Skocz do zawartości
Sniper

Piszczy mi dysk - co mu dolega ?

Rekomendowane odpowiedzi

Po przełożeniu kompa do nowej obudowy i zmianie taśmy zaczął mi piszczeć dysk. Jaka może być tego przyczyna ? Hałasuje nieżle - piszczy brzęczy nie wiem jak to określic. Hałasuje tylko jak sie kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka osób uskarżało się, że zestawienie barracudy z enlightem dawało dziwne piski z przetwornicy zasiłki.

Zapodaj inną zasiłkę - kumpel - i zobacz czy się pozbędziesz problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka osób uskarżało się, że zestawienie barracudy z enlightem dawało dziwne piski z przetwornicy zasiłki...

gwoli scislosci - zestawienie Barracudy z HuntKey'em :!:

Enlight (czy to Sirtec czy Enhance) to zupelnie inna klasa zasilaczy :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barracuda z enlightem/chieftcem (czasami) piszczy tyz :)

A do Snipera to podlacz dysk do codegena i sprawa sie wyjasni . (Uruchom kompa z odlaczonym hdd sprawdz czy piszczy, uruchom kopma z hdd+codegen bedziesz wiedzial na 100% )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barracuda z enlightem/chieftcem (czasami) piszczy tyz :) 

...

akurat o tym nie slyszalem (ale nie twierdze ze tak byc nie moze), a o BIV i HK slyszalem od kilkunastu osob w tym 2x na wlasne uszy :(

ktos mi cos wspominal o zalewaniu trafo zywica a cewek klejem do klejenia na goraco pistoletem - zeby zlikwidowac te dzwieki - jak znajde maila od tej osoby to wrzuce (mam nadzieje ze nie usunalem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchajcie znalazlem te porzednie topici

ludziska radza uzyc dwoch programow ale nie doczytalem czy je wystarczy odpalic tylko raz w dosie czy za kazdym razem przed windowsem smscan.exe i seaaam.exe. Aha jesczez zauwazyem za Barka raz piszczy raz nie. no nie wiem co mam robic kocham ten dysk jak do tej pory zadncyh problemow nigdy jej nie slyszalem az do teraz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dj Gargamel te programy slooza do

a) seaaam.exe to jest do ustawiania trybu twojej Barracudzi albo cicho-wolniej albo glosniej-szybciej

B) smscan.exe to sluzylo we wczesniejszych generacjach basiek do wyciszania piskow ...

A my raczej o piszczacych zasilaczach moowilismy ... :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jak ktos przeklada nie piszczacy dysk do nowej obudowy (nowy zasilacz) to raczej musialby sie postarac zeby dysk zaczol piszczec :) Taki pisk bardzo trudno odroznic ... skad to sie bierze ... wiec obstawiam opcje piszczacy zasilacz ale generalnie masz troche racji :) Btw Jak dlugo masz Baske i czy zrobila sie duzo glosniejsza ? Moje cudo jak robi defrag noca to wyraznie ja slychac ...

AA i jeszcze jedno kiedy piszczy twoja Baraccuda ? jezeli w idle .. to dla Ciebie by byl smscan.exe Wogole to ktory numerek firmwaru ma twoja Basia ? Bo to ciekawe zaczynam sluchac mojej :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo mam klopot zeby odroznic skad ten pisk odlaczam wiatraki i dalej cos pisczy tak iwec mysle ze to dysk albo zasialcz albo :) karta sieciowa dlaczego o tym pozniej

uslyszalem ja w nocy :)

mam taki test wlaczam swoj program do poczty calypso klikam na sprawdzenie poczty i w ciagu tej sekundy podczas ktorej on sprawdza slysze go. Slychac go tez momentami w nocy mnie to wkur...

teraz w dzien go nie slysze moze go nie ma

profilaktycznie pyknal ten smscan.exe moze pomoze ale dowiem sie dopiero w nocy

Barke :) kupilem dawno na samym poczatku jak wyszly mam model 40 giga wersja firmware to 3.05 aha mam ja podlaczona do kontrolera na pci promise to chyba wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja umiem rozróżnić co piszczy w trawie ...znaczy w kompie i jest to ta pieprzona barakuda, zapodałem smscan.exe i dalej piszczy na takiej częstotliwości że mnie h.... strzela :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam u siebie baracude IV 40GB. Ostatnio wymienilem zasilacz Codegona na Fortrona no i sie zaczelo piszczenie. doszedlam do tego ze to piszczy zasilacz, ale tylko wtedy gdy do niego jest podlaczony dysk. Jak odlacze dysk od zasilanie i wlacze kompa jest cisza, jak tylko podlacze dysk piszczy. Zaznaczam ze to nie piszczy baracuda tyko zasilka, niestety nie mam innego dysku zeby sprawdzic czy tez bedzie piszczal, czy tez to tylko baracudy powoduja to piszczenie zasilaczy.

Niestety nie mam pomyslu jak sie tego pozbyc. smscan.exe nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przełożeniu kompa do nowej obudowy i zmianie taśmy zaczął mi piszczeć dysk. Jaka może być tego przyczyna ? Hałasuje nieżle - piszczy brzęczy nie wiem jak to określic. Hałasuje tylko jak sie kręci.

moze nie podoba mu sie w nowej obudowie, a moze dodatkowo jeszcze za mocno go przykreciles i biedak nie moze pobiegac... moim zdaniem powinienes go poglaskac po korpusie i dac mu swierzej salaty... dyski twarde uwielbiaja salate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...