Skocz do zawartości
snowee

Problem Z Nowym Kompem

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

A wiec udalo mi sie zlozyc calego koma, odpala :) Chyba wszystko podlaczone

Wchodze do biosa, wszystko wykrywa, tj. dysk, dvd, proc, ram.

Mam A-daty i ustawilem recznie napiecie na 2.1v i timingi 4-4-4-12-2t, tak to mniej wiecej wyglada

Moj problem polega na tym, ze w biosie wykrywa twardego, a jak pojdzie dalej to juz nie

Najpierw jest "No hard disk is detected" a pozniej pojawia sie czarne okno i napis "Reebot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press key"

Moglby mi to ktos przetlumaczyc tak na chlopski rozum? Chodzi o to ze dysk jest czysciutki i mam dac na first boot w biosie dvd i wgrac windowsa po czym z powrotem przelaczyc na hard disk? Floppy nie mam... :P

Pozdro i prosze o pomoc :)

PS. Czy na P5K Pro opłaca sie instalowac HD audio czy ten drugi dzwiek (azlea?:P) zamiast zwyklego AC'97? Jest duża róznica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bootowanie ustaw na

1 cd/dvd

2 hdd

i tak zostaw już na stałe, a możliwe, że jeśli masz dysk sata to przed instalacją będziesz musiał dograć sterowniki do obsługi sata dla płyty głównej albo dogrywając je do płyty instalacyjnej windows (za pomocą nlite) albo z braku fdd np na pamięc flasch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wystapil inny problem. Zainstalowalem juz windowsa i mi sie zawiesil podczas instalki sterow do rafy. Uruchomilem ponownie i wyskoczylo, ze brakuje jakiegostam pliku z system32, no wiec zrobilem formata i chcialem wgrac od nowa windowsa. Problem w tym ze komp podczas instalki sie zrestartowal i nic nie odpowiada od tamtego czasu, jakby nie bylo polaczenia z monitorem, tj wszystko sie kreci itp, ale na monitorze 0 odbioru i nie wiem czy mi cos padlo czy co? Wiecie co to moze byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pewnosci spytam

najpierw wyciagam ta czarna bateryjke ktora jest obok jumpera, pozniej zmieniam na ok 10 sek pozycje jumpera z defaultowych 1,2 pin na 2,3 pin. Po 10 sek z powrotem przekladam na piny 1,2 i wkladam ta czarna bateryjke (ktora jest po prawej stronie od jumperow) na miejsce?

Zrobilem rr biosa tak jak opisalem powyzej i dalej to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi sie wydaje, że jesteś kolejnym "szczęśliwym" posiadaczem Asusa P5K, który musi zareklamować swoją płyte główną... płytyty z tego modelu leca masowo na gwarancje... i jakby co to zostaw wszystkie ustawienia fabryczne zwłaszcza dla pamięci i zasilań

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko masz opisane w instukcji dołączonej do płyty głównej. Wyłączasz zasilanie, przekładasz zworkę na płycie o 1 pin w lewo, po około 10 sekundach dajesz z powrotem na miejsce i włączasz kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi