Skocz do zawartości
stach99

Brak Sygnału Video Po Kilku Minutach Działania Sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

witam

nie wiem czy to problem płyty głównej czy kart graficznej, wymieniłem właśnie płyte główna więc pisze w tym temacie.

karta graficzna: Radeon X1300PRO, Gigabyte

procesor: Athlon X2 6400+

płyta gł: Asus m2r32-mvp

pamięci: OCZ platinium rev2 2x1024

problem:

próbowałem zainstalować win xp, po kilku minutach działania sprzętu wyłączył się LCD - no signal video.

później uruchomiłem opensuse z CD - po 5 minutach to samo, wydaje mi się że system działał, karta sieciowa działała (dioda mrugała) czasem cos z CD czytal.

pozniej przegladalem opcje w BIOSie i znowu to samo - po kilku minutach obraz zniknal.

przed tymi wszystkimi operacjami opisanymi wyzej wlaczylem opcje cool and quite, obudowa komputera byla otwarta.

po tych wszystkich operacjach chcac wrocic do defaultowych ustawien wylaczylem cool and quite, zamknalem obudowe komputera i jeszcze raz odpalilem opensuse.

teraz dziala system juz od 20 minut i nic sie nie dzieje - tzn normalnie pracuje, nic sie nie wylacza.

nie za bardzo znam sie na sprzeciez komputerowym, moglby mnie ktos poratowac jakas diagnoza? co mam robic? chcialem miec stabilny sprzet do pracy wiec raczej nie moge sobie pozwolic na cyrki z brakiem sygnalu.

troche mi sie to glupie wydaje ale zaryzykuje i zapytam

znowu zrobilem tak ze zmienilem ustawienia w biosie, wylaczylem ACPI, wylaczylem to cool and quite ale zamknalem obudowe.

udalo mi sie przejsc cala instalacje windy, siedze juz z pol godziny i nic sie nie wylacza.

mozliwe ze chodzi o temperature karty graficznej?

mam wentylator 120mm wysysajacy zaraz nad karta graficzna - moze on powoduje to ze temp karty jest odpowiednia. po otwarciu obudowy nie wysysa cieplego powietrza, nie ma obiegu i karta mocniej sie grzeje i odcina sygnal (???)

gdyby ktos moglby jakas teorie wysnac na ten temat byloby fajnie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze zrozumiałem to problem występuje tylko z włączonym

w bios Cool'n'Quiet?

Wygląda na to że napięcie na CPU spada poniżej stabilności CPU po

włączeniu Cool'n'Quiet (to zmienia dynamicznie mnożnik i napięcie CPU)

i dlatego brak sygnału.

łatwiej będzie zlokalizować niesprawną część jeśli podasz dokładną

konfigurację komputera w szczególności typ i wiek zasilacza i jaka była poprzednia płyta oraz czy tylko płyta została wymieniona.

Płyta może być niesprawna, zasilacz może być niesprawny nawet CPU może być niesprawne a może to tylko jakieś ustawienie w bios.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe rzeczy ktore zakupilem:

• zasilacz: Chieftec 450W
  • płyta gł: Asus M2R32-MVP
  • pamięci: OCZ DDR II 2GB (2*1GB) 800 PLATINUM REV2 CL4
  • procek:AM2 Athlon64 X2 6400+
co do pamieci to w MEMTEST podaje mi 5-5-5-15, podczas gdy te pamieci mialy byc 4-4-4-15

stare rzeczy:

• karta graficzna: Gigabyte X1300PRO
  • dysk: Seagate 500 GB Barracuda 7200.11
wentylator na procku nie wyrabia bo go nie ma;) procek chlodzi woda. temp procka: w biosie 48st

w opensuse: 37 i 42

w windzie jeszcze kombinuje jak by tu zrobic zeby 2 rdzenie widzial. narazie widzi jeden.

tak jak dopisalem w poprzednim poscie wczoraj komp dzialal ponad godzine i sygnal video cały czas był - obudowa była zamknięta, radiator na karcie graficznej był zimny.

także moge chyba stwierdzić że to wina zbyt dużej temperatury GPU ?

pytanie:

dlaczego na Asrock 939dual Sata karta graficzna pracowała normalnie w każdych warunkach i nie nagrzewała się tak bardzo jak z płytą Asus M2R32-MVP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

także moge chyba stwierdzić że to wina zbyt dużej temperatury GPU ?

pytanie:

dlaczego na Asrock 939dual Sata karta graficzna pracowała normalnie w każdych warunkach i nie nagrzewała się tak bardzo jak z płytą Asus M2R32-MVP?

Raczej to nie jest wina temperatury GPU (ale może być w przypadku opisanym niżej).

W trybie 3D nie ma nic dziwnego że karta nagrzewa się bardziej w nowym zestawie płyta+CPU bo nowy jest wydajniejszy

i więcej potrafi z GPU wycisnąć a w starym karta mogła się więcej lenić.

W pozostałych trybach też może być cieplejsza z powodu wzrostu temperatury we wnętrzu obudowy wywołanej bardziej

prądożernym zestawem (zwłaszcza po wyłączeniu w bios Cool'n'Quiet.)

Najłatwiej upewnić się co do przyczyny braku sygnału wstawiając na próbę jakąś tanią energooszczędną kartę graficzną PCI-E.

Karta na zwykłym PCI też by się przydała do sprawdzenia.

Jeśli będą problemy przy włączonym Cool'n'Quiet z takimi testowymi kartami to na 99.9 % problem nie leży w obecnej karcie.

Jeśli problemy będą tylko z testową kartą PCI-E to przyczyna może tkwić w ustawieniach bios PCI-E lub nawet fizycznie w zasilaniu

PCI-E na płycie , przykładowo włączenie Cool'n'Quiet powoduje wadliwe zasilanie PCI-E i wtedy płyta do serwisu.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cool and quite nie byl wlaczony a mimo to sygnal zanikal.

teraz wlaczylem C'n'Q i wszystko ziala dobrze.

temp procka 33-36stopni

jak moge sprawdzic temp GPU?

najlepiej jeszcze zeby bylo logowanie temperatury do pliku - wtedy moze sprawdze co jest grane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi