kurczakin Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 witam zakładam ten temat chyba z fobii ostatni dysk jaki kupiłem na allegro 9 miesięcy temu padł w nieznanych mi okolicznościach (maxtor fireball3 20gb "płaski") więc kupiłem "nowy" ibm/hitachi szczegóły na screenach prosze o ocene jego stanu dysk pracuje jako drugi w kompie jest na nim system plik wymiany znajduje się na innym dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kodziu Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Wydaje mi się że trafił Ci się dysk z serwera... Wg smarta pracował grubo ponad 3 lata ale oprócz dwóch badów wszystko z nim OK. No i tylko 12 uruchomień. Aha, spin up time jest jakiś kosmiczny, to niedobrze ale może być tak że te modele tak mają. Poprawcie mnie jak co... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 (edytowane) mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pierwszego parametru raw reed error rate a mianowicie czy normalne jest to że dysk zeruje ten parametr przy przesuwaniu dużych plików albo sam z siebie a powiększa go do parudziesięciu tysięcy przy rozproszonej pracy przez kilka dni bez przerwy (kilka youtubów; torrentów; manga online; +pare innych rzeczy w tle) czy ten parametr powinien być raczej stały jak w moim samsungu (ok 8500 dysk ma 6 lat przebiegu) może to zabrzmi paranoicznie ale ciągle nie przyzwyczaiłem się do barwy dźwięków jakie wydaje ten ibm tzn słychać tylko prace głowic :] i czy warto go przejechać jakimś regeneratorem żeby pozbyć się tego paskudnego wcięcia na początku wykresu (podejrzewam że spadek wydajności to te kilka przelokowanych sektorów rozsianych gdzieś w tym rejonie) Edytowane 18 Marca 2008 przez kurczakin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluskff4 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 witam podepne sie pod temat, bo nie ma sensu zakladac nowego a wiec tak chcialem sie dowiedziec (moze ktos wie) dlaczego w nowiutkim dysku Seagate Baracuda 7200.11 500GB po wlaczeniu np hd health pokazuje, ze dysk ma tylko 68% zdrowia ? w zakladce w zakladce health w hd tune tez chyba nie wyglada to za ciekawie wie ktos co sie dzieje z dyskiem ? no i ta wydajnosc -.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 dlatego że seagate 500/32 to niedorobiona chińszczyzna, która wychodząc z fabryki jest niepełnosprawna .... stąd tyle obserwowanych uszkodzeń u klientów. Niektóre padają po kilku tygodniach, niektóre po kilku miesiącach. Ja swojego wymieniam średnio co 2-3 miesiące jak health spada do 35~40%. Jedno mogę obiecać .. jest szybki i wydajny do samego końca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 ...dlaczego w nowiutkim dysku Seagate Baracuda 7200.11 500GB po wlaczeniu np hd health pokazuje, ze dysk ma tylko 68% zdrowia ?Dlatego, że autor tego programu jest idiotą. Zamieszanie jakie wprowadził ten debilny wskaźnik jest tak duże, że jeszcze przez kilka lat będą się pojawiać pytania zaniepokojonych użytkowników PC - % zdrowia dysku można z czystym sumieniem olać. Ja swojego wymieniam średnio co 2-3 miesiące jak health spada do 35~40%. Jedno mogę obiecać .. jest szybki i wydajny do samego końcaj.w. Nieregularne wykresy liniowego odczytu mają wiele przyczyn: sterowniki, antywirusy, usługi działające w tle, nieoptymalnie dobrany rozmiar bloku do testów, itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...