baton2k Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Elo :) Już od dłuższego czasu przygotowywuje się do zakupu komputera. Służyć ma głownie do gier ale nie tylko... Na myśli mam programy typu Photoshop czy inne... Oto zestaw jaki złożyłem: Grafika: 9800GX2 1785 zł Dyski: (500GB SATA2 16MB) x2 546 zł Mobo: P5N-T Deluxe 656 zł Procek: C2Q (Q9300) 837 zł RAM: OCz 4*2GB SLI-Ready 648 zł Zasilacz: Chieftec 850W 419 zł Głośniki: T7900 - 7.1 257 zł Chłodzenie proca: Scythe Mugen Infinity 146 zł Karta muzyczna: Labs X-Fi mX Xtreme Gamer 229 zł Monitor LCD 24" AOC 416V wide 1 169 zł Suma 6 692 zł Co o tym myślicie? Może lepiej brać 8800GTS w SLI zamiast tego 9800GX2. Chociaż to chyba nie będzie miało wielkiego znaczenia. Czy ta płyta głowna obsłuży quad SLI? Np gdybym chciał połączyć 2 9800GX2 ;] . Celowo nie podawałem firm co po niektórych częsci takich jak np dyski ponieważ zakup komputera planuje dopiero w okolicach połowy kwietnia, a ceny ciągle skaczą. Hmm macie jakieś propozycje co do tego zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Grafike zostaw, bo 1x 9800GX2 jest praktycznie równe 8800GTS w SLi, więc szkoda się babrać. Tylko nie wiem po co Ci aż 8GB ram o_O. Poza tym imho sprzęt dla gracza wymarzony :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton2k Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Grafike zostaw, bo 1x 9800GX2 jest praktycznie równe 8800GTS w SLi, więc szkoda się babrać. Tylko nie wiem po co Ci aż 8GB ram o_O. Poza tym imho sprzęt dla gracza wymarzony :D A może lepiej 2x 8800GTX? Nieco drożej mnie to wyjdzie ale 8800GTX mają szerszą szynę pamięci niż GTS. A czy ta płyta główna obsłuży quad sli? Nie sądze, bo jest dosyć "stara" a przecież o ile się nie myle chipsety obsługujące takiego quada dopiero co wyszły. Pytam po to, bo gdy nazbieram kase to dorzuciłbym se drugiego 9800GX2. Jaką płytę byście mi w takim przypadku polecali? A co do tych 8giga ramu... myślę przyszłościowo ;] Procek najnowszy (yorkfield), grafa też (9800GX2), więc dlaczego RAMu ma być mało? :) Czekam na wasze opinie, bo ofc mogę sie mylić ;] Aha i kiedy na polski rynek wejdą 12-megowe yorkfieldy? Mowa o Q9450. Bo narazie widziałem tylko 6-megowe :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 A co do tych 8giga ramu... myślę przyszłościowo ;] Procek najnowszy (yorkfield), grafa też (9800GX2), więc dlaczego RAMu ma być mało? :) Chodzi wlasnie o to, ze 8gb jest wartoscia zbyt mala przy 2x 9800GX2, rozsadne byloby 4x4gb g.skill ;) co do zestawu: glosniki i monitor bardziej pasuja do zestawu za 3k.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton2k Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Co do głośników i monitora staram sie raczej zaoszczędzić i zainwestować w coś innego. BTW właśnie wpadłem na diabelski pomysł ;] : Mobo z n790i ultra sli i DDR3 (bo mobo z tym chipsetem i DDR2 niema - przynajmniej narazie...) DDR3 2x2GB 9800GX2 a w przyszłości wystarczyło by dokupić drugie tyle ramu i druga taka grafe... bo o ile mi wiadomo to P5N-T (ta mobo co podałem wcześniej) nie obsłuży quad SLI... Zestaw z tymi częsciami cenowo nie dużo się chyba różni od podanego wcześniej zestawu. Ps. XDD po co mi 16GB ramu? :D Przecież żadna gra tego nie wykorzysta nawet w połowie... Wspomniałem wcześniej o programach. No fakt programy to już inna sprawa ale to i tak baaardzo dużo ;] Myślę, że na początek te 4GB wystarczą, a gdy dojdzie drugi 9800, to dojdzie również drugie 4giga ;] Czekam na opinie na temat tego co tera wymyśliłem xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...