Skocz do zawartości
IMPRO

Athlon Le-16xx Czy X2 3800+ Modernizacja Do 700zł

Rekomendowane odpowiedzi

Modernizuje komputer kolegi i zastanawiam się co mam kupić a więc wybrałem (cena z wysyłką)

płytę główną MSI n-forse 570 145zł

pamięci najpewniej Patriot 2x2GB! CL4! 800! 327zł lub geil 320zł 4x1GB cl4 - 327zł

procek x2 3800+ albo le-1620 135zł 171zł

cooler

COOLERMASTER HYPER TX2 85zł

Artick 60zł

cyte mugen 150zł (trochę za drogi)

SPIRE VertiCool3 140zł (zagadka dla mnie jeśli chodzi o wydajność cały z miedzi)

Mam ~700zł

grafikę zasilacz 550W i resztę mamy

mam też inne propozycje na procesor 3800+ EE 35W 240zł i za 240zł 4000+ 2MB ( z wysyłką)

cały czas oczywiście biorę pod uwagę OC i mam takie pytani ile wyciągnę z poszczególnych coolerów Mhz w stabilnej pracy i przyzwoitej temperaturze

gg1634814

4GB niezbędne do gier żrących ram i procek na dużych detalach lub ogromnych mapach (nieraz gry mają w zalecanych tyle ramu)

Jak te procesory się kręcą?

Dzięki za Pomoc

Edytowane przez IMPRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idź lepiej spać. Jak się obudzisz rano, przeczytaj to i napisz jeszcze raz, byle po polsku.

Co do tematu - napisz, co szanowny kolega ma już w zestawie. Bo jeśli chcesz wydać 700zł na modernizację (cep, mobo + memki) i rzucasz się jeszcze na 88, to życzę powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j. w. ,

- podaj ile maksymalnie masz forsy,

- na jakie części chcesz ją przeznaczyć ( bo wywnioskowaem że proc płyta ram, plus może chłodzenie, może zasilacz, może grafa) ? :blink: twarda meska decyzja.

- co jest obecnie w tym komputerze,

- jaki tam jest zasilacz ( marka + moc),

- do czego bedzie używany ( dokładniej po co ci 4GB ramu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

700zł ale może coś się wymyśli

Procesor płyt i ramy

320GB karta grafiki jakieś ATI za 200zł (później wymienimy), DVD-nagrywarka

500-550w coś nie najgorszego nie wiem

do grania w gry komputerowe

4GB nieraz gry mają tyle zalecane jest mi potrzebne

zmieniamy z athlona 64 3000 i 1x512ramów 200MHZ slot 939

zastanawiam się przede wszystkim nad procesorem i proszę o pomoc

Edytowane przez IMPRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienic wogole platforme na intela:

procek (narazie) DC E2160 box w PcProjekt - 200 zl, cooler z tym prockiem spokojnie wystarczy do krecenie do poziomu 3 - 3.2GHz,

ram - Patriot 800MHz dual CL4 LLK 2x1GB, windows 32bit i tak nie zobaczy calych 4GB wiec poco przeplacac, zawsze mozna dolozyc

mobas tu juz jest wiekszy problem z wyborem, ja stawiam na DFI Blood Iron T2RL, ale rownie dobrze moze byc Foxconn P35A-S, lub kroras z MSI. Dlaczego zmiana platformy? Z wiadomych powodow, prostota podkrecania, mnogosc w wyborze procesorow ktore i tak w najgorszej rewizji sa lepsze w oc niz najlepszy AMD. calosc miesci sie w 700zl a nawet moze jeszcze zostac ew. na jakis cooler na procek.

edyta: ceny z pcprojekt, mozna znalezc pewnie w odrobine mniejszych, oszczednosc rzedu ok 30-50 zl mozna przeznczyc na cokolwiek.

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przedziale cenowym dla kręcioła IMO Intel jest lepszą propozycją:

płyta http://allegro.pl/item328979005_gigabyte_g...6_fv_od_ss.html 200zł

Procesor Intel E2160/E2180 około 200zł ( na pewno podkręcisz na 2.8GHz, bardzo prawdopodobnie, że na 3GHz, być może cos wyżej)

Ramki - imo przy tej klasie sprzętu nie ma większego sensu 4GB drogich pamięci - wąskim gadłem bedzie grafa, procek, dysk itd.

1. Albo kupujesz 2GB tanich Kingstonów, najlepiej na Elpidzie, 110zł

2. albo jakieś ciutkę bardziej wybajerzone ramki, np. http://allegro.pl/item328802898_super_cena...800mhz_cl4.html 150zl

Wychodzi 500-550zł.

Teraz musisz dokladniej sprawdzić firme zasilacza i co to za grafa.

Jeśli zasilacz okaże sie słaby(do zweryfikowania na forum), reszta forsy idzie na nowy.

Jeśli grafa to sprzęt poniżej x1900/HD2600 lub pod złącze AGP to kasa idzie na GF8600GT: http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/183040

Karta graficzna to najważniejszy element w maszynie do gier.

Jeśli "może się coś wymyśli" w sprawie $$$, to warto to coś dolożyć do 8800GS.

Jeśli zarówno zasilacz, jak i grafa okażą sie OK, mozna mysleć o zakupie lepszej płyty na chipsecie P35 lub zbierać na lepszą grafe (czytaj 88GS/96GT)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w końcu to 64bitowe procesory a ystem może być win xp 64 czmu nie 4GB i tak pewnie nie padnie z ceny

Na pewno nie AMD?

płyta główna za 130zł!

procesory kręcą sie na ponad 3GHZ a jeden z wymienionych ma 35W inny 45W i w ostateczności 65W

wiem że dobry by był e2160 bo kręci się niesamowicie ale jest o 40zł droższy plus płyta główna 60zł to aj 100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w końcu to 64bitowe procesory a ystem może być win xp 64 czmu nie 4GB i tak pewnie nie padnie z ceny

Taaak i potem kolejne posty typu "XXXX gra mi nie chodzi, co robic?"

Na pewno nie AMD?

płyta główna za 130zł!

procesory kręcą sie na ponad 3GHZ

gigaherce gigahercom nie rowne

wiem że dobry by był e2160 bo kręci się niesamowicie ale jest o 40zł droższy plus płyta główna 60zł to aj 100zł

prosiles o zestaw do 700zl wiec podalem Ci zestaw ktory nie przekracza tej ceny a jest jeden raz tyle wydajniejszy od tego ktory chcesz zlozyc

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3333-47

powołuje się na te testy ten amd 2MB powinien przeskoczyć e2160 wyciągnoć powinien te 89.9 fps tak jak amd 5200+

35w powinien mniej ciągnąć prądu od e2160 co oznacza tańsze chłodzenia

zaś zwykły 3800+ jest tańszy i wypada zaledwie o te 4 punkty gorzej! czy to dużo? na 80-86 punktów

nie wiem mówcie śmiało chciałbym też wypowiedz jakiegoś fana AMD.

też wol intela ale płyty główne droższe ta naprawę mój kolega koniecznie chce amd

na czym polega to lepsze kręcenie intela?

http://www.allegro.pl/item332458799_proces...066mhz_oem.html

http://www.allegro.pl/item332741155_core_2...66_3400mhz.html

co myślicie?

http://www.allegro.pl/item331879707_core_2...ox_megamoc.html

Edytowane przez IMPRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jestem fanem AMD i ATI. Niedawno wszystko powymieniałem, ale nadal im kibicuję :D

Świeżo po przesiadce porównałem Crysisa(pod Vistą):

stary X2@2.8 miałem 27fps w benchu

E2140

@2664 - 32.26fps

@3000 - 35.91fps

Przelicz sobie w procentach jaka to różnica.

Zależy oczywiście od gry. W jedych mała w innych bardzo istotna.

Np. w World In Conflict miałem na AMD ok 25fps w benchu, na tym intelku mam 40fps na tych samych ustawieniach.

Tak samo w UT3. Bardzo duże przyspieszenie, chociaż procek budżetowy.

Kupiłem 4GB i nie żałuję. Moja płytka może nie najlepsza do OC, ale przyjemnie się sprawuje i na niej system 32bitowy wykrywa 3.5GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2947578[/snapback]
nie wiem mówcie śmiało chciałbym też wypowiedz jakiegoś fana AMD.

też wol intela ale płyty główne droższe ta naprawę mój kolega koniecznie chce amd

na czym polega to lepsze kręcenie intela?

Droższe płyty?? Pokaż jakąś niezłą płyte która wycisnie z tego X2@2,2GHz 3GHz?? Zreszta o ile proc wytrzyma do tych 3GHz to można już się cieszyć. A weźniesz 2947578[/snapback]

E6300

E6300

co myślicie?

E6420

Te sobie odpuść. Tanio ich nie dostaniesz...

A co do RAMu to weź na razie 2x1GB Kingston na Elpidzie a jak chcesz już koniecznie 4GB to weź OCZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..

Świeżo po przesiadce porównałem Crysisa(pod Vistą):

...

Te zestawienie wskazuje że w tej grze dużą rolę odgrywa rozmiar L2 . http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...ut_4.html#sect0

Widać to po wynikach E2200 i E4500 oba CPU taktowane 2.2GHz.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zestawienie wskazuje że w tej grze dużą rolę odgrywa rozmiar L2 . http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...ut_4.html#sect0

Normalnie ameryka odkryta 2gi raz!!!! A w jakiej grze cache nie odgrywa roli?? A im bardziej wymagająca gra tym więcej czerpie z większej ilości cachu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaaak, 3dmark CPU Score różnica to całe 38 pkt, czyli 2% zaokrąglając w górę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytałem, po prostu zastosowałem taktykę dwaIP - wybieramy skrajny przypadek i przedstawiamy go jako średnią

Zresztą 11% przewagi w Crysisie to nie aż tak dużo biorąc pod uwagę różnicę w cenie na poziomie 40%

no offence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie ameryka odkryta 2gi raz!!!! A w jakiej grze cache nie odgrywa roli?? A im bardziej wymagająca gra tym więcej czerpie z większej ilości cachu...

Jest mało dostępnych testów z jednakowo taktowanymi CPU i różnymi L2 ale znaczenie rozmiaru jest różne w różnych grach 3D.

Istnieje nawet optymalizowane oprogramowanie które działa wolniej przy większym L2. :)

Wykorzystanie w grze silnika takiego oprogramowania też może wywołać taki efekt.

Może to dotyczyć gir zawijających silnik symulatora lotu lub sztucznej inteligencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To poczytaj dokładnie test a nie że znalazłes wyrywek. Zresztą to sa stare gry. Poszukaj test z nowymi grami np z Crysisem. Tam dopieru zauważysz różnice. W starszych grach nawet CeleronD starcza...

Droższe płyty?? Pokaż jakąś niezłą płyte która wycisnie z tego X2@2,2GHz 3GHz?? Zreszta o ile proc wytrzyma do tych 3GHz to można już się cieszyć. A weźniesz E2160 za 190zł i P31-DS3L za 200zł i predzej procek się skończy niz płyta. W przypadku E2160 w ciemno można celować w 3GHz. A jak już koledzy wyżej napisali E2160@3GHz będzie szybszy od X2@3GHz.

Te sobie odpuść. Tanio ich nie dostaniesz...

A co do RAMu to weź na razie 2x1GB Kingston na Elpidzie a jak chcesz już koniecznie 4GB to weź OCZ

co do płyty to nforse 570 MSI! to okrojona 590 która chodzi po 250zł czytałem że jak najbardziej nadaje się do kręcenia

gdzieś czytałem że to całkiem przyzwoity sprzed do OC co prawna nie 590 ale cóż trzeba znać umiar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, kreca sie zajebiscie... Zapewne chodzi ci o MSI K9N Platinum/Ultra. Seria K9N to najgorsze plyty pod AM2. Sam posiadam taka plyte tyle, ze Neo-F. Bios na tej plytce jest tragiczny dzieki czemu zeby cokolwiek sensownego wykrecic trzeba sie ClockGenem bawic. A zeby dobic do HTT ok. 290 z Biosu trzeba zjechac z HT do x1. Po za tym regulacja vCore do 1,335V daje "niesamowite mozliwosci"...

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcą, akurat nforce 5 to nie najszczęśliwszy wybór. Jak na AM2 to IMO szukać płyt opartych o 690G ( choćby Foxconna czy Gigabytów).

Nie rozumiem dlaczego szukasz kiepskich płyt na AM2, kiedy kilkakrotnie już w tym wątku padła propozycja dobrej platformy w oparciu o 775.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłbym o jeszcze kilka przykładów przewagi intela e2160 nad moimi AMD z podobnie chłodzeniem i OC jak bardzo grzeje się ten e2160 to ja miałem artykuł że N 590 to całkiem niezły do kręcenia jest może chodzi wam o 550 najbardziej okrojona wersje

Dalej optuje przy kupnie 4GB uważam że pamięci nigdy za mało dlaczego piszecie że wąskie gardło to dysk? Czy dysku nie może zastąpić pamięć. I jak to jest z tą nie kompatybilnością 4GB. Dochodzę powoli do wniosku że najtaniej wyjdzie mnie możliwie jak najwięcej wyciągnięcie z e2160 czy mam racje / jeśli nie chce mieć wąskiego gardła muszę jak najwięcej wyciągnąć z e2160.

Przede wszystkim chodzi mi o wydajność na takiej grze jak crysis.

A teraz chłodzenia jakie proponujecie.

I jeszcze który ewentualnie z tych AMD byłby najrozsądniejszy.

o to ta płyta główna

http://www.msi-polsk

a.pl/index.php?func=pr...71&cat3_no=://http://www.msi-polsk

a.pl/index.php...71&cat3_no=

jeszcze zastanawiam się nad płytą główna na tej proponowanej chyba nie najlepiej wszystko się kręci.

Edytowane przez IMPRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz bylo wyzej o tym dlaczego Intel jest lepszy od AMD. To jest jeden z glownych powodow. Po za tym, dlaczego tak sie uparles na MSI, serie K9N i nForce 5xx? Przeczytaj sobie temat o tych plytach to zmienisz zdanie. Duzo znimi problemow jest, a do O/C sie zupelnie nie nadaja. Co do ramu to nie wiem ktora gra wykorzystuje 4GB. Zamiast tych ramow grafike lepsza kup. Co do dysku to nie widzialem zeby ktos cos o nim pisal. Kup e2160, gigabyte i dobrego ramu 2GB i jeszcze na inne czesci zostanie. A do Crysisa to min. 8600GT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz bylo wyzej o tym dlaczego Intel jest lepszy od AMD. To jest jeden z glownych powodow. Po za tym, dlaczego tak sie uparles na MSI, serie K9N i nForce 5xx? Przeczytaj sobie temat o tych plytach to zmienisz zdanie. Duzo znimi problemow jest, a do O/C sie zupelnie nie nadaja. Co do ramu to nie wiem ktora gra wykorzystuje 4GB. Zamiast tych ramow grafike lepsza kup. Co do dysku to nie widzialem zeby ktos cos o nim pisal. Kup e2160, gigabyte i dobrego ramu 2GB i jeszcze na inne czesci zostanie. A do Crysisa to min. 8600GT...

jak są mapy duże to wykorzystuje nieraz w zalecanych wymaganiach jest no i chyba lepiej ram niż obciążać dysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi