Bartex Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Witam Wszystkich! :) Jestem użytkownikiem sieci vectra z której posiadam modem THOMSON TCM420. Z tyłu znajdują się 2 wyjścia internetowe 1. Ethernet 2. USB. Moje pytanie brzmi czy można jednocześnie w tym modemie korzystać i z usb i ethernet. Czy jakieś zmiany należy wprowadzić? Prosił bym o ewentualne wypowiedzi osób które w ten sposób "kombinowały". Wspomnę tylko że ma kablu ethernet jest podpięta Vista a planowane podłączenie pod Usb było by podłączone pod Xp Prof. (sp2). Pozdawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon68 Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Witam Wszystkich! :) Jestem użytkownikiem sieci vectra z której posiadam modem THOMSON TCM420. Z tyłu znajdują się 2 wyjścia internetowe 1. Ethernet 2. USB. Moje pytanie brzmi czy można jednocześnie w tym modemie korzystać i z usb i ethernet. Czy jakieś zmiany należy wprowadzić? Prosił bym o ewentualne wypowiedzi osób które w ten sposób "kombinowały". Wspomnę tylko że ma kablu ethernet jest podpięta Vista a planowane podłączenie pod Usb było by podłączone pod Xp Prof. (sp2). Pozdawiam. sie nie da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzia Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 hej pisze tutaj bo mam ten sam internet czyli vectra i mozliwosc podlaczenia dwóch komputerów bez dopłaty nie mam zielonego pojęcia jaki kupic odpowiedni router (który nie bedzie sie wieszał i tylko po kablu ) mam tez tylko te podłączenia które sa opisane wyżej (1. Ethernet 2. USB.)modem który dostałam od kablówki to Scientific Atlanta siedze juz pare dni w necie ale to jest trudne dla osoby która sie na tym nie zna mam również pare pytań 1. czy po podłaczeniu routera szybkośc netu bedzie sie dzieliła na dwa 2. czy moj komputer moze byc wyłaczony jesli ktos bedzie chciał skorzystac z internetu z drugiego kompa i troche pytanie nie w tym wątku ale mam karte sieciowa Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC czy to jest dobra sieciowka i czy w pełni spełnia swoje zadanie chodzi mi czy nie jest za słaba łacze mam 6mega w nocy sie zwieksza do x2 wiem ze dla niektórych to smieszne pytania :razz: :lol2: ale wole pytac niz kupić coś co bedzie mi w domu leżało bezużytecznie Dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 1. Tak predkosc podzieli sie na 2 (teoretycznie przy ustawieniu podzialu lacza ) 2. Jesli bedziesz miec router, twoj komp moze byc wylaczony (na 2 bedzie net nadal). 3. Karta realtek obsloguje predkosc do 100 mB/s czyli to "troche" wiecej niz 12 mb/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 hej pisze tutaj bo mam ten sam internet czyli vectra i mozliwosc podlaczenia dwóch komputerów bez dopłaty nie mam zielonego pojęcia jaki kupic odpowiedni router (który nie bedzie sie wieszał i tylko po kablu ) mam tez tylko te podłączenia które sa opisane wyżej (1. Ethernet 2. USB.)modem który dostałam od kablówki to Scientific Atlanta siedze juz pare dni w necie ale to jest trudne dla osoby która sie na tym nie zna mam również pare pytań 1. czy po podłaczeniu routera szybkośc netu bedzie sie dzieliła na dwa 2. czy moj komputer moze byc wyłaczony jesli ktos bedzie chciał skorzystac z internetu z drugiego kompa i troche pytanie nie w tym wątku ale mam karte sieciowa Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC czy to jest dobra sieciowka i czy w pełni spełnia swoje zadanie chodzi mi czy nie jest za słaba łacze mam 6mega w nocy sie zwieksza do x2 wiem ze dla niektórych to smieszne pytania :razz: :lol2: ale wole pytac niz kupić coś co bedzie mi w domu leżało bezużytecznie Dziekuje Moim zdaniem wystarczy Ci switch, jeśli dostawca daje obsługę 2 komputerów/ip. Dopytaj u dostawcy lub pożycz od kogoś switch i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzia Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Klaus chyba raczej router dlatego ze bede musiała wtedy miec dodatkowe ip chyba ze sie myle) a to juz wiąze sie z dodatkowa opłata 10 zł miesiecznie w opcjach dodatkowych jest to wyjasnione http://www.vectra.pl/dla-wymagajacych,2,1,5.html Teraz problem nad wybraniem odpowiedniego routera i czym sie kierować dla laika to trudna sprawa dodam ze korzystam z programów P2P Domik dzieki za wyjaśnienie <piwo> znalazłam na allegro cos takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=555194963 nadaje sie ?? Edytowane 22 Lutego 2009 przez edzia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Mozesz na forum poszukac sprawdzony marek :) i moze troche tanszych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
likasz180 Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam serdecznie jestem tu nowy ale posiadam 2 kompy w sieci vectra na jednym modemie firmy Cisco DPC/EPC2100 Cable Modem. Wydaje mi się, że modem nie ma znaczenia tylko komputery podłączone do niego u mnie jest tak jeden jest na usb a drugi eth ale każdy ma ten sam adres MAC. Adres zmieniłem na tym kompie z eth programem MacMakeUp i oczywiście wpisane na sztywno adresy w karcie sieciowej. Mam nadzieje że komuś pomogłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...