Złodziej Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Po zmianie m.in. płyty głównej przeinstalowałem Windowsa (XP SP2). Mam dwa dyski, jeden ATA, drugi SATA. Partycja systemowa była na ATA i tam ma być. Instalator Windows miał co do tego jednak inne zdanie. Dysk SATA jest widziany w systemie najwyraźniej jako pierwszy (?). Przy obu dyskach podłączonych podczas instalacji pliki startowe wylądowały oczywiście na pierwszej partycji dysku SATA. Czyli nie tam gdzie Windows. Wykombinowałem, że wystarczy odłączyć tamten dysk na potrzeby instalacji i będzie OK. Po ponownej instalacji systemu i podłączeniu dysku SATA oczywiście mam komunikat "brak pliku ntldr" :unsure: W konsekwencji muszę w biosie przy każdym uruchomieniu kompa ręcznie (F12) wybierać dysk do bootowania. W first boot device niestety mogę tylko ustawić HDD, a nie mogę które... Bios najnowszy. Konsola odzyskiwania, polecenie jak fixmbr czy fixboot - próbowałem. Nie pomaga. Pytanie. Jak mam do licha odsystemowić tę cholerną partcyję na dysku SATA, by nie chciał z niej bootować ??? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Nie wiem jak to jest u Ciebie, bo napisales praktycznie wszystko procz tego jaka masz plyte glowna? Np w moim asusie jest Boot Device: 1,2,3,4..., ale pod nia jest opcja HDD boot i dopiero w niej wybiera sie kolejnosc dyskow, jest takze CD/DVD boot i dopiero tu ustawia sie naped. Takze model plyty bylby dosc pomocny Edytowane 16 Marca 2008 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Gigabyte X38 DS4. Bios F3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Przeciez opcja wyboru dysku o ktorej pisze jest tak widoczna ze nawet slepy by ja zauwazyl Jest jeszcze jedna kwestia. Zwarzywszy na to iz kontroler IDE na twojej plycie to osobny chip (nie wbudowany w ICH9R) moze sie okazac ze nie mam mozliwosci bootowania z dysku podpietego szeroka tamsa jako urzadzenie pierwszego, startowego. Edytowane 16 Marca 2008 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Cicho :lol: Naprawdę nie zauważyłem tej opcji. Pewnie dlatego, że jest... pierwsza na liście :lol: Ale wpadka :lol: Możliwość bootowania jest i działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...