Skocz do zawartości
Beereq

Jakie Dyski Do Raida 0 2x160gb Sata Ii ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Obecnie mam dysk 320GB seagate 7200.10 i 80GB 7200.4 na ata. Chcialbym je oba sprzedać i kupić (pewnie nieco dokładając) 2 dyski po 160GB na SATA II, koniecznie z NCQ i zapisem prostopadłym ;]

Mam dylemat, bo nie wiem za bardzo które wybrać:

• Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB
  • WD Caviar WD1600YD 16MB
  • WD Caviar WD1600AAJS 8MB
Priorytet to niezawodość i szybkość. Który z nich będzie dla mnie najodpowiedniejszy? Na razie skłaniam się ku temu z 16MB cachu (on nie ma NCQ), czy słusznie? Mam okazję kupić 2 takie po 115zł, używane Lub też któreś z pozostałych po około 120-125zł. Mógłby ktoś wypowiedzieć się nt. wydajności WD1600YD?? Wydajność 2 pozostałych znam i wydaje się, że minimalnie szybsze jest WD Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...Chcialbym je oba sprzedać i kupić (pewnie nieco dokładając) 2 dyski po 160GB na SATA II, koniecznie z NCQ i zapisem prostopadłym ;]

Obsługa NCQ w HDD przy Raid0 jest całkowicie zbędna. (jeśli już, to kontroler Raid mógłby mieć taką opcję ;) )

...Mam okazję kupić 2 takie po 115zł, używane Lub też któreś z pozostałych po około 120-125zł.

Jeśli masz możliwość kupienia pary (jednakowych) dysków, to jest to najważnieszy czynnik - ważniejszy niż drobne różnice w wydajnościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis kupiłem 2xHitachi 160GB Deskstar 7K160 własnie do budowy raida0. Postaram sie wieczorem je przetestowac i podac wyniki.

Jak narazie to moge o nich powiedziec ze sa ciche i tanie -132zł z 3-letnia gwarancja.

EDIT: Wyniki beda jutro

Edytowane przez ghort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie. Ostatecznie do wyboru mam:

- 7k160

- wd1600aajs

Które brać zakładając, że cena ta sama, a priorytet to niezawodność i wydajność? W testach single sporo lepiej wypada WD, ale jak w raidzie 0 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi