grigoriii Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Witam!! ostatnio czytałem na temat SPD i postanowiłem pogrzebać w spd jednej z moich kości DDR2 512MB. Mam dwie takie same kości ale nie mam na nich dual channel bo na jednej są wartości 5-5-5-15 i tRC-20 a na drugiej miałem 5-5-5-14 i tRC-19 więc pomyślałem że zmienię w tej drugiej kości te wartości. No i tak zrobiłem i z początku chodziło ale duala i tak nie było. Po wyłączeniu kompa i próbie ponownego uruchomienia komp nie staruje tylko słychać powtarzający się dźwięk głośniczka i wkoło powtarzający się restart komputera. No i kicha co z tą pamięcią czy już tylko na złom się nadaje czy da się coś zrobić jeszcze. :mur: :mur: Ps. Tak normalnie to bym się nie bawił ale i tak jestem na kupnie nowych ramów 2GB więc za bardzo się nie przejmuję tym bardziej że to tylko 512MB a taka kość na obecną chwilę jest niewiele warta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Zresetuj bios? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigoriii Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 niestety ale reset biosu nic nie daje. A zmianę wartości spd robiłem w programie SPDTool. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Probowales uruchomic na kazdej kosci osobno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigoriii Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 na płycie mam 4banki, na początku miałem kości w 3 i 4 potem przełożyłem na 1 i 2 potem pojedynczo sprawdzałem i też nic kość jak nie działała tak nie działa nadal..... chyba padła całkiem. A czy może być tak że po zmianie tych parametrów SPD pamięć jest nadal sprawna tylko może moja płyta sobie z nią nie radzi, chociaż sam w to wątpię. A płytę mam GA-M55S-S3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...