Skocz do zawartości
IMPRO

Athlon Le-16xx Czy X2 3800+ Modernizacja Do 700zł

Rekomendowane odpowiedzi

IMPRO - skad ten upor u Ciebie, wszyscy proponuja Ci proste i wydajne rozwiazanie. Szukasz co jest bardziej wydajne to prosze, obszerny test porownawczy, jak go przeczytasz chyba juz nie bedziesz mial zadnych watpliwosci. Owszem do Crysis'a mozesz pokusic sie o wieksza ilosc ramu ktorej win 32bit i tak "nie zobaczy", z kolei 64bitowy system nie wiem jak sobie bedzie radzil z ta gra, ze nie wspomne juz o problemach natury sprzetowej. Tyle, mysle ze dalsze tlumaczenie to jest jak rzucanie grochem o sciane.

sznurek do testu: http://egielda.com.pl/?str=art&id=2906-7

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku, gdzie masz mape co ma 4GB? Z reszta dowiedz sie jaki udzial ma w tym dysk i dopiero pisz...

I jeszcze wyskakujesz o roznice w procentach pomiedzy jednym i drugim. Juz ci napisalem - google twoim przyjacielem. A jak dalej do ciebie nie przemawia to kup to AMD i kazdy bedzie szczesliwy.

Ehh...

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do obecnych gierek nie jest niezbędne 4GB na max detalach, ale to naprawdę fajny bonus. Często widzię, jak mam przekroczone 2GB po odpaleniu jakiejś gierki.

Przy 4GB fajniej się korzysta z kompa. Przełączanie na pulpit bez mielenia dyskiem.

Mam Vistę, więc są trochę wyższe wymagania, ale nawet na xp często już się zbliżało do 2GB. Jak wyłączyłem swapa, to zdarzały się wrzaski, że zabrakło RAMu przy jakieś nowej grze.

Np. taki Wiedźmin - czytałem w wątku, że ludzie narzekają na czasy ładowania jak się wchodzi do budynku, czy spowrotem na zewnątrz. Jakieś patche to rozwiązywały. Pograłem niedawno w demko i nic nie zauważyłem. Kilka sekund czekania.

4GB nie jest pilne, ale jak masz kasę to bierz. Będziesz miał dwa takie same komplety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie że obecnie nie warto ich brać. Albo E2160 albo E8200. Pośrednie odpuścić...

hymm

200zł = e2xxx @ 2,8-3,0 3l gw z turbośmigiełkiem

200zł = e6xxx @ 3,4-3,8 2l gw z jakimś fajniejszym chłodzeniem

imo nie warto rozważać e2xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hymm

200zł = e2xxx @ 2,8-3,0 3l gw z turbośmigiełkiem

200zł = e6xxx @ 3,4-3,8 2l gw z jakimś fajniejszym chłodzeniem

imo nie warto rozważać e2xxx

a co taniej wyjdzie.

Zastanawiam się nad płyta główną

Jakie chłodzenie.

a co taniej wyjdzie.

Zastanawiam się nad płyta główną

Jakie chłodzenie.

Civilization na bardzo dużej mapie nie standardowej Edytowane przez IMPRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwijając - jak uzywany sprawdzony pod kątem oc 6300 ma kosztować kilka złotych więcej to bierz go zamiast e2xxx.. sam przed zakupem zastanawiałem się nad 2xxx ale słabe średnie oc mnie nie przekonało,, planowałem najbidniej 3,5 a tyle na e2xxx to już niespotykanie dużo ;] pewne jest wspomniane 2,8,, 3,2 na dobrym chłodzeniu,, dalej to już walka,, miałem wolną gotówkę i lubię fajne zabawki więc mam co mam ale bardziej zaciskając budżet -> brałbym śmiganego 6xxx jesli już nie ze względu na większy kesz to przede wszystkim lepszę podkręcanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak przekonaliście mnie do inteli w 100% i już byłbym zdecydowany na e2160 gdyby nie przedmówca

Procesor z serii e2xxx wybrałem taki (ceny z wysyłką)

e2160 za 174-180zł z wysyłką BOX! nowy i to najniższa cena nie zależnie czy BOX czy nie

zrezygnowałem z e2180 za 215zł i e2200 za 220zł czy słusznie proszę wypowiadać się śmiało!!!

(e2140 totalnie się nie opłaca jet droższy)

co do 6xxx to sprawa ma się tak i proszę mi śmiało radzić

6420

e6550

6550

6300

6400

6300

nie wiem kompletnie co wybrać radźcie

jeśli można używkę 6xxx wyrwać za do 250zł to jakoś zbiorę to kasę jak by było 4mb cache to naprawdę się nie pogniewam tylko jak sprawdzić że taki procesor jest sprawny w 100%!!!! (będę jeszcze sporo potrzebował porad)

Naprawdę kusi mnie 6xxx najlepiej 4mb cache i kręcący się na te 3.5ghz

A teraz pamięci: dobrze kupie 2GB na razie ale powiem wam tak byłą taka gierka total annichilation to co prawda wymagała 128 czy 256 ramów ale puzniej gracze zrobili takie mapy ze i 1GB się przydawało! Wiem grałem jestem fanem.

Ale macie racje lepiej włożyć w coś innego np zasilacz

A więc zasilacz jest tracera 400w czyli dno prawie zupełne (przynajmniej nie jest to zasilacz z mustanga)!

zasilacz do wymiany!

na zasilaczach się nie znam potrzebny mi jest nie za drogi do podkręcania morze ciągnąć prąd.

czego mam szukać?

Karta graficzna to ATI x1300 wiem idzie do wymiany parametry zakładam że są takie:

Parametry karty

- typ złącza - PCI-Express x16

- producent chipsetu - ATI

- model chipsetu - Radeon X1300 Pro

- liczba potoków renderujących (ROP) - 4

- ilość jednostek PixelShader - 4

- ilość jednostek VertexShader - 2

- wielkość pamięci - 256 MB

- typ zastosowanej pamięci - DDR2 (128bit)

- prędkość wypełniania (wydajność układu) - 2 400 MegaPixel/s

- taktowanie rdzenia - 600 MHz

- taktowanie pamięci - 800 MHz

- szyna danych pamięci - 128 bit

- przepustowość pamięci - 12 GB/s

- rodzaje wyjść/wejść

- wyjście video [tv-out]

- wyjście Video HDTV

- wyjście DVI

- wyjście D-Sub

- typ chłodzenia radiator - (Silent Pipe II)

- wersja opakowania produktu - BOX

- obsługiwane standardy - OpenGL 2.0, DirectX 9

- zaawansowane technologie - Pixel Shader 3.0+, Avivo Video, Vertex Shader 3.0

Czy nie rozsądniejsze będzie kupienie używki procesora skoro i tak idzie na podkręcenie i stratę gwarancji?!

No i płyta główna radzicie mi p31 czemu skoro za tą samą cenę mogę mieć p35!

a o to moje propozycje

gigabyte szanuje tą firmę no i mamy tu za 200zł

biostar szczerze wole od tego gigabyte znam tą firmę chciałem mieć ich płytę

Abit uznaje że to najlepsza firma po Asusie kiedyś tak było teraz nie wiem jak jest ma ten 3 radiator podajrze na tych tranzystorach co się grzeją kiedyś miałem problem z Abitem i tranzytorami ale uważam że to b.d. firma a 220zł to nie dużo mój faworyt numer 3

Wiem że jestem głupi i pewnie walicie głową :mur: najzwyczajniej się nie znam

Asrock uwarzam za szajs nie podoba mi się chłodzenie ale ma to oc 1600! to może w przyszłości się przydać szczególnie z tym 6xxx ma ponadto wejscie na ddr3 które pewnie tanieja ponizej ddr2 za jakiś nie określony moment dla tego właśnie tak kusi mnie 4GB bardzo mi się ogólnie ta płyta podoba faworyt numer 2

PMKC ASUS nie dość ż asus to jeszcze świetne radiatory DDR3 brakuje mi tylko tego oc do 1600 250zł dla mnie numer 1 za tą cene

i teraz nie wiem po prostu jakie ukryte błędy zawierają te płyty

na płytę mogę wydać od do 300zł MAX ale wolałbym się zatrzymać na 250zł

zależy mi na dobrym OC

Zostało kupić jeszcze chłodzenie co radzicię

ile mam kasy? powiedzmy 750zł ale pewnie coś by się jeszcze wybuliło

zależy mi na idealnie stabilnym OC!!! jak sie tylko da i najwięcej Mhz jak się da ale w granicy rozsądku tak by za kolejne kilka punktów Mhz nie dopłacać więcej niż to jest warte! (mam nadzieje że się rozumiemy)

i naprawdę kuszą mnie te 6xxx procesory

zaraz wezmę się za szukanie chłodzenia

moja propozycja to

coolermaster HYPER TX2 za 72zł co wy na to

albo virta cooler 4 lub 3 za 130zł

jakiś scythe w podobnej cenie

Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite uwaga za 42zł! co wy na to starczy?

prime cooler 52zł

kolejny coolermater

CoolerMaster - BLUE ICE2 (RT-UCL-L4U1-GP) HeatPipe

Edytowane przez IMPRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując dyskusję:

Procesor: E4xxx, E6xxx - używki na allegro są; jeśli chcesz się bawić w ewentualne wysyłki na gwarancję itd - proszę bardzo;

Zasilacz: do wymiany;

GPU: X1300? Przed chwilą się nad 88 zastanawiałeś... Ten radek do gier odpada.

Mobo: coś na P35, niech ktoś kto ją posiada, się wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom i dalej się zastanawiam nad 8800 lub 8600 lub HD

fajnie gdyby były DDR3 i fsb1600 i pamięć 1333 dlaczego ddr3 bo wierze że w końcu stanieje poniżej ddr2

jak na procka dadzą na gwarancji to mi to wystarczy ale o co chodzi z tą zabawą

Edytowane przez IMPRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak są mapy duże to wykorzystuje nieraz w zalecanych wymaganiach jest no i chyba lepiej ram niż obciążać dysk?

ta... wychodząc z takiego załozenia kup sobie teraz 8GB, zeby mniej obciazc dysk... wg. mnie jest mały sens kupowac teraz 4GB RAM, tymbardziej ze na 2GB nie spotkalem sie aby jakaś gra sie zacinała na full detalach (moze sie myle). Pozatym jakiś low-endowy X2 i do tego 4GB ramto niezbyt fajny zestawik:)

jak są mapy duże to wykorzystuje

PS. to napisz mi jakie gry realnie wykozystuja te 4GB :) Edytowane przez DeVbol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak ten gigus P35-DS3l w tej cenie jest ciekawa propozycja, duzo ciekawsza niz ten biostar ktory ma potrojna sekcje zasilania wiec odpada w przedbiegach, asrocka sobie tez odpusc z racji ubogich biosow calkowicie niemalze wykluczajace jako takie oc, proc, w dalszym ciagu obstawiam E2160, (zawsze potem mozna zmienic na cos lepszego) wszelkie procki z alledrogo wykluczam, chyba ze kupujesz z pewnego zrodla (jesli takie cos istnieje) lub od znajomego, problemy z reklamacja sa k............. trudne. Ram Kingston, Patriot, Kingmax i tez 2GB wystarczy. Zasilka !!!! ta co masz, mozesz tym zasilic moze jakiegos durona z serii 600MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak ten gigus P35-DS3l w tej cenie jest ciekawa propozycja, duzo ciekawsza niz ten biostar ktory ma potrojna sekcje zasilania wiec odpada w przedbiegach, asrocka sobie tez odpusc z racji ubogich biosow calkowicie niemalze wykluczajace jako takie oc, proc, w dalszym ciagu obstawiam E2160, (zawsze potem mozna zmienic na cos lepszego) wszelkie procki z alledrogo wykluczam, chyba ze kupujesz z pewnego zrodla (jesli takie cos istnieje) lub od znajomego, problemy z reklamacja sa k............. trudne. Ram Kingston, Patriot, Kingmax i tez 2GB wystarczy. Zasilka !!!! ta co masz, mozesz tym zasilic moze jakiegos durona z serii 600MHz.

a co powiesz o:

ABIT IP35-E BOX

Asus P5KC za fajną kasę (150 pkt.) start 250,00 zł

Kup Teraz! 300,00 zł

250zł

Mają fajniejsze chłodzenie

czy może lepiej kupic taniszego gigabyte! i zainwestować w chłodzenie dodatkowe chipsetów?

Mówisz że asrock póki co się nie kręci?

a co sądzisz o GA-P35C-DS3R bo właśnie jest na licytacji

albo GA-P35-S3G lub ASUSA P5K

a intel

http://allegro.pl/item327463257_intel_desk..._i_wydajna.html

Najrozsądniejszy chyba będzie ASUS schodzą p35 po 250zł i podobno maja oc fsb 1600 ale nie wiem co myślicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już powybierałem prawie cały sprzęt została mi tylko pytanie.

Czy ta płyta Asusa dobrze się kręci i co o niej sądzicie:

http://allegro.pl/item334270921_asus_p5kc_za_fajna_kase.html Asus P5KC jest do upolowania za 250zł licytować

-------------------------------------------------------------------------------------------------

mam na oku również

P31-DS3L za 190 a używany za 140zł!

GA-P35-DS3L za 200zł

ale sprzęt po serwisowy i trochę się boje

http://allegro.pl/show_item.php?item=33220...82+wys%C5%82any.

i to abit IP35-e za 240zł próbuje wynegocjować jakąś zniżkę

http://allegro.pl/item332930094__okazja_ab...war_ideal_.html

Co mam wybrać najchętniej wziąłbym tego ASUSA ale nie wiem jak z OC

mam ~250zł na płytę

------------------------------------------------------------------------------------------

Cały sprzęt jaki wybrałem:

158zł pamięci OCZ DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024MB CL4 SLI READ (co to jest to SLI!)

173zł procesor PROCESOR PENTIUM DUAL-CORE E2160 1.8GHz/1M LGA775

137zł zasilacz ZASILACZ CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 Watt (czy to na pewno do płyt na intele bo piszę na nim AMD!)

42zł cooler PENTAGRAM FREEZONE HP-100 AlCu Lite

190zł GIGABYTE GA-P31-DS3L Intel P31 Socket 775

razem 700zł

bardzo kusi mnie p35

Proszę o pomoc w doborze płyty głównej

i wytłumaczcie mi o co chodzi z tym SLI w pamięciach i czy nie złym pomysłem było by kupienie płyty głównej z obsługą SLI

Edytowane przez IMPRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi