tomboy Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Co może być przyczyną tego że w biosie nie wykrywa mi prędkości wentylatora Spire FalconRock (5F271B1M3)? Podłączony jest wtyczką 3-pinową, płyta główna jest na pewno ok, bo na Titanie mi wykrywa prędkość. Czego to może być wina? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 jak masz na plycie glownej gniazdko oznaczone PWR_FAN (lub cos podobnego) to podlacz tam ten cooler - zazwyczaj na tym gniazdku jest zczyt obrotow o nizszej predkosci niz na CPU_FAN i CHASSIS_FAN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Kurde niestety kabelek nie sięgnie :(. Mógłbym jeszcze podłączyć zamiast coolerka na chipsecie, ale nie wiem czy to byłby dobry pomysł, odłączyć coolerka na chipsie (kabelek od tego coolerka nie sięga do inngo gniazda) To piszesz benek że po prostu płyta nie odczytuje niskich obrotów w gniazdku CPU_FAN, uff, a ja się już martwiłem że mi wadliwy jakiś wentylator wcisneli. Programem pewno żadnym też nie odczyta tych obrotów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 1. nie odlaczaj tego od chipsetu, jezeli masz jeszcze gdizes tego Titana to odkrec od niego wentylator i przykrec na raditor od Spire (zeby sie proc nie sfajczyl) a wentylator od Spire (odkrecony) bedziesz mogl bez problemu i bez strachu podlaczyc do PWR_FAN 2. ale najpierw zobacz czy np MotherBoard Monitor nie odczyta predkosci - on nie "przepisuje" wartosci podowanych przez BIOS tylko zczytuje bezposrednio z czujnika na plycie - moze sie uda :) 3. czy to tylko plyta nie odczytuje czy cos innego to nie wiem ale to moze byc wielce prawdopodobne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Spire ma 2500 obrotow. Nietore plyty nie odczytuja pomiarow ponizej 3000. Albo masz cos skonfigurowanego w biosie. Ja mam tego coolerka i jest spoko, bardzo cichy i wydajny jak na ta predkosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Motherboard Monitor odczytał prędkość - 2500 obr/min :) Ten Motherboard Monitor ma jak dla mnie za dużo ustawień, cięzko sie w nich połapać. Jonathan zgadzam się z tobą, wentylator jest cichutki, ale niestety teraz słyszę jak pracuję mój WD Caviar 80GB 8 MB cache. Kurde nie sądziłem że będzie aż tak głośny. Teraz praktycznie tylko jego słychać :( A moja wysłużona Barracuda milczy całkowicie). Będe musiał pomyśleć nad wyciszeniem tego dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 Pomysl pomysl. U mnie ten spire dziala na zmiane z volcano9. Ale na codzien wole spire ta ciza to poprostu ach... Nie wiem nawet jak to opisac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decklen Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 a jaką masz na nim temperature bo umnie jest od 43 do 48 mimo kręcenia od 1700+ do 2600+ ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzi Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 u mnie tak samo - 43 w idle i ok 50 po dobrej sesji q3 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 te spire po prostu wymiataja :) ja tez go mam na 1.7@2.6 i tez max to 48 stopni :) i cisza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Powiem szczerze. Przy procu puszczonym 180*11 temperatura nie przekroczyla 50 stopni. Normalnie jak chodzi tak na 1700MHz to ma jakies 34-37stopni. Zaglusza go wiatrak na grafie. Dlatego zmieniam firmowy na BlueOrba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...