ciukacz Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 witam forumowiczów :) niedawno zmieniałem kompa, kupowalem czesci pod oc, aczkolwiek na razie mi starczy wydajnosc na defaultowych ustawieniach. sprzet kupilem taki: chieftec aegis ch-02b-bm psu corsair hx-520w c2d e8200 + stockowy cooler dfi lanparty dk p35-t2rs mushkin 2x2gb 1066 (wczesniej mialem jeszcze 2x1gb patriot llk 800 ale padly) galaxy gf8800gt 512mb cm heatpipe 2x seagate 250gb st3250410as w raid0 planuje krecic go ciut wyzej niz: cpu 8x500 ram 1000 grafa - ile wlezie ;) i teraz prosze zerknac na zdjecie obudowy z ukladem czesci i wentyli. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6f3f84cca4c53cd4 zastanawiam sie (zwlaszcza ze wzgledu na ram) jak rozplanowac chlodzenie. poprzedni ram (2x1gb patriot llk 800) padl z powodu kiepskich kosci ktore podkrecalem na 925mhz 2.3v 5-5-5-15 i wlasnie jedzie na gwarancje a ja czekam na mushkiny ktore maja byc lada dzien. samych wentyli jeszcze nie mam (ani 2x120, ani 2x92) cooler na cpu na razie tez tylko stockowy, bo czesciowo ugrzezlem w ofertach i nie wiem co wybrac, a czesciowo dlatego ze czekam na wasze rady co do obiegu powietrza ktore chyba powinny miec wplyw (?) na wybor coolera. jak byscie to zorganizowali ? mniej wiecej tak jak na tym moim pogladowym rysunku ? czy jakos jeszcze inaczej ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 od gory bym chyba nawiew dal :P ale co ja tam sie znam ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 od gory bym chyba nawiew dal :P ale co ja tam sie znam ^^ Ta, daj nawiew w swojej budzie od gory... ciukacz Wiele wiecej nie mozna napisac - dobrze myslisz. Tylko ta 120mm na topie... Jak chcesz robic dziure to luzik ale po zmianie boxa na jakis tower ( Ultra, Mugen, etc. ) mozesz to obejsc ustawiajac wentylator od strony ramu i tez bedzie ciagnac cieple powietrze znad kosci... Pozatym poki nie bedziesz miec ochoty na wiecej oc nie powinny sie zagrzewac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Ja osobiscie to bym zrezygnowal z tej 120 na gorze. wiadomo cieplejsze powietrze unosi sie ku gorze ale... na front moze 120 albo ze dwie zamiast tych 92 ? na tyle jedna 120 bedzie git. i jak masz dziurke w boku to moze tam dac jakas 120 co by na grafike dmuchala. Czyli generalnie pomysl masz git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Popieram osa512, zamiast 92 daj 120 ale reszte bym zostawił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Ta, daj nawiew w swojej budzie od gory... ciukacz Wiele wiecej nie mozna napisac - dobrze myslisz. Tylko ta 120mm na topie... Jak chcesz robic dziure to luzik ale po zmianie boxa na jakis tower ( Ultra, Mugen, etc. ) mozesz to obejsc ustawiajac wentylator od strony ramu i tez bedzie ciagnac cieple powietrze znad kosci... Pozatym poki nie bedziesz miec ochoty na wiecej oc nie powinny sie zagrzewac. Fakt zapomnialem ze cieple powietrze leci w gore co nie zmienia faktu ze nie musisz sie zachowywac jak gbur, bo po to forum jest zeby Ci "wspaniali" tlumaczyil tym "gorszym". Wystarczylo napisac "Zapomniales ze cieple powietrze leci w gore wiec to imho bezsensowny pomysl" ale lepiej wywyzszac sie takimi wypowiedziami jak ta wyzej, nie? Za to popieram ose.. 92 jak najbardziej zmienic na 120 ;) Edytowane 23 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Zapomnij jeszcze ze woda gotuje sie w okolicach 100*, zamarza ponizej zera, slonce wchodzi na wschodzie i wedruje po poludniowej stronie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Poprostu pierwsza moja mysli to byla "niech wpycha zimne powietrze do budy". eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Orgiusz, o ile się orientuję to Aegis ma otwór pod wentylator na wierzchu. Moim zdaniem w planie jest wszystko ok. Do tego jeszcze cooler typu "tower" i będzie chyba miło :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 witam i dzieki za szybkie odpowiedzi z kilku waszych odpowiedzi widac, ze chyba jedna sprawe powinienem byl podkreslic w swoim pierwszym poscie. niemodyfikowany front panel tej budy nie ma miejsca na *zaden* wentylator. miejsce za to jest na 2x92 tam gdzie na rysunku sa niebieskie kwadraty (czyli boczny prawy panel obudowy). z zalozenia maja one sluzyc do chlodzenia dyskow (fioletowe kreski) ale na pewno nie zastapi mi to 120mm intake na przedzie. lewy panel obudowy (ten "dostepowy") nie pozwala na montaz zadnego dodatkowego wentyla. czyli zeby podsumowac: przod nie ma miejsca na wentyle, gora ma 1x120, tyl ma 1x120, lewa strona nie ma, prawa ma 2x92. czy majac te dodatkowe informacje doradzicie mi cos jeszcze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 :twisted: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=243197 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Proponuje: - 2x92 z boku - 120 z tylu + ewentualnie na lewym boku jakas 120 badz 92. W przypadku jak w 1. poscie mamy 2 wentylki wdmuciach!ace i az 3 wyciagajace powietrze z obudowy. Suma sumarow jest maly brak rownowagi tym bardziej ze kolejno mamy 2x92 i 3x120. Chyba dobrze mysle no nie!? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 przed chwila napisal ze nie moze dac na lewej stronie, a ty piszesz na lewej czytajcie te posty!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Faktycznie. Za szybko przeczytalem. Pozostaje poradzic sobie bez tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 ciukacz a ile chcesz na to wydac??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 ciukacz a ile chcesz na to wydac??? nie mam jakiegos scislego limitu, ale nie zamierzam tez kupowac jakichs wentyli z polki noctua ktore sa 2x drozsze niz "zwykle". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 nie masz limitu to wmonuj kibelek :D . niby wszystko fajnie ale te 2 wentle z przodu mi sie nie podobaja beda wiac w swiat a nie na plyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 :twisted: 2950210[/snapback] nie masz limitu to wmonuj kibelek :D . niby wszystko fajnie ale te 2 wentle z przodu mi sie nie podobaja beda wiac w swiat a nie na plyte no wlasnie gdyby nie brak miejsca z przodu na 120 to na moje potrzeby bylaby to idealna buda. troche sie pospieszylem z zakupem, ale i tak jestem z niej zadowolony. a co do "kibelka" :) - troche sie boje ze zaleje sprzet zakladajac cos takiego bez zadnego doswiadczenia i znikomej wiedzy w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 naprawde trzeba sie postarac zeby zalac sprzet... poczytaj forum WC zobaczysz to nic trudnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...