Trout Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Witam wszystkich Forumowiczów bo jest to mój pierwszy post na tym forum:-) Forum wspomagam się od baaaardzo dawna i w miarę możliwości korzystam z archiwum lub istniejących wątków ale mam prośbę do Was o pomoc jako bardziej zorientowanych. Chodzi mi o jednostkę do 2500zł +- kilka złotych. Potrzebny mi komputer w tej kwocie jako mocny "szkielet" do dalszej rozbudowy. 2500zł mam ze służbowych pieniędzy i musi być na to przetarg, resztę dołożę prywatnie od siebie. Procesor na który spoglądam to: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz 8MB Potrzebuję do tego dobrą płytę, która ma zewnętrzne wyjścia SATA , FireWire - bo podłączam sporo zewnętrznych dysków. (i nadającą sie do lekkiego podkręcenia procesora - lekkiego, bo bez dodatkowych elementów, np. chłodzenia) Szybką pamięć DDR2 1x2GB (na początek) - nie wiem, lepiej będzie docelowo 2x2GB czy 4x1GB?, a może DDR3 1066 z tym, że nie wiem czy już cena jest adekwatna do jakości/szybkości pracy. Kartę graficzną - to dla mnie b.ważne. Nie gram w gry WCALE, przede wszystkim pracuję z grafiką, ale TYLKO 2D (Photoshop) Dobrze by było aby miała dobry soft, sterowniki, wyświetlała prawidłowo barwy. Nie musi być to coś super profi ale dobra. Szybki i cichy HDD z 500 GB. Zasilacz Corsair CMPSU-450VXEU 450W - powinien być cichy i sprawny - będzie dobry ? Za wszelkie propozycje z góry bardzo, bardzo dziękuję. Pozdrawiam Trout Edytowane 20 Marca 2008 przez Trout Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Procesor ok Płytka polecam Asus P5K-E Pamięc ddr2 i jezeli pieniedzy starczy to 2x2GB OCZ,A-Data,GoodRam PRO Grafika dobra 8800GT (ale tutaj glowy nie dam bo mam wrazenie ze do takich programow raczej potrzebny lepszy procesor niz k.grafiki ale pewnosci nie mam) Seagate (może 2x250 i Raid?) Zasilacz ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Ta karta graficzna za 250-300 zł będzie dobra? - absolutnie nie neguję, bo się nie znam, chcę się tylko upewnić :-) Bo jak patrzę w jakich cenach są karty to ta się tania wydaje ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 8800GT za 300 zł Pomyliles chyba z 8600GT:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) 8800GT za 300 zł Pomyliles chyba z 8600GT:P Ano fakt. A jakiś konkretny model, taki żeby miał ze dwa wyjścia DVI (a przynajmniej jedno)? Edytowane 20 Marca 2008 przez Trout Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Ano fakt. A jakiś konkretny model, taki żeby miał ze dwa wyjścia DVI (a przynajmniej jedno)? na prawde tak ciężko sprawdzić na allegro, że wszystkie mają po 2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 na prawde tak ciężko sprawdzić na allegro, że wszystkie mają po 2? No fakt, mea culpa - nie sprawdziłem. A mozecie coś polecić co będzie dobre do moich zastosować ale z pasywnym chłodzeniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaBlO Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Może jakiś pasywny radeon 3870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowet Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Czytanie ze zrozumieniem się kłania :mur: Przecież autor wątku napisał: Nie gram w gry WCALE, przede wszystkim pracuję z grafiką, ale TYLKO 2D (Photoshop)To po co mu grafa ze wszystkimi bajerami do gier !? Przecież lepiej dołożyć do jakiegoś dobrego monitora. Jeśli dużo pracujesz w grafice, to polecam coś z: nvidii quadro ,ati firegl lub matroxa. Poszukaj w googlach, która z wymienionych Tobie najbardziej odpowiada i będziesz naprawdę zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Do autora tematu: W zasadzie mógłbyś doprecyzować , co w tym Photoshopie przeważnie robisz, bo jeżeli robisz głównie zestawy ikon 32x32 pixele, nie potrzebujesz tyle ramu co przy edycji wielkoformatowych projektów. Photoshop może używać diametralnie różnej ilości ramu i potrzebować różnej mocy obliczeniowej w zależności od wykonywanej pracy. Szkoda, że nie podałeś, jaki masz monitor, bo to w zasadzie najważniejsza rzecz przy grafice 2d.Poza tym przydałaby się informacja o systemie operacyjnym, na jakim przyjdzie ci pracować i jaki to będzie Photoshop. W moim wywodzie założę sobie Vista 64 i CS3, czyli chyba najpopularniejsza konfiguracja. Może zacznijmy od karty graficznej, tutaj mamy pewną nieścisłość. Zakładam, że posiadasz jakiś zwykły panel (nie dedykowany do grafiki, nie kalibrowany sprzętowo) z cyfrowym wejściem DVI. Jeżeli tak, to nie ma większego znaczenia, jaką kartę graficzną kupisz. Ważne żeby miała wyjście DVI, przynajmniej 64MB wbudowanej pamięci oraz złącze PCI-e (ciężko znaleźć kartę nie spełniająca tych wymagań). Stosowanie wypasionych profesjonalnych kart graficznych ma sens kiedy pracujesz z grafiką 3D (Quadro i firegl-e)lub ewentualnie używasz skalibrowanego sprzętowo monitora . W tym drugim przypadku ustawienia sterownika karty graficznej w obszarze dotyczącym kolorów mają już znaczenie i taki Matrox wg różnych artykułów przewyższa "zwykłe karty". W tej konkretnej sytuacji kupienie droższej karty niż najtańsze typu np. pasywny HD2400pro ( http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=9208 ) lub też Radeon X1550 od PowerColor (chyba najtańsza karta z 2xDVI, bynajmniej tak mi się wydaje. Niestety nie ma pasywnego chłodzenia) http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,50963/ Kupno 9800GX2 nie dało by tu zupełnie nic poza koniecznością kupienia lepszego zasilacza. Pojawienie się cyfrowych wyjść zmieniło trochę podejście do kart graficznych. Jak korzystasz z DVI przestają mieć znaczenie właściwości, jakie były brane pod uwagę przy wyborze kart z wyjściem analogowym( jakość elementów filtrów, ramdac itp.). Co do procesora to zakładam, że chcesz z jakiś tajemniczych względów quada. Przy tak małym budżecie zastanowiłbym sie 4 razy, bo w tym kontekście nie będzie wykorzystany. W zasadzie można by rozważyć tańszego E8200, który tutaj sprawdzi się tak samo jak nie lepiej (no i pobiera mniej energii oraz co za tym idzie mniej się grzeje ;)), lub co raczej nie jest uzasadnione dopłatę do Q9300(box kosztuje koło 1000zł a Q6600 700zł). Płyta to w zasadzie obojętnie co, na P35 z propozycji które wyrecytuje ci z pamięci większość userów tego forum. Zawsze pojawia się dokładnie to samo, czyli wspomniany wyżej 8 fazowy P5K-E, Foxconn P35A-S (on ma 1xesata i firewire), MSI P35 Neo2-FIR (2xesata i firewire) itp. Różnice między 4 i 8 fazami przy lekkim OC na boxie nawet przy quadzie nie mają większego znaczenia. Co do ramu a w zasadzie jego ilości to mimo iż nie wiem jakie projekty wykonujesz, przy założeniach vista 64 i CS3, to 4GB to absolutne minimum. W zasadzie to dałbym od razu 8GB i zamknął temat. Ram może być najtańszy CL5 bez trybu EPP. 2x2GB kosztuje coś koło 250zł. Dysk a raczej dyski. Jeżeli pracujesz z dużymi plikami to właśnie na dyski trzeba by postawić. Dobra i w miarę tania opcja to 4x160GB w RAID0 (np WD 1600AAJS http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...products_id=137 ). Komfort pracy nie tylko w CS3 ale w ogóle w całej pracy systemu operacyjnego ( Vista bardzo lubi szybkie dyski, poza tym kto nie lubi). 160GB kosztuje 150zł wiec 600zł przy tym budżecie to myślę, że do przeżycia. Można rozważyć również droższą opcję czyli np 4x250 jedno-tależowych Seagate (tych nieoficjalnych 7200.11) lub 4x320 nowych jedno-tależowych WD (też mają chyba oznaczenie 320AAKS jak stare). W każdym razie jak dokładać, to właśnie do dysków. Co do zasilaczy to nie napiszę nic więcej ponadto, że wybrałeś odpowiedni, bo na tym forum to temat wałkowany nagminnie. Jeżeli rozważasz OC , to należało by się może trochę inaczej zabrać do tematu i odpowiedzieć sobie na parę pytań. Akurat na tym forum mało kto odpowiedział by na nie obiektywnie, bo panująca tutaj konwencja to "oc dla zasady". Od siebie dodam tylko, że kręcenie quada 65nm do poziomu w którym zauważysz różnicę, na boxie, to takie śmieszne trochę. Z kolei pracowanie na kręconym E8200 przy fsb 500Mhz nie wzbudza jakoś mojego przekonania (co nie znaczy że nie można, bo pewnie można). Można również dopłacić do E8400 (pewnie nawet jakiegoś selekta), ale czy to się godzi? IMHO tutaj lepiej oC sobie odpuścić i dołożyć do dysków. Edytowane 21 Marca 2008 przez ChamRyszak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Jeśli dużo pracujesz w grafice, to polecam coś z: nvidii quadro ,ati firegl lub matroxa.LITOŚCI - do photoshopa? Zakładam że monitor kolega ma z wejściem cyfrowym. Stosowanie wypasionych profesjonalnych kart graficznych ma sens kiedy pracujesz z grafiką 3D (Quadro i firegl-e)lub ewentualnie używasz skalibrowanego sprzętowo monitora . W tym drugim przypadku ustawienia sterownika karty graficznej w obszarze dotyczącym kolorów mają już znaczenie i taki Matrox wg różnych artykułów przewyższa "zwykłe karty".Jeśli używasz sprzętowo skalibrowanego monitora to korekcja barw odbywa się przez LUT monitora ... tym samym wystarczy karta typu "ATARI" byle by miała powiedzmy ten 32 bit kolor. ps. Matrox jest "dobry" tylko z jednego powodu - ma dobrej jakości wyjścia analogowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 ChamRyszak - Noooooo zwerbalizowałeś to o czym przemyśliwałem. Na razie Ci tylko podziękuję za tego posta. Spieszę się do roboty więc odpiszę później. Ale w zasadzie trafiłeś w 85%. Pomimo swojego semi-pro podejścia do grafiki obrabiam zdjęcia i projekty duże. Pojedyncze pliki mają 0.7-1.5GB. Pozdrawiam Trout Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowet Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Zakładam że monitor kolega ma z wejściem cyfrowym....ps. Matrox jest "dobry" tylko z jednego powodu - ma dobrej jakości wyjścia analogoweW zupełności się zgadzam :) Jak ma wejście cyfrowe w monitorze, to większego znaczenia karta nie ma. Niestety autor wątku tego nie doprecyzował. ChamRyszak całkiem sprawnie rozważył rozterki Trouta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...