Skocz do zawartości
loo

Goodram Pro 900 - Bardzo Dziwne Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam w domu 4 kosci pamięci Goodram pro 900. Posiadam też dwa kompy:

1. DFI DK T2 - E8200

2. DFI DK T2RS - Q6600

biosy takie same

4 kości wyglądają na identyczne i tu zaczynają się dziwowidła. W kompie z E8200 dwie kostki osiągają spokojnie przy 2,2V - 1260

W kompie z Q6600 osiągają 1180 i zwis (bez bluescreenu). Co dziwne napięcie nie ma tu nic do rzeczy. Od 2.0 do 2,3 objawy absolutnie identyczne.

Pomyślałem sobie że trafiły mi się dwie kości lepsze i dwie gorsze, trudno. Z ciekawości dzisiaj podmieniłem kości i tu moje zdziwko. Te kostki które przy E8200 robiły 1260 tutaj wiszą już przy 1150 (czyli gorzej niż tamte, które uznawałem za felerne.

OCB????????

Akurat tak mi wychodzi, że przy Q6600 przydałyby mi się szybsze ramy żeby optymalniej skonfigurować kompa. Proszę niech kto mądry powie mi WHY? Zeby to było amd to mógłbym zwalić winę na procka ale tutaj? T2RS teoretycznie powinna być lepszą płytą do OC tymczasem wspaniale się kręci procek pod T2, a pod T2rs się męczę.

Edytowane przez loo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o E8200 to ram przy napiąciu 2,2 szedł 1250 przy fsb powyżej 500.

Co do Q6600 to teraz doszedłem do tego, że najlepiej idzie na biosie z lutego (finalnym, nie betce)

doszedłem już do 1220 przy 2,4V. niestety to trochę duo i pewnie będę musiał zorganizować lepsze chłodzenie dla ramu.

Inne napięcia w Q6600 standardowe. żeby sprawdzić max ramu ustawiłem dzielnik 1:2 tak żeby 1200 było już przy 300FSB.

Przy innych ustawieniach procek spokojnie idzie na FSB powyżej 400.

Jakie jeszcze informacjie? Mogą się przydać? Wygląda na to że albo T2Rs nie radzi sobie z tymi pamięciami albo to T2 jest lepszą płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za głupi temat. Niestety nie wpadłem od razu że na z Q66 musze podnosić i to sporo napięcie na NB. Bez tego pamięci nie chciały ruszyć. Teraz już jest ładnie

można zamykać ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi