Skocz do zawartości
baton2k

Komp Do 7000 Zeta Z Monitorem 24" I Głośnikami 7.1

Rekomendowane odpowiedzi

Elo :) Już od dłuższego czasu przygotowywuje się do zakupu komputera. Służyć ma głownie do gier ale nie tylko... Na myśli mam programy typu Photoshop czy inne... Oto zestaw jaki złożyłem:

Grafika: 9800GX2 1785 zł

Dyski: (500GB SATA2 16MB) x2 546 zł

Mobo: P5N-T Deluxe 656 zł

Procek: C2Q (Q9300) 837 zł

RAM: OCz 4*2GB SLI-Ready 648 zł

Zasilacz: Chieftec 850W 419 zł

Głośniki: T7900 - 7.1 257 zł

Chłodzenie proca: Scythe Mugen Infinity 146 zł

Karta muzyczna: Labs X-Fi mX Xtreme Gamer 229 zł

Monitor LCD 24" AOC 416V wide 1 169 zł

Suma 6 692 zł

Co o tym myślicie? Może lepiej brać 8800GTS w SLI zamiast tego 9800GX2. Chociaż to chyba nie będzie miało wielkiego znaczenia. Czy ta płyta głowna obsłuży quad SLI? Np gdybym chciał połączyć 2 9800GX2 ;] . Celowo nie podawałem firm co po niektórych częsci takich jak np dyski ponieważ zakup komputera planuje dopiero w okolicach połowy kwietnia, a ceny ciągle skaczą. Hmm macie jakieś propozycje co do tego zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafike zostaw, bo 1x 9800GX2 jest praktycznie równe 8800GTS w SLi, więc szkoda się babrać. Tylko nie wiem po co Ci aż 8GB ram o_O. Poza tym imho sprzęt dla gracza wymarzony :D

A może lepiej 2x 8800GTX? Nieco drożej mnie to wyjdzie ale 8800GTX mają szerszą szynę pamięci niż GTS. A czy ta płyta główna obsłuży quad sli? Nie sądze, bo jest dosyć "stara" a przecież o ile się nie myle chipsety obsługujące takiego quada dopiero co wyszły. Pytam po to, bo gdy nazbieram kase to dorzuciłbym se drugiego 9800GX2. Jaką płytę byście mi w takim przypadku polecali? A co do tych 8giga ramu... myślę przyszłościowo ;] Procek najnowszy (yorkfield), grafa też (9800GX2), więc dlaczego RAMu ma być mało? :) Czekam na wasze opinie, bo ofc mogę sie mylić ;] Aha i kiedy na polski rynek wejdą 12-megowe yorkfieldy? Mowa o Q9450. Bo narazie widziałem tylko 6-megowe :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tych 8giga ramu... myślę przyszłościowo ;] Procek najnowszy (yorkfield), grafa też (9800GX2), więc dlaczego RAMu ma być mało? :)

Chodzi wlasnie o to, ze 8gb jest wartoscia zbyt mala przy 2x 9800GX2, rozsadne byloby 4x4gb g.skill ;)

Dołączona grafika

co do zestawu: glosniki i monitor bardziej pasuja do zestawu za 3k..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do głośników i monitora staram sie raczej zaoszczędzić i zainwestować w coś innego.

BTW właśnie wpadłem na diabelski pomysł ;] :

Mobo z n790i ultra sli i DDR3 (bo mobo z tym chipsetem i DDR2 niema - przynajmniej narazie...)

DDR3 2x2GB

9800GX2

a w przyszłości wystarczyło by dokupić drugie tyle ramu i druga taka grafe... bo o ile mi wiadomo to P5N-T (ta mobo co podałem wcześniej) nie obsłuży quad SLI... Zestaw z tymi częsciami cenowo nie dużo się chyba różni od podanego wcześniej zestawu.

Ps. XDD po co mi 16GB ramu? :D Przecież żadna gra tego nie wykorzysta nawet w połowie... Wspomniałem wcześniej o programach. No fakt programy to już inna sprawa ale to i tak baaardzo dużo ;] Myślę, że na początek te 4GB wystarczą, a gdy dojdzie drugi 9800, to dojdzie również drugie 4giga ;] Czekam na opinie na temat tego co tera wymyśliłem xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi