tanx Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Witam, jestem szczęśliwym i jednocześnie nieszczęśliwym posiadaczem drukarki HP LaserJet 1100. Dostałem ja osd ojca który w biurze ja przez wiele lat uzywał ejdnk jest w super stanie drukuje idelanie, bierze ejdna kartke. A nieszczęście polega na tym, że mój nowy komp nie poiada złącza lpt, a jeszcze gorzej bo drukarka nie posiada zwyklego centronicsa na ktorego bez problemu bym dostal kabel na usb tylko b.zadki mini-centronics. Kabelka minicentronics na usb nigdzie nie moglem znalesc, znalzlem cos takiego http://www.allegro.pl/item319009164_adapte...enski_ak72.html neistey na plytce ze sterownikami jest masa plikow nawet nie wiem co odpalic;/ drukarka na poczatku w ogole nie chciala pracowac, pozniej jak cos poinstalwoalem to instaluje sie jako uniwersalna drukarka usb, neisty tylko w menadzeze zadan ja widac. Dodalem recznei drukarke hp 1100 i na porcie usb3 i jak daje drukuj to wysakkuje komunikat drukwanie sie nie powiodlo, a po chiwli drukarka zaczyna drukwoac jednak sa to jakeis paski dziwne znaczki na epwno nie to co chcialem. Bylem pewny zxe nic nie wyjdzie ale podlaczylem ta drukarke przez przejsciowek do satrego kompa gdzie drukarka byla zainstalowana na lpt, w drukarklach bez zandych sterownikow sama zaisntalwoal sie drukarka hp lasejet1100 na porcie usb001 virtual printer for usb. Moje pytanie brzmi czemu na strym kompie bez zandych sterow sie zaisntalwoala i drukuje a na naowy nie chce nawet jak siabtluje te sterowniki z plytki? stary komp to dell optiplex P41.7 z windowsem xp taks amo jak nowy komp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzikos Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Wydaje mi sie ze trzeba zainwestowac w kontroler LPT na PCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Wydaje mi sie ze trzeba zainwestowac w kontroler LPT na PCItez o tym myslalem ale opa zlacza pci mam juz zajęte....:( dzisiaj wypróbuje drukarke z kabelkim usb na innych kompach i napisze jak działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryśka Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Cześć - widzę nie lada problem z tym PRZEJŚCIÓWKOWANIEM myślę że da się pomóc! - zaGGadnij mnie na GG jak będziesz przy kompie. to się popodłączamy. Ale do rzeczy z tego co napisałeś to popełniłeś kilka błędów w logice łączenia. powinno być TAK: 1. wtykasz CD (od przxejściówki) do kompa. 2. wtykasz ją do USB. 3. Wykrycie nowego sprzętu USB i instalacja sterów z CD. - to powinno się zrobic samodzielnie ale może i nie poszło. 4. po tej instalacji powinieneś w managerze widzieć nowe ustroistwo USB jakiś tam adapter/kontroler/interaface ORAZ lowy Port LPT/Centronics/Paralel. 5. drukarkę dołączasz do owego kabla i powinna się sama odkryć i zainstalować w systemie na porcie LPT-X - numer nieokreślony ale chyba 3 wskakuje. To że puszczasz wydruk na usb3 i śmieci ci wychodzą to wina sterów (uniwersalna) no i to że masz ją na USB a nie lpt-X. Teraz może być kłopot odinstalować to wszystko po to aby prawidłowo popodkładać stery. (taki sam kłopot występuje przy innych urzadzeniach USB - fabrycznie mają pozakładane plomby na kabel USB z wykrzyknikiem - zanim podłączysz ZAINSTALUJ STERY) - może i tu tak się też stało . szczerze zapraszam do kontaktu ONLine (potem wszycho opiszemy na forum) - mam zamiar to samo zakupić i też LJ1100 podłączać. tylko jeszcze nie znalazłem adaptera żeńskiego a tu O!-jest leży i się śmieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komRYBA Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Witam Ja tez kupiłem dolanie ta sam adapter i tez nie działa.... <_< Ma HP LJ1100 ale problem jest taki ze na tej płycie z driverami nie ma strownikow pod winXP. 1) Jak podłączam na początku sam adapter to on sie instaluje jako nieznane urządzenie USB ale wtedy jak podłączę drukarkę to system jej nie widzi. :blink: 2) jak podłączę już złączone kable to automatycznie instaluje sie drukarka.. niby wszystko ok ale w czasie drukowania wyskakują błędy a wydruk to jakieś bazgroły... nie mam pomysłu co zrobić.. wysłałem email do sprzedającego i czekam na odpowiedzi.. :mur: :mur: PS drukarka sprawna bo na innym kompie drukuje bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryśka Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 No cóż Ta drukarnia stery do XP posiada w systemie - nie potrzeba nic XP sam sobie z nią poradzi - ale jak widac problemem jest jak tego używać. Niestety tego nie wiem. Dodam że z tanx-em gadałem na GG i on ma tak - na jednym kompie mu działa a na drugim nie. Nie wiem czy sobie już z tym poradził. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...