Skocz do zawartości
Marvetrick

Problem Z Gf 8600gt+pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z GF 8600gt. Ta oto karta grzeje się niemiłosiernie, ponieważ w idle osiąga 68oC(we wnęce biurka 70oC) a w stresie dochodzi do 100oC(powyżej 100oC wywala mi BSOD i odrazu restart automatyczny)

Czy jest jakiś sposób żeby ją ochłodzić?(ta karta to full pasiv)

Pytanie 1: Mam stary cooler od AMD durona. Czy można go postawić na samym dole obudowy tak aby wiał na kartę?(i czy grill potrzebny?)

pytanie 2: Mam AMD A64x2 6400+ i cooler za 70zl (taki z napisem AMD) i w Evereście pokazuje mi od 25 do 38 stopni(ai booster tez tak pokazuje) a jak przytrzymam F5 (refresh) to nagle skacze do 50-60.(w biosie jest 50-60). I moje pytanie czemu są takie złe pomiary?

pyt3: przy zwolnieniu wiatraka do 2k rpm to w everescie pokazuje 8k lub znika(w biosie nie umiem zmieniać prędkości to nie wiem)

i ostatnie pytanie: czy do kabla gdzie się podpina dvd(zapomniałem jak się nazywa :mur: ) można na stałe podpiąć stary dysk segate?(40GB pozatym na sata mam jeszcze 250gb)

za każdą pomoc serdecznie dziękuje i proszę o wyrozumiałość.

za błędy i chaotyczne zdania przepraszam (musicie wytrzymać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1:

Wiatrak do poprawnej pracy potrzebuje pewnej przestrzeni zarówno pod, jaki nad nim, więc położenie go na dole obudowy niewiele da. Poza tym umieszczenie wiatraka w zamkniętej obudowie powoduje rozdmuchanie powietrza, które i tak już jest ciepłe, więc musisz zadbać o odpowiednią wentylację wnętrza obudowy. Jeśli nie chcesz ruszać chłodzenia na karcie, to najlepiej byłoby zastosować tunel powietrzny zasysający powietrze z zewnątrz i dmuchający bezpośrednio na radiator karty.

ad.2:

Zapytaj autora oprogramowania. Jeśli chcesz znać dokładną temperaturę, użyj akcesoriów pomiarowych, a jeśli chcesz się sugerować wskaźnikami w komputerze, to przyjmij te z BIOS'a jako najbliższe prawdzie.

ad.3:

j/w

ad. ost.:

Kabel nazywa się potocznie taśmą IDE i można do niego podpiąć dysk twardy, ale będzie wtedy wolniej działał (napędy optyczne podłączane są przeważnie przy pomocy taśmy ATA33, a dyski ATA66/100/133)

Zanim zadasz kolejne pytanie użyj opcji SZUKAJ!

Pozdrawiam.

Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1. możesz ten wentylator (sam) na sznurku do radiatora od karty przywiązać.

ad2. jak Ty utrzymujesz 6400 na chłodzeniu za 70zł? :blink: ludzie mają problem z temperaturami na chłodzeniach za 150zł, a o 70 nie wspominając. 125W na jakimś chłodzeniu z napisem AMD :blink:

ps. jesli twój sprzęt stoi na feelu z podpisu (który jest nie zgodny z regulaminem) to pozostaje mi tylko pogratulować wyobraźni

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi