Skocz do zawartości
Scyzor 663

Napiszecie Program?

Rekomendowane odpowiedzi

witam. zafacynowany wynalazkiem PelzaKa doszedlem do wniosku czy nie dalo by sie czegos takiego zrobic przez podlaczenie do portu LPT. okazuje sie ze diody swieca gdy sie je tam podlaczy, ale pozostaje sprawa sterowania nimi. czy mozna napisac taki program aby to dzialalo i czy ktos by byl tak życzliwy aby go napisac??. za wszystkie propozycje i pomysly z gory dzieki. Pozdro

Edytowane przez Scyzor 663

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://freefm.pluton.one.pl/mike/lpt.html

I tak w ogólności google twoim przyjacielem, człowiek po to ma głowę żeby się uczyć, więc do roboty.

Ja ci nie napiszę, bo mi się nei chce nad tym myśleć a nigdy wcześniej nie pisałem, ale sam możesz to zrobić bo to naprawdę trudne nie jest (znaczy samo sterowanie portem, jak ze sprzęgnięciem z HDD to juz nie wiem, sprawdź na googlach) ;]

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno da się to jakoś zrobić w pełni softwareowo, ale jakoś nic znaleźć nie mogę skąd odczytać stan HDD Led.

Można to też na około zrobić, jako że LPT może także odbierać dane, czyli musiałbyś podłączyć do LPT pin sygnałowy od HDD Led, poziomy napięć są chyba te same więc powinno śmigać (tylko taki mały problem, że nie można odbierać i wysyłąć danych jednocześnie).

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem o tym zeby - z sygnalu hdd i + z lpt i wtedy dioda by swiecila gdy dysk zacznie wirowac a do programu nalezalo by mruganie diodami czyli zapalanie ich w zaleznosci od dostanego sygnalu z hdd. nie wiem czy tak sie to da no ale mozna sprobowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to przerost formy na trescia, mozna w prostu sposob zrobic program ale na jakis mikrokontroler do czegos takiego po co sobie kabli dodawac i kompa obciazac :) No i dodac kilka funkcji ;) krecenie w jedna w druga i takie tam kwestia zabawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

softwareowe przechwytywanie aktywności dysku daje się odczuć w pracy systemu... kiedyś używałem programików które śledziły aktywność hdd i po tygodniu zrezygnowałem. Co hardware to hardware :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi