Skocz do zawartości
vasyndrom

Gasnacy Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

sprawa ma sie nastepujaco, jakies 3 tyg temu zlozylem kompa z:

e2180

msi neo2 fr rev 1.2 bios 1.5

ocz platinum

his radeon 3850 (stery omegi na catalystach 7.12)

zasilka to antec earthwatss 500w

niestety gasnie mi monitor, jednak wiatraki proca + wywiew z budy dzialaja czego nie mozna juz powiedziec o chlodzeniu grafy ktore wylacza sie z monitorem. nie zdarza sie to czesto ale jednak. przewarznie po kilku-kilkunastu godz pracy.

teraz czego to wina moze byc 3dmarki przechodzi bez problemu, orthos chodzi rowniez elegancko (2h+)

P.S. grafa nie krecona jednak procek minimalnie dzwignalem z 2.0 na 2.66 natomiast pamieci 856 bodajze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizuj bios do 1.8 i poszperaj w sieci i poszukaj "głosów i opinii" o tych RAMach, mnie sie obiło o oczy, że bywają z nimi kłopoty i sprawdź ustawienie zworek taktowań płyty głównej, i generalnie poczytaj o tej płycie bowiem jej konfiguracja czasem wymaga odpowiednich ustawień "ręcznych". A wiatrak moze się wyłaczać bowiem wyłacza sie karta graficzna. Także jeszcze pozostaje podmienić kartę i sprawdzić czy to aby nie karta cos fiksuje - może się skubana przegrzewa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios zaktualizowalem do 1.7, procek ma strapa ustawionego zworka na 266 i dalej go juz nie krecilem, co do temperatury gpu to raczej sie nie przegrzewa fakt chlodzenie standard jednak wiatrak na niej smiga caly czas na 60% wiec temp w idle to okolo 40-45 zas w stresie 55-65 stopni.

jesli chodzi o sam problem to jest on sporadyczny stalo sie tak z 2-3 razy jednak jest to dla mnie zastanawiajace T_T

P.S monitor gasl podczas pracy w windzie z zerowym obciazeniem gpu

Edytowane przez nuO3-Lzuruha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i kolejne 2 wygasniecia monitora jednak tym razem zauwazylem ze system tuz przed samym wygasnieciem jakby sie zwiesil po czym nastapil 1 krotki sygnal dzwiekowy z glosnika systemowego po tym jak kliknalem myszka i monitor zgasl T_T jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i kolejne 2 wygasniecia monitora jednak tym razem zauwazylem ze system tuz przed samym wygasnieciem jakby sie zwiesil po czym nastapil 1 krotki sygnal dzwiekowy z glosnika systemowego po tym jak kliknalem myszka i monitor zgasl T_T jakies pomysly?

mi sie tak dzieje z dwoch powodów

1. procek sie przegrzewa

2. monitor sie przegrzewa

ad.1

orthosem robiles i w normalnej pracy to chyba nie to

ad.2

jak podkrece kaloryfer to poprostu monitor mi gasnie, cos sie tam przegrzewa

poprzedza to migotanie na ekranie i gasnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sek w tym ze temperatury sa w normie ;/ jednak komp stoi z 1m od kaloryfera ktory pare razy sziennie sie wlacza na 30min-godz moze masz racje tylko czemu tak sie nie dzialo na starym p4 2.4 i nv fx 5200? coz zobacze przeniose go dalej od kaloryfera moze cos to da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi