Skocz do zawartości
Anielskooki

Nieudany Update Biosu Abit Ip35 ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,niestety dzisiaj poniosłem dość bolesną klęske z updatem biosu w 64 bitowej Viście premium. Poprostu podczas wgrywania nowego biosu system zwiesił się na 9 % ,po resecie niestety system się nie włącza,typowe: wszystko się kręci ale nie ma sygnału w monitorze itd. Wyjmowałem baterie i zmieniałem zworke...

Abit IP35

Quad 2.4 Q6600

NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB)

OCZ XTC Vista Upgrade Edition OCZ2VU8002G 2GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

Creative Audigy SE

WDC WD4000AAKS-00YGA0 (372 GB, IDE)

Zasilacz: Amacrox Warrior AX450 PNF <400 W >

System: Vista Ultimate 64 bit

Znacie jakieś domowe sposoby na naprawienie tego,do pomocy mam drugiego kompa na którym teraz siedze:

Celeron 700 z biosem Awarda,słyszałem coś o metodach wyjęcia kości i wgrania nowego biosu na innym kompie,pomocy.

Edytowane przez Anielskooki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkownik CLAU przywrócił do życia MSI w taki sposób.

Może Tobie to pomoże:

Po nieudanym flashu i skutkujacym czarnym ekranem, nagrywamy na dyskietke (nie bootowalna) ze zmieniona nazwa (np. A7345IMS.180 -> amiboot.rom).

Uruchamiamy kompa i trzymamy ctrl+home. Jesli od razu nie zaskoczy to probojemy az do skutku. Zacznie sie czytanie z dyskietki i update biosu.

Restart i mamy cmos checksum bad. Plyta jako 1st boot ma ustawione floppy wiec tylko tym sie poratujemy w takim wypadku. Robimy dwie dyskietki: jedna bootowalna, np win98 lub z xp, na druga nagrywamy plik biosu (np. A7345IMS.180) i program do flashowania (Afud408.exe -> jest na plycie ze sterownikami do mobo lub sciagamy go z netu).

Uruchamiamy boot disk, czekamy na wiersz polecenia i przemieniamy dyskietke na ta z biosem i flasciach!emy (klepiemy: Afud408 A7345IMS.180) bez zadnych parametrow.

Wszystko dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie mam flopki,nie zapala się nic-dysk nie bootuje,monitor się nie odpala...Postaram sie ją dzisiaj załatwić,chyba że można coś zadziałać z samą DVD RW.

Edit:

Niestety flopka nic nie dała. Postanowiłem oddać kompa do serwisuw celu zaprogramowania nowego nowego biosu,orientujecie się czy to naprawi problem,ile mnie to wyniesie i ile to potrwa ? Dzięki za wszelkie informacje.

Edytowane przez Anielskooki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie mam flopki,nie zapala się nic-dysk nie bootuje,monitor się nie odpala...Postaram sie ją dzisiaj załatwić,chyba że można coś zadziałać z samą DVD RW.

Edit:

Niestety flopka nic nie dała. Postanowiłem oddać kompa do serwisuw celu zaprogramowania nowego nowego biosu,orientujecie się czy to naprawi problem,ile mnie to wyniesie i ile to potrwa ? Dzięki za wszelkie informacje.

Kiedyś zaniosłem płytę do serwisu [po nieudanym updacie] i bios wgrali na miejscu, nawet taki jaki chciałem.

Wyjeli kość, włożyli do takiego urządzonka (jakiś programator?), trwało chwile.

Koszt usługi - 50zł. To było w Gralu w gdańsku.

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi