viaroos Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 Mam 4 Pytanka 1. Mam ECS k7VZA z biosem 3.2d chciałem go wymienić na 3.7 używając do tego awd822a.exe jednak wyskakuje mi komunikat UNKNOWN FLASH TYPE o co chodzi. 2.Czy przechodząc z 3.2d do 3.7 trzeba wgrywac wszystkie uaktualnienia po kolei czy tylko najnowsze. 3. Który bios jest najlepszy ??? 4. Czy ktoś spotkał się z czymś takim jak 4 długie dzwięki przy uruchamianiu a potem wyłączenie kompa. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Ad.1 - Taki komunikat (o ile ściągnąłeś awd822a.exe ze strony ECS'a) oznacza, że prawdopodobnie zablokowany jest zapis do biosu. Może to być odpowiednia zworka na płycie głównej lub okreslona opcja w biosie (Bios Flash Protection) - w obu przypadkach należy wybrać opcję DISABLED na czas flashowania biosu. Ad.2 - Wgrywając wersję 3.7 wprowadzasz wszelkie poprawki dokonane we wczesniejszych wersjach odrazu. Ad.3 - Z reguły najnowszy. Ad.4 - Co do dźwięków, to poprawiłbym kartę graficzną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raziel Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Ja wgrywalem u siebie ten bios i bez problemu. Prawdopodbnie masz zwalonego awdflash. Przestaw zworki na plycie na flash i juz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seenquev Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Ad.4 Najprawdopodobniej jest to wina zle podlaczonego wentylatora (coolera). Na plycie glownej k7vza znajduja sie dwa wejscia zasilajace - sys fan oraz cpu fan. W starszych wersjach biosu (np. 3.2) nie mialo znaczenia to do jakiego podlaczysz swoj cpu cooler (plyta nie odmawiala posluszenstwa), jednak po aktualizacji do nowszej wersji komputer NIE STARTUJE ze zle podpietym wentylatorem. Tak wiec jesli zdazy ci sie, ze po aktualizacji biosu twoja k7vza nadaje 4 szybkie sygnaly po czym sama sie wylacza - PRZELACZ ZASILANIE WENTYLATORA na to od procesora (znajduje sie blizej procesora, naprzeciwko banku0 dimmow) Pozdrawiam Seenquev. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...