yaqb81 Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Zakupiłem taki zestawik http://www.allegro.pl/item331046203_mw_816...wys_gratis.html co nalezy z tym zrobic przy pierwszym uzyciu, rozladowac, naladowac, formatowac :) zeby uzykac najwieksza pojemnosc tych aku, jestem zupelnie zielony w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzikos Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 rozladowac do zera i naladowac do maxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 2700mAh i 6 godzin ładowania :) Po pół roku aku do wyrzucenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamSx6 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 2700mAh i 6 godzin ładowania :) Po pół roku aku do wyrzucenia. Czemu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 rozladowac do zera i naladowac do maxa. Z aku NI-Mh tak nie wolno robic bardzo im to szkodzi tak sie robiło przy NI-CD. Minimalne napiecie na aku NI-MH powinno wynoscic 1 lub 0.9V na ogniwo. 2700mAh i 6 godzin ładowania Po pół roku aku do wyrzucenia Prad ładowania powinien bym Q 1/10 czyli 270mA prze 16godzin a ty masz prad okolo 500mA .... szybkie ładowanie znacznie skraca zycie akumulatora. Pewnie dociekliwi policza ze 0.27*16= 4.32Ah. prawie 50% wiecej władowane pojemnosci niz pojemnosc aku. Spowodowane jest to tym ze sprawnosc przetwarzania energi aku to okolo 75 -65% ..... Ja zawsze stosuje prad 24 godzinny... aku dłuzej popracuja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaqb81 Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Z aku NI-Mh tak nie wolno robic bardzo im to szkodzi tak sie robiło przy NI-CD. To co wolno robic NI-Mh zeby jeprzygotować do uzywania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Włóż je do aparatu czy czeog tam używasz. Jak się rozładują to wrzuć do ładownia i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam Podepnę sie pod wątek z moim pytaniem. Otóż posiadam ładowarkę MW 9168GS i za jej pomocą chcę naładować akumulatorek 9V NiMh o pojemności 300 mAh. Ponieważ dla tego typu akumulatorków moja ładowarka nie posiada przejścia po naładowaniu z rezimu ładowania do rezimu podtrzymywania napięcia by nie "przeładować" akumulatorka potrzebuję orientacyjny czas ładowania takiego akumulatorka by w odpowiednim momencie wyjąć akumulatorek. Producent podaje dane dla ładowania akumulatorków 9V NiMh o pojemności 150 mAh przy prądzie ładowania 13 mA na 14,5 h, więc ile orientacyjnie trwa ładowanie akumulatorka NiMh 9V o pojemności 300 mAh? Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 2x dłużej? :) Orientacyjnie ja wkładałem aku wieczorem, rano wyciągałem, nawet jak się nie naładowały do końca to co za różnica czy pochodzą 7 czy 5 godzin w aparacie skoro i tak potrzebuję go przez 4h :). Możesz sprawdzać czy nie robią się zbytnio gorące, czasami nimh mogą parzyć nawet w takiej ładowarce, to lepiej je wyjąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Z aku NI-Mh tak nie wolno robic bardzo im to szkodzi tak sie robiło przy NI-CD. Minimalne napiecie na aku NI-MH powinno wynoscic 1 lub 0.9V na ogniwo. Prad ładowania powinien bym Q 1/10 czyli 270mA prze 16godzin a ty masz prad okolo 500mA .... szybkie ładowanie znacznie skraca zycie akumulatora. Pewnie dociekliwi policza ze 0.27*16= 4.32Ah. prawie 50% wiecej władowane pojemnosci niz pojemnosc aku. Spowodowane jest to tym ze sprawnosc przetwarzania energi aku to okolo 75 -65% ..... Ja zawsze stosuje prad 24 godzinny... aku dłuzej popracuja. 2700mAh z tego 1/10 to 270mA "idealny" prąd ładowania: 270mA x 10h = 2700mAh. Skąd wzięło Ci się 16h ? :P Prawda, że przy większym prądzie zużycie następuje szybciej, miedzy innymi przez podwyższoną temperaturę, aczkolwiek ładowanie impulsowe nieco oszczędza żywotność akumulatorów, 0,5A to sporo, fakt - choć myślę, że ładowarka może dawać nieco mniej. Producenci nie dbają o żywotność takich rzeczy, ładowarki i aku są teraz tanie jak barszcz. Wiekszosci ludzi zalezy na czasie ładowania a nie zywotności. Tak czy siak dobre markowe aku bez większych problemów pociągnął rok czasu (w aparacie foto) bez większej straty pojemności a i po 2 latach nie będą złe tracąc np 30-40% swojej pojemności. I tak jak napisałeś nie rozładowujcie akumulatorów do 0 bo bardzo źle może się to odbić na ich życiu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 no mi np zależy na tym, że odkąd parę lat temu zakupiłem kilka akumulatorków tak do tej pory nie zużyłem żadnej baterii :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...