Skocz do zawartości
vermin

Ram 667 Czy 800mhz Do Oc E2160 Na Ga-p31-ds3l

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

czy moze mi ktos podpowiedziec jaki ram dokupic do takiej konfiguracji

E2160 + GA-P31-DS3L, oczywiscie OC i przymierzam sie do:

PATRIOT LLK DDR2 2x1GB CL5 1000Mhz CL4 800Mhz DUAL

chce ustawic fsb 333x9 pod tego proca (jesli pociagnie) i teraz pytanie czy lepiej kupic ram 667 czy 800 Mhz jak to sie ma do dzielnikow (jak je ustawic do 800Mhz bo wiadomo ze do 667 - 1:1)

i czy generalnie ustawiac ram synchronicznie czy asynchronicznie do proca

(widzialem u ludzi na forach asynchro ram ok 900Mhz) i jak to sie ma do wydajnosci

dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1000MHz - 1:1.5

800MHz - 1:1.2

667Mhz - 1:1

Kupujesz pamięci z "gwarantowanym" taktowaniem 1Ghz i chcesz na 800Mhz je puścić.. <_<

Sync / Async do FSB miało znaczenie za czasów Athlonów-Xp, teraz to chyba bez różnicy, im wyższe takty tym lepiej.

Edytowane przez Fa!th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrioty zrobisz na nich spokojnie 1050 pod warunkiem że mobo może dać 2,2 V. ale DS3 da ...

Spokojnie nie odczujesz czy chodzą synchro czy asynchro ... :)

dasz im x 3.0 i będzie gitara ... v2,2v przy 5,5,5.15.

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrioty zrobisz na nich spokojnie 1050 pod warunkiem że mobo może dać 2,2 V. ale DS3 da ...

Spokojnie nie odczujesz czy chodzą synchro czy asynchro ... :)

dasz im dzielnik 3 i będzie gitara ... v2,2v przy 5,5,5.15.

ale czytalem gdzies ze lepiej wykorzystac potencjał CL4 na nich a to chyba tylko na 800Mhz moge, ja nie czaje do konca jak to dziala moze ktos mi wyjasni o co chodzi w tych timingach :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czytalem gdzies ze lepiej wykorzystac potencjał CL4 na nich a to chyba tylko na 800Mhz moge, ja nie czaje do konca jak to dziala moze ktos mi wyjasni o co chodzi w tych timingach :blink:

Jak używasz kompa do grania i normalnej pracy to lepiej idż w takty niż czasy , zresztą te patrioty na 4 polecą na 900 przy 2,2v. bynajmniej moje.A czasu dostępu 4 czy 5 przy normalnym użytkowaniu nie odczujesz , no chyba że rekordy w PI chcesz bić , ale wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich

czy moze mi ktos podpowiedziec jaki ram dokupic do takiej konfiguracji

E2160 + GA-P31-DS3L, oczywiscie OC i przymierzam sie do:

chce ustawic fsb 333x9 pod tego proca (jesli pociagnie) i teraz pytanie czy lepiej kupic ram 667 czy 800 Mhz jak to sie ma do dzielnikow (jak je ustawic do 800Mhz bo wiadomo ze do 667 - 1:1)

i czy generalnie ustawiac ram synchronicznie czy asynchronicznie do proca

(widzialem u ludzi na forach asynchro ram ok 900Mhz) i jak to sie ma do wydajnosci

dziekuje za pomoc.

Dużo lepszym rozwiązaniem będzie 375x8, to samo taktowanie, a FSB wyższe. Ja moje Kingstony puszczam przy tym fsb na 900mhz. Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi