ArC Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Witam. Szukam wydajnego chłodzenia AC, problem w tym że mam wąską budę i maksymalny wymiar chłodzenia jaki wchodzi do niej to jest max 15cm wys. Początkowo chciałem zakupić Ultimę90 +thermaltak smart led 90mm, ale ostatni zauważylem genialny jak sie po kilku testach wydaje cooler ZEROtherm Nirvana 120NV (cena wychodzi podobnie jak ultima z wiatrakiem ok 180zł) i chciałbym się zapytać czy warto wydać na ten klocek tyle kasy? Czy ktoś z was się z nim spotkał i może obiektywnie ocenić jego możliwości? Bo testy wstępnie pokazują, że jest niemalże na równi wydajny jak TR Ultra Extreme a mniejszy, bo tylko 15cm? Prosze o pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 (edytowane) Zerotherm Nirvana Nv120 należy do najlepszych wśród chłodziw, ale wołałbym kupić Xigmatek HDT-S1283 lub "zaryzykować" i sprawdzić nowe chłodzenie Pentagrama, które może trochę namieszać w czołówce ;) PENTAGRAM HP-120 AlCu KARAKORUM: http://allegro.pl/item329457056_chlodzenie...75_939_am2.html pozdro Edytowane 18 Marca 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 (edytowane) pentagrama niestey musze odrzucić, bo jest za wysoki i budy nie zamknę - chociaż faktycznie zapowiada sie nieźle. jeszcze zaraz sprawdze co reprezentuje sobą ten Xigmatek. :P Proszę o dalsze odpowiedzi.. pozdrawiam edit, xigmatek też odpada bo ma 159 mm wys. a moim ostatecznym makisumu jest 150mm wysokości Edytowane 18 Marca 2008 przez ArC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Bierz Nirvane, nie zawiedziesz się :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnyQ Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Właśnie nabyłem Nirvane 120. Co prawda moja obudowa (Swing) ma zewnętrznie 190 mm ale Nirvana mieści się z zapasem. Porównania do boxa – 15 stopni różnicy a jadę na jakiś 1500 obrotów (jednak ciężko to na oko ustawić bo na regulatorze obrotów nie ma skali - tylko Low/High). Przy montażu: trzeba wyciągnąć MB bo chłodzenie ma backplate (4 razy odrywałem papier od backplate – za każdym razem z klejącą folią :mur: ale w końcu oderwałem tak jak trzeba i przykleiłem – trzyma się na 90%). Najwięcej czasu zajmuje przykręcenie śrubek pod wiatrakiem – ciężki dostęp. Pasty tyle co „kot napłakał” ale starcza na szybkie posmarowanie CPU. Jednak reszta jest czad: równa podstawka, całość lakierowana (chromowana?) na czarno, wiatrak z regulatorem obrotów – mi pasuje. Jeszcze nie podkręcałem – ale wstępna temperatura w spoczynku 28 stopni (25 w pokoju) co prawda obudowa ma wiatrak 120 który wieje na dyski (sztuk 3) i wiatrak 120 na wyciągu z obudowy. Cena 169.90zł (cooling.pl) – jest cicho i taniej niż WC które też rozważałem przy zakupie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 z tego co gdzieś widziałem można zdjąć wiatrak, i bez problemu można dokręcić śrubki. ( na jakims forum, sie smiali z innych testów że sie tam męczyli z przykecaniem, a można niby łatwo ten wiatrak chwilowo zdjąć) fajnie. zapodaj jakies testy na podkreconym procku przy dużym napięciu (coś ok 1,5V) ja sobie zakupiłm karakorum, iu jestem jak na razie zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...