Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Tak jak w opisie ?? jakieś uwagi coś można by poprawić ?? PROCESOR CORE 2 QUAD Q9300 2.5GHz LGA775 OEM ABIT IP35 Intel P35 S775 (PCX/DZ/GL/SA/RA) 4x KINGMAX DDR2 1024MB PC1066 CAVIAR 320GB WD3200AAKS SATA II 16MB CACHE DVD-REC PIONEER DVR-215BK SATA CZARNY BULK GAINWARD GeForce 9800GX2 1024MB DDR3/256bit DVI/HDMI PCI-E (1.0 ns) (600/2000) Lian-Li Special Series PC-7S Silver-Black Zasilacz do obudowy Corsair CMPSU-520HXEU - 520W MS Windows Vista Home Premium 64-bit Polish 1pk DVD MONITOR NEC LCD 19" 19WV Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karokorum P 7015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Procesor ok Pod Quada bym wziol 8 fazową płyte (bo chyba bedzie OC) Asus P5K-E,Asus P5K PRO OCZ TitANIUM 2x2GB Dysk ok Grafika spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Niestety Asus ma dziwne to swoje 8 faz ( do tego jakość wykonania płyty , słabe PCB , duża awaryjność , problemy z gwarancjami , V-dropy , mase chińszyzny ) , poza tym V-dropy to nie jest sprawa którą specjalnie lubie , dodatkowo niskie maxymalne FSB ( ten procek ma mnożnik 7,5 i potrzebuje żeby płyta wycisnęła stabilne 533 ) , i jeszcze sprawa że ten Quad jest w 45nm czyli wcale nie bierze tak dużo tego prądu a Abit ma bardzo solidne te 4 fazy ( z tego co wiem te 4 są lepsze niż 8 Asusa :P ). Na ile się kręcą te OCZety bo te Kingmaxy lecą spokojnie do 1150 i kosztują grosze ... Edytowane 20 Marca 2008 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Powiem tak, że kolega ma tego Asus i sprawuje sie bezbłednie.P5K-E to naprawde dobra płyta i powiedz mi dzie wyczytałes ze 4 fazy abita są lepsze od 8 faz Asusa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Są lepsze gdyż dają stabilniejsze i pewniejsze napięcia ... zresztą sam możesz się przyjrzeć że Asus i Gigabyte mają tendencje do walenia dużej ilości faz które są wątpliwej jakości , Zobacz na DFI , oni dają góra 6 faz a potem już lecą w zasilanie cyfrowe , to samo EVGA i Foxconn , na przykład Mars ma 6 faz ... To świadczy o tym że nie liczy się ilość a jakość ... ciężko jest w jakiś rzeczywisty sposób ocenić jakość fazy ale przeglądając rynek i opinie można dojść właśnie do takich wniosków , poza tym na 4 fazach Asusa ciężko jest podkręcić Quada a na 4 fazach Abita latają elegancko ;) to o czymś świadczy ;) Dodam jeszcze o jakości wykonania ... sam sprzedaje ten sprzęt na co dzień i powiem że Asus czasami potrafi mieć gorsze materiały niż Asrock ... wystarczy się po przyglądać , te płyty jak dla mnie to shit i nie dziwie się że tak często padają , sam miałem Asusa opartego na 650i SLI i też niestety padł choć sam model płyty był jednym z bardziej udanych od Asusa i te jego 3 fazy też nie były najgorsze , tylko że przyjrzy się jak one wyglądały ;) Edytowane 20 Marca 2008 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) daj mi jakies linki gdzie abit ip35 bije ausa p5k-e.To że sprzedajesz te plyty o niczym nie swiadczy.Bo sprzedajac mozesz ocenic czy sa czesto sprzedawane i czy awaryjnosc jest duza.Prosze daj mi jakies testy chetnie sobie poczytam.Nie zaczynajmy tematu DFI bo to plyty pod oc wiec nie ma sensu robic takiego porownania. Sa 8 fazowe DFI tak na marginesie Edytowane 20 Marca 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Ja tylko napisałem o swoich obserwacjach ale w cenie P5K-E to ja mogę mieć DFI więc nie ma co porównywać ;) Poza tym dobrej jakości wykonania to Asusą nie można zarzucić :P + to co pisałem na temat ich 4 faz to sam możesz sprawdzić ;) ... Pamiętaj liczy się również przelicznik ceny do jakości a tutaj Asus umiera ... ;) Zresztą ... o czym my tu piszemy przejrzy opinie na ich temat na różnych serwisach to są po prostu średnie płyty i tyle ;) ... http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-25 Tutaj masz test Abita ... możesz sobie porównać do ocen Asusów , nie ma dokładnie modeli P5K-E ale zazwyczaj Asus powyżej 6 punktów nie wychodzi ;) przejrzy resztę poważnych serwisów a zobaczysz że żadnych cudów te płyty nie oferują ... poza tym , przejrzy opinie użytkowników , V-Dropy dają większości w kość , przy Abicie tego nie ma ... Edytowane 20 Marca 2008 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Jest test abita ok ale nie ma tam testu asusa.Jezeli tak chcesz kupować abita bardzo prosze ja mam inne zdanie na ten temat.Prosilem o linki i mi ich nie dales szkoda:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Mniejsza z tym ;) ... zaczęliśmy rozmawiać na temat płyty głównej ... a może napisał byś dlaczego ten Asus miał by być lepszy od tego Abita ... ja nie potrzebuje jakiś super testów ... ale jak mi to dobrze przedstawisz to chętnie weznę Asusa ;) No nic ... masz tu test Asusa ... http://www.nordichardware.com/Reviews/?skrivelse=526 Niby że się nim zachwycają ale nawet 500 fsb nie zrobili ... przy procku o tak niskim mnożniku jak 7,5 to wycisnął bym maxymalnie 3750 mhz ... a ja chcę czegoś więcej ... Abit mi daje na to spore szanse ;) ... Edytowane 20 Marca 2008 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Jezeli uwazasz ze wiecej osiagnie ten abit to ok:) Osobiscie jezeli wieksze FSB chcesz miec to juz chyba najleoszym wyborem bedzie DFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Celuje w 533 ... żeby puścić na synchro z pamięciami , DFI jest droższe a jestem skłonny szukać raczej oszczędności niż dokładać ;) Na Egieldzie wycisnęli z niego 560 ... więc wartość którą ja potrzebuje powinna być osiągalna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Ale ktora robi 560 FSB? Chyba DFI DK na quadach robi cos kolo tej granicy ktora chcesz osiagnac Edytowane 20 Marca 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Ten Abit o którym myślę wyciągnął 560 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Z Quadem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Nie ... ale z Quadem też nie powinno być większych problemów ... przynajmniej z Kentsfieldem nie było ... zobaczymy co bęzie z Q9300 ... i jak na nigeo zareaguje ;) ... Ewentualnie się jeszcze tym DFi pointeresuje ... ale raczej zostane przy Abicie ;) Edytowane 20 Marca 2008 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Ja bym sie zaczol interesowac DFI raczzej ale mozna poczekac na jakies testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Hehe coś czuje że się skończy na Foxconnie :D ... bo ani DFI ani Abita nie ma na churtowniach ;/ ... ale zobaczymy co będzie jak będzie trzeba kupować ;) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 HEHE dobre A jeszcze wracajac do P5K-E to jest to "pocieta" Deluxe,a ta jest na tescie w egieldzie:) Foxconn tez dobry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 ale o czym wy rozmawiacie dziewczyny :) na q9300 chcesz zrobic fsb powyzej 500? :D to bedziesz chyba pierwszym ktoremu sie to uda :D z tego co wiem, to przy dobrych wiatrach mozesz sie nastawiac na 470 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Z tego testu wynika ze (http://www.nordichardware.com/Reviews/?skrivelse=526) Na Asusie zrobiono 497 FSB( Intel Core 2 Extreme QX6850) Czytalem ze ten DFI DK zrobil 520 FSB (http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=251315) na Quadzie A na Q9300 najwieksze FSB jak dotąd widzialem to 450 Edytowane 21 Marca 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Co do zestawu to zamiast tego Caviara wez dwa dyski i polacz w RAID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 jesli juz kupowac plyte to DFI DK pod quada lub co innego LT. Jak patrzysz na testy na egieldzie i jest to wyznacznik dla ciebie to pozdro. Jak tez czytalem testy m.in. na temat pamieci Goodram Pro 1066. Wyniki jakie tam robili przy napieciach ze screenow CL4 i CL5 to ni *uja nie moge u siebie osiagnac. A zdejmowalem radiatory i mam na 100% Microny D9GKX'y, wiec wszystkie takie testy bralbym troche z przymruzeniem oka. Jak chcesz dobra plyte do OC to kup DFI a tym bardziej pod quada. Bo z tym ABIT'em w porownaniu z DFI to mozesz sobie pod pachą do pracy chodzic jesli jeszcze celujesz z Quadem w tak wysokie FSB. Co na obecna chwile jest raczej malo realne. Dalej zmienil bym dysk twardy na nowa Barracude 7200.11 z 32 MB cache'm i zasilacz mimo ze ten co podales jest tez dobry to zdecydowanie wolalbym be-Quiet Dark Power Pro P7 450 W, mialem to zasilke w rekach jak skladalem kumplowi kompa. Mistrzostwo Swiata jesli chodzi o wykonanie i jakosc. Poza tym napiecia stabilne jak skala. Na temat pozostalych sie nie bede wypowiadal bo sie nie orientuje. Natomiast kolejnym nieporozumieniem wg. mnie jest zakup tej grafiki. Oczywiscie jak kogos stac to prosze bardzo ale litosci nie do 19" LCD i natywnej rozdzialki 1280x1024. Do takiej rozdzielczosci to w zupelnosci wystarczy 8800GT (3 razy tanszy) a juz na wyrost jest nawet 8800GTS 512 MB. Jak ktos kupuje taka grafike to przynajmniej do 22" lub 24" no chyba ze ma 19" a chce miec GX2 z racji samego posiadania to tez ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Zmienilbym na inne pamieci , jakies lepsze i z radiatorami Cytuje Użytkownika Raptor: więc po bardzo szybkich testach (procek musiał wylądować w serwerze sff) myślałem że będzie lepiej - ale chyba za dużo chce icon_wink2.gif - przy 4x 1gb 2.2V kostki wstają na 800-4-4-4-12 i 960-5-5-5-15 nie wiem czy to dobry wynik czy zły icon_neutral3.gif - nie udało mi się odpalić ich na 1000-5-5-5-15 ale to możliwe z 2óch powodów - 960 jest na dzilniku 5:6 a 1000 byłoby na 4:5 a znim nawet g.skille mi się dziwnie zachowywały Użytkownik Naxt: ida na 1070Mhz CL5 przy 2.2V Z tematu o KINGMAXACH Tu jest loteria dosyć, możesz trafić na bardzo dobre sztuki ale i na slabiutkie. Ale zrobisz jak uwazasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Ok co do Kingmaxów to miałem już 4 takie zestawy i wszystkie stabilnie chodziły na 1140 , więc raczej przy nich zostane , inne są po po prostu dużo droższe , dodam jeszcze że i tak będę chciał uzyskać synchro na 533 , a w tej cenie żadne pamiątki do 1066 się nie kręcą ;) Sam zasilacz raczej jest ok i nie ma konieczności jego wymieniania poza tym ten co proponowałeś jest droższy Co do dysku to też są sporo droższe a nie ukrywam że staram się ciąć koszty ( poza tym widzę że najniższa 32 megowa jest 500 , a ona ma więcej tacek niż 320 , przez co fizycznie może być wolniejsza ... ) , co do samej grafiki to wcale ona taka mocna nie jest ;) ... do wyższych rozdziałek zdecydowanie brakuje jej pamięci ... więc 1440x900 to dal niej optymalna rozdziałka ;) nie ma się co oszukiwać 2 x 512 to nie to samo co 1024 ... Dodatkowo 22" nie da się ogarnąć siedząc w odległości 1,5 metra ... a koleś mieszka w bloku nie za bardzo ma możliwość oddalenia tego monitora ... Edytowane 21 Marca 2008 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Dlatego dalej nie wiem po co mu GX2 , wystarczy mu 8800GTS 512 MB do takiej rozdzialki (2 razy tansza karta niz GX2) a w rozdzialce w ktorej bedzie gral ten koles na pewno nie 2 razy wolniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Ehh ... koleś ma 5000 zł , chciał by na tym kompie pograć troszkę dłużej niż rok , a ta grafika ledwie uciąga Crysisa przy 1280 ... więc nie ma o czym gadać, wcale to taki potwór nie jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Jeżeli ładujesz taką grafikę, to widzę, ze robisz kompa do gier, a jak do gier, to na diabła Ci quad? Weź 8400 i wykręć go sobie w kosmos, czy to na Asusie czy na Abicie powinien polecieć, ja bym preferował Asusa, ale jeżeli nie odpowiada Ci jakość stosowanych podzespołów (ciekawy jestem jak ją oceniłeś) bierz abita i już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Zyski z Quada są nie znaczne przyznaje , ale akurat tego Q9300 mogę mieć bardzo tanio , główną zaletą Quadów jest to że skoki FPS są mniejsze niż na dwu rdzeniówkach , co przejawia się większą odczuwalną płynnością ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Ehh ... koleś ma 5000 zł , chciał by na tym kompie pograć troszkę dłużej niż rok , a ta grafika ledwie uciąga Crysisa przy 1280 ... więc nie ma o czym gadać, wcale to taki potwór nie jest ;) Jesli Crysis to wyznacznik wydajnosci to pozdro. Poprostu spier**** i nie zoptymalizowali silnika i dlatego taka lipa. Ale bez przesady jesli testy z egieldy to jakis wyznacznik to prosze bardzo 2947525[/snapback] Zyski z Quada są nie znaczne przyznaje , ale akurat tego Q9300 mogę mieć bardzo tanio , główną zaletą Quadów jest to że skoki FPS są mniejsze niż na dwu rdzeniówkach , co przejawia się większą odczuwalną płynnością ... ciekawa teza, jeszcze przy obecnej wydajnosci prockow to wrecz jest smieszne nie mowiac juz ze zenujace. Ale przynajmniej tu napisales prawde mozesz miec go w miare tanio wiec wiecej przykleisz na prowizji dla siebie przy zlozeniu kompa. Wiem jak to jest sam skladam kompy. Ale ja z gory mowie klientowi ile biore za taka przyjmnosc. :) Ostatnio zlozylem koledze komputer: E2160 - podkrecony do 3.2 Ghz + Scythe Mugen+AS5 DFI Blood Iron T2RL 2x1GB OCZ Platinium rev.2 800 Mhz 8800GTS 512MB Creative X-FI (Gamer Edition) be-Quiet Dark Power Pro P7-450Watt Chieftec CX-05SL-B + 2 x Fander HDD mial swoj i DVD-RW mial swoje, cicho wydajnie Calosc za kompa wyszla niecale 2500 PLN. A wszystko zapier***** ja ta lala, wszystkie gry. Koles chodzi i mnie po rekach caluje. Procka zawsze moze zmienic a ten prawie nie traci na wartosci bo kosztuje na starcie juz malo. Jak beda bardziej dostepne Penryny w miare w dobrej cenie to sie zmieni. Ram tez bedzie mozna dokupic bo kosztuje prawie nic. I gdzie tu do 5k PLN???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Popieram i podziwiam ;) Ja jednak uważam że ludzie którzy testują te procki mają troszkę więcej do powiedzenia na ten temat ;) Nie mam zamiaru nic przylepiać na prowizji :P Co do hulania to przyznaje pełną racje ... ale jak pisałem wyżej ten komp ma być do ciutkę nowszych gierek niż są teraz ... ogólnie chodzi o przyszłościowe rozwiązanie , wiem że najlepiej by było poczekać na nowego geforca ale wizja kilku miesięcy czekania już go dyskfalifikuje , a faktycznie Crysis ma przywalony silnik graficzny i pozostaje czekać tylko na nowe stery albo łatki ;). To wszystko jednak nie zmienia faktu że w końcu się znajdzie gierka która ten sprzęt zamuli ja tylko chce ten okres jak najbardziej wydłużyć ;). http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3557-7 Poza tym ;) ... przeanalizuj sobie ten test , patrząc na najnowsze produkcje ... jak dla mnie sprawa ciutkę dziwna szczególnie w lost planet , gdyż w nim Q9300 już przegoniło by E8200 wykręconego na 4200 mhz ... tak więc są podstawy do sądzenia iż nowsze gierki będą coraz więcej czerpały z wielordzeniowości , wiadomo że sam sposób pisania gier znacznie to utrudnia , ale jak widać da się ... ;) Edytowane 21 Marca 2008 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...