Devianne Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 siemka, mam dylemat czy wybrac acutake czy arctica, chodzi mi o wentylatory 80x80, jak wg was wychodzi porownanie? Ja myslalem o arctic AF 8025 lub takim samym z pwm, tylko.. czy warto inwestowac w pwm, skoro i tak mialem zamiar kontrolowac predkosc speedfanem? Zastanawia mnie jeszcze czy moje jedno gniazdo "sysfan" na plycie glownej utrzyma cztery wentylatory 80x80, plyta glowna gigabyte ga-k8n51gmf-9-rh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Cichszy jest acutake, ale słabo wieje, a ac jest wydajniejszy ale głośniejszy (w moim odczuciu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Lepiej Acutake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Weź acutake. Ale arctic też nie jest zły. Wersja z pwm nie nadaje się do kontroli przez 3pin z mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Devianne Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 ja bylem wiekszosc czasu po stronie artcicow... wydawalo mi sie ze jak trzeba to moga dmuchnac konkretnie, a jak chce cisze to moge sobie obroty skrecic. Co do pwm, moze sie mysle ale chyba kazdy fan "boxowy" powiedzmy do procesora ma pwm? a te wentylatory spokojnie sobie kontrolowalem speedfanem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Zdecydowanie Acutake. Na 7V ma zadowalającą wydajność i jest przy tym cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Co do pwm, moze sie mysle ale chyba kazdy fan "boxowy" powiedzmy do procesora ma pwm? a te wentylatory spokojnie sobie kontrolowalem speedfanemtak, ale te boxy były podpięte pod wyjście 4 pin. Chodzi o to, że wentyle pwm muszą być regulowane przez pwm(4pin) a nie przez zmianę napięcia(złącze 3pin). A pisałeś, że chcesz podpiąć przez 3pin, dlatego arctic pwm się nie nadawał. Eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Wentyle na pwm maja zalete gdy zalezy nam na minimalnych obrotach - arctiki da sie skrecic nizej wiekszosc wentylatorow sterowanych poziomem napiecia. Jest to szczegolnie ciekawa opcja do zasilacza, 120mm przy zalozeniu ze to bedzie nasz jedyny wentylator, puszczamy dlugi kabelek do zlacza pwm na mobo (od cpu jezeli nie ma wiecej) i jedziemy z nim na 350 obrotow. Cos takiego jest nieosiagalne na wielu topowych wentylatorach. Wiadomo - przewiew bedzie znikomy, ale jezeli chodzi o cisze jest to bezkonkurencyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Devianne Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) moj 92mm od freezera przy 100% obrotow jest jak suszarka, ale za to na 70% czyli jakies 1400 jest juz nieslyszalny (tzn przy stockowym fanie 8600:P) acutake 92mm ma maksymalna predkosc chyba wlasnie 1400, a z tego co czytalem to ludzie dawali go na 7v bo chalasowal... btw nie jestem ciszofilem:P lekki szum mi nie przeszkadza, zwlaszcza ze przy przegladaniu www moge sobie obroty zmniejszyc do 50%, kiedy gram to i tak nie uslysze szumu wsrod dzwiekow gry, a wtedy wlasnie potrzebna jest najwieksza wydajnosc Edytowane 20 Marca 2008 przez Devianne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Acutake 92mm nie jest tak głośny na 12v... może minimalnie głośniejszy od dysku :P Na pewno stockowe chłodzenie od 8600 ci zagłuszy go Edytowane 20 Marca 2008 przez eyah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Devianne Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 po dluzszym zastanowieniu wzialem acutake ;) 92 ma taka sama wydajnosc jak AC mimo ze ma wolniejsze obroty :D, czekam na paczke powinna byc jutro :P btw przestali produkowac juz accelero s1? Jakos w ogole nie da sie tego dostac :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 tu chyba jeszcze mają -> http://hardtech.pl/p2974 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...