Anielskooki Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Witam,niestety dzisiaj poniosłem dość bolesną klęske z updatem biosu w 64 bitowej Viście premium. Poprostu podczas wgrywania nowego biosu system zwiesił się na 9 % ,po resecie niestety system się nie włącza,typowe: wszystko się kręci ale nie ma sygnału w monitorze itd. Wyjmowałem baterie i zmieniałem zworke... Abit IP35 Quad 2.4 Q6600 NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB) OCZ XTC Vista Upgrade Edition OCZ2VU8002G 2GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz) Creative Audigy SE WDC WD4000AAKS-00YGA0 (372 GB, IDE) Zasilacz: Amacrox Warrior AX450 PNF <400 W > System: Vista Ultimate 64 bit Znacie jakieś domowe sposoby na naprawienie tego,do pomocy mam drugiego kompa na którym teraz siedze: Celeron 700 z biosem Awarda,słyszałem coś o metodach wyjęcia kości i wgrania nowego biosu na innym kompie,pomocy. Edytowane 23 Marca 2008 przez Anielskooki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Masz floppa?? Czy przy starcie zapla się kontrolka od niego?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Użytkownik CLAU przywrócił do życia MSI w taki sposób. Może Tobie to pomoże: Po nieudanym flashu i skutkujacym czarnym ekranem, nagrywamy na dyskietke (nie bootowalna) ze zmieniona nazwa (np. A7345IMS.180 -> amiboot.rom). Uruchamiamy kompa i trzymamy ctrl+home. Jesli od razu nie zaskoczy to probojemy az do skutku. Zacznie sie czytanie z dyskietki i update biosu. Restart i mamy cmos checksum bad. Plyta jako 1st boot ma ustawione floppy wiec tylko tym sie poratujemy w takim wypadku. Robimy dwie dyskietki: jedna bootowalna, np win98 lub z xp, na druga nagrywamy plik biosu (np. A7345IMS.180) i program do flashowania (Afud408.exe -> jest na plycie ze sterownikami do mobo lub sciagamy go z netu). Uruchamiamy boot disk, czekamy na wiersz polecenia i przemieniamy dyskietke na ta z biosem i flasciach!emy (klepiemy: Afud408 A7345IMS.180) bez zadnych parametrow. Wszystko dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anielskooki Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Nie nie mam flopki,nie zapala się nic-dysk nie bootuje,monitor się nie odpala...Postaram sie ją dzisiaj załatwić,chyba że można coś zadziałać z samą DVD RW. Edit: Niestety flopka nic nie dała. Postanowiłem oddać kompa do serwisuw celu zaprogramowania nowego nowego biosu,orientujecie się czy to naprawi problem,ile mnie to wyniesie i ile to potrwa ? Dzięki za wszelkie informacje. Edytowane 23 Marca 2008 przez Anielskooki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) Nie nie mam flopki,nie zapala się nic-dysk nie bootuje,monitor się nie odpala...Postaram sie ją dzisiaj załatwić,chyba że można coś zadziałać z samą DVD RW. Edit: Niestety flopka nic nie dała. Postanowiłem oddać kompa do serwisuw celu zaprogramowania nowego nowego biosu,orientujecie się czy to naprawi problem,ile mnie to wyniesie i ile to potrwa ? Dzięki za wszelkie informacje. Kiedyś zaniosłem płytę do serwisu [po nieudanym updacie] i bios wgrali na miejscu, nawet taki jaki chciałem. Wyjeli kość, włożyli do takiego urządzonka (jakiś programator?), trwało chwile. Koszt usługi - 50zł. To było w Gralu w gdańsku. Edytowane 24 Marca 2008 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...