__Daniel__ Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Witam. Poczytałem testy, opinie i to już prawie mój zasilacz. Jeszcze pozostało małe ale - część ludzi pisze, że się grzeje. Wiem, że to subiektywna ocena, ale miałem już kiedyś zasilacz co się mocno grzał. A, że mój komp stoi pod biurkiem to ciepłe powietrze waliło mi prosto w twarz - zimą to może było do wytrzymania, ale nie latem... Wdzięczy będę za jakąś pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Mi sie on mocno nie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 BQ DP P7-Pro bierz, wcale się nie grzeje ! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 [ciach!]ly , :/ Jak zasilka mocno obciazona , nie ma bata musi sie grzac . Zalezy czym obciazacie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Witam. Poczytałem testy, opinie i to już prawie mój zasilacz. Jeszcze pozostało małe ale - część ludzi pisze, że się grzeje. Wiem, że to subiektywna ocena, ale miałem już kiedyś zasilacz co się mocno grzał. A, że mój komp stoi pod biurkiem to ciepłe powietrze waliło mi prosto w twarz - zimą to może było do wytrzymania, ale nie latem... Wdzięczy będę za jakąś pomoc. Sam zasilacz pozostaje zimny! Ludzie piszą, że się grzeje, ponieważ mają słabo wentylowane obudowy! Zasilacz bardzo wolno kręci wentylem i sam nie jest w stanie wypchać gorącego powietrza z wnętrza obudowy. U mnie zasilacz nawet w największym stresie pozostaje letni tzn. powietrze przez niego oddawane ma może temp. ciała, ale za wietrzenie budy odpowiadają dwa wentyle 120mm skręcone na ok. 500rpm :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Daniel__ Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) komp się składa, będzie jakieś e8400 ( może q9300 ), 4 giga ramu, 2 dyski, dvd, może 9600gt aktulanie mam jeden 12 wentyl wylotowy, jest miejsce na wciągajacy czyli może styknie dzięki Edytowane 21 Marca 2008 przez __Daniel__ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Styknąć, styknie, ale jak masz brać coś nowego to może wyżej podana propozycja BQ DP P7-Pro, podobno baaardzo cichy :? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Ten Corsair to chyba najlepszy wybor w tej cenie. Cichy i wydajny. Co za roznica czy sie grzeje ;] Dobrze wywentylujesz bude i bedzie git. Bardziej i tak go nagrzeje gorace powietrze z grafy i proca niz samo obciazenie zasilacza... Chcesz wydajnie i cicho zarazem chlodno to moze pomysl o tym ;] http://www.directron.com/emd625awt.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 ooo tak BQ DP P7-Pro jest cichy, dodatkowo prawie wcale się nie grzeje, no i ten patent ze specjalnymi gniazdami do podłączenia wiatraków z regulacją obrotów, dodam do tego odpinane wszystkie kable porucz 24 pin i jest rewelacyjny zasilacz, niedawno miałem podobny dylemat i wybrałem właśnie BQ DP P7-Pro i na razie nie żałuje nagrzewanie może być problemem bo cichy zasilacz kupuje się do cichego komputera a taki komputer zwykle mocno się nagrzewa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Mam Chiefteca Big i miałem w nim dwie 120 na wyższych obrotach, jak 500 rpm ( Crystal@5V ) i siedział tam Corsair HX520. I przy moim sprzęcie potrfił być ciepły ( nie letni, nie gorący, po prostu ciepły, z 40*C gorna część obudowy PSU miała na pewno ). A do tego tuż nad tym PSU w tej obudowie jest 120. Także może kwestia sztuki, nie wiem, chodz ja i tak z tego Corsaira byłem b. zadowolony, bo był cichy, wystarczająco mocny w zasadzie na wszsytko, w razie moich niespodziewanych pomysłów. Ale mi się troszkę tam grzał. Zasilacz miło wspominam i zdecydowanie jest wart uwagi. Z tym, że pojawiło się kilka innych PSU, i za nie dużo wyższą kase można mieć BQ DP P7 450W i ten zasilacz w moim osobistym odczuciu wbija tego Corsaira w ziemię. Ale to jest kwestia gustu i podejścia. Dodam w ramach tematu, że te BQ DP P7 się aż tak nie grzeją, po mimo jeszcze wolniejszego i krocie lepszego wentylatora. Ale uważam też, że pakowanie zasilacza za 300, albo i więcej kasy do jakiejś śmiesznej obudowy wartej 100 itp mija się z celem. Chyba, że przejściowo. O wiele lepszym rozwiązaniem byłoby buda za 200 i PSU za 200. No chyba, jak pisałem wyżej, że to tylko okres przejściowy. W grzaniu się, chyba mało co dorówna Tagan'om U01. Takiemu Corsair'owi HX bardzo daleko do te grzały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Daniel__ Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Akurat bude mam za 250 :) Tagany u01 doświadczyłem - kot bardzo lubił siedzieć na obudowie :) Taka sprawa ( bo zaczynam rozważać tego bq ) ten bq ma 450w, corsair 520, a co jak coś za rok zmienie? Starczy jeszcze troszkę mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 starczy mocy w zupełności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Jest ciepły ale nie gorący.Mam szczerze polecam pod każdym względem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Przyłączę się do dyskusji. W najbliższym czasie mam zamiar zakupić ten zasilacz. W mojej obudowie miejsce zasilacza jest na dole - w takim ułożeniu nie będzie się grzał? Pobiera powietrze bezpośrednio z otworów w podłodze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Rozumiem, że zastanowić się ułamek sekundy to za długo i łatwiej postawić posta... Skoro w każdej budzie, choćby super-hiper, zawsze będzie wyższa temp, niż poza budą. Więc skoro zasilacz ma brać powietrze z poza budy to ma się jeszcze bardziej grzać, niż jak bierze powietrze z budy? Jakoś tak nie przemyślane... Jedyne co, to będzie w nim więcej syfu, bo zazwyczaj na podłodze lubi zbierać się kurz itp. I wtedy zasysa to taki zasilacz. Jakis filtr mile widziany, ale spokojnie da się i bez tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Daniel__ Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 patrząc na to: http://www.frazpc.pl/artykuly/555/Porownan...laczy/do/450PLN coś pisze o piskach i terkocie w corsiarze - czy ktoś to potwierdzi? czy to pech egzemplarza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) A czegoś się po Seasonicu spodziewał? :P Kulkowe Addy i cewki zabezpieczone "na słowo honoru". Edytowane 23 Marca 2008 przez omgwtf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Problemy z cewkami występują tylko w serii VX. A wentylator można przecież bez problemu wymienić na coś cichszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) patrząc na to: http://www.frazpc.pl/artykuly/555/Porownan...laczy/do/450PLN coś pisze o piskach i terkocie w corsiarze - czy ktoś to potwierdzi? czy to pech egzemplarza? Niestety musze potwierdzic - wentylator jest cichy ale lekko terkocze. Piskow nie slyszalem. Edytowane 24 Marca 2008 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 To chyba jestescie niezlymi pechowcami ;] Ja juz kilka tych zasilek montowalem w roznych kompach i tylko jeden popiskiwal. Za to na wentyle ADDA nie mialem sie co uzalac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Problemy z cewkami występują tylko w serii VX.Żartujesz chyba, HX również piszczy i to dosyć często, wystarczy na zagraniczne fora spojrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 To chyba jestescie niezlymi pechowcami ;] Ja juz kilka tych zasilek montowalem w roznych kompach i tylko jeden popiskiwal. Za to na wentyle ADDA nie mialem sie co uzalac. Zastanawiam sie czy to terkotanie kwalifikuje sie na gware :-P Pogadam z ludzmi z zenfista i moze po swietach wysle, bo i tak plyta glowna musi do serwisu powedrowac, wiec tak czy owak bez kompa bede... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) Podobno niekiedy podlega gwarancji, jedno jest pewne - Adda kulkowa to beznadziejny wentylator. Przy wyciszonym sprzęcie strasznie kulki słychać :/ nie wiem jak jest z tym w HX, gdyż ja sprawdzałem ten zasilator na głośny sprzęcie, wiem natomiast, że S12II i VX450W mają dupne wentyle wmontowane. Edytowane 24 Marca 2008 przez omgwtf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 @omgwtf chyba jesteś klonem Benito, że ciągle z uporem maniaka wypisujesz te brednie :D Co do terkotania to potwierdzam, że występuje ono tylko jak wentyl jest "niedotarty", czyli zwykle po podłączeniu :wink: Po kilku dniach jak kompa używa się po kilka godzin dziennie ustępuje. Może wrócić jak komp będzie wyłączony przez dłuższą chwilę (tydzień) lub w pokoju będzie bardzo niska temperatura :) pzdr A tak btw jeśli ta Adda kulkowa jest też montowana w HX'ach to niestety muszę potwierdzić pogłębiającą się u ciebie manię prześladowczą :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 @omgwtf chyba jesteś klonem Benito, że ciągle z uporem maniaka wypisujesz te brednie :D Co do terkotania to potwierdzam, że występuje ono tylko jak wentyl jest "niedotarty", czyli zwykle po podłączeniu :wink: Po kilku dniach jak kompa używa się po kilka godzin dziennie ustępuje. Może wrócić jak komp będzie wyłączony przez dłuższą chwilę (tydzień) lub w pokoju będzie bardzo niska temperatura :) pzdr A tak btw jeśli ta Adda kulkowa jest też montowana w HX'ach to niestety muszę potwierdzić pogłębiającą się u ciebie manię prześladowczą :lol: Wyglada na to ze trafila mi sie wyjatkowo twarda sztuka bo od wakacji nie chce sie dotrzec <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 @omgwtf chyba jesteś klonem Benito, że ciągle z uporem maniaka wypisujesz te brednieAdda kulkowa w VXach to dupny wentyl, słyszałem, macałem, sprawdzałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Daniel__ Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 No dobra, a jak wymienić wentyl to na jaki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) Acutake, Fander... P.S - http://www.otofotki.pl/img2/obrazki/mnop296386284c.JPG :rotfl: Edytowane 24 Marca 2008 przez omgwtf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Co do terkotania to potwierdzam, że występuje ono tylko jak wentyl jest "niedotarty", czyli zwykle po podłączeniu :wink: Po kilku dniach jak kompa używa się po kilka godzin dziennie ustępuje. Może wrócić jak komp będzie wyłączony przez dłuższą chwilę (tydzień) lub w pokoju będzie bardzo niska temperatura :) pzdr Ja na tle tego, ile kroć miałem styczność z Corsair'ami się z tym nie zgodzę! Przyznam, że po jakimś czasie użytkowania następuje delikatna poprawa. Ale nadal te łożyska chodzą tragicznie i je słychać. Ale dla jednego to może być duża poprawa, dla drugiego mała. Poza tym jakość tych wentylatorów jest taka słaba, że może się zdarzać takie rozrzuty jakościowe, że u jednych chodzi jak wyżej napisał kolega, a u innych może sie to jeszcze pogarszać. Wątpię, żeby ktokolwiek uznał gwarancję z powodu pracy tego łożyska, bo te wentylatory tak chodzą i tyle. To jakby ktoś miał diesla i poszedł do salonu i powiedział, żeby go naprawili, albo coś, bo on klekocze... :) Omgwtf: A czemu tak, równie mocno nie najeżdżasz na wentylatory montowane w Chieftec'ach? Są przynajmniej tak samo gów....e, jak te Addy w Corsair'ach. Każdy produkt ma jakieś wady i zalety... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Daniel__ Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 No to jeszcze takie pytanko: jesli wiatrak ma regulacje obrotow przez potencjometr - to mam go wsadzac w zasilke ( wiercic i wystawiac potencjometr na zewnatrz :) )? czy tez zasilacz sobie sam ladnie wyregoluje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...