nie "zobaczą" dysków NTFS...

Co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poświęciłem cały dzien na to by jakis win mi chodził z pena i ... niestety nie udało mi się. Ogólnie problem polega na tym ze moj pen ma 8gb i format FAT jest niemożliwy na takiej wielkości a format FAT32 już nie chce instalować systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki - nie przypuszczałem, że można aż tak skurczyć XPka.

Zacząłem się martwić o jeden detal - trwałość pamięci FLASH.

Podczas normalnej pracy jako pendrive dane są odczytywane raz na pewien czas, gdy Windows ma raczej tendencje do częstego zaglądania do plików... Czy nie skrócę dramatycznie życia pendrive'a jeśli wykorzystam go jako przenośny system operacyjny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki - nie przypuszczałem, że można aż tak skurczyć XPka.

Zacząłem się martwić o jeden detal - trwałość pamięci FLASH.

Podczas normalnej pracy jako pendrive dane są odczytywane raz na pewien czas, gdy Windows ma raczej tendencje do częstego zaglądania do plików... Czy nie skrócę dramatycznie życia pendrive'a jeśli wykorzystam go jako przenośny system operacyjny?

owszem skroci ci zywotnosc pendrive'a jezeli naprwade az tak bardzo potrzebujesz windy na pendrivie to kup jakas 512 takie pendziaki sa juz tanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi