BLANTMEN Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Mam takie pytanie. Generalnie rozglądam się za jakimiś ciekawymi filtrami i dzisiaj doszukałem się czegoś takiego co zowie się Cokin. Mam pytanie związane z tym właśnie systemem - cały 'holder' mocuje się na obiektywie. Jak wygląda więc sprawa ostrzenia ? Wiadmo, że holder powinien być ustawiony w pozycji horyzontalnej, jednak przy ustawianu ostrości należy obrócić część obiektywu odpowiedzialną za ostrzenie i tym samym zmienia się jego położenie. Niestety nie doszukałem się nigdzie opisu jak jest to rozwiązane. Może mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Jak dobrze pamiętam (a było to jakiś czas temu) to: - holder nie musi być w pozycji horyzontalnej - w tym sensie, że filtry siedzą w nim sztywno i nie wypadną, jakkolwiek naturalne jest, że połówki czy polary wymagają obrotu - dlatego sam holder obraca się na pierścieniu, który nakręcasz na obiektyw, więc możesz regulować jego położenie dowolnie względem obiektywu. Nie jest to coś, co się sprawdzi w fotografii sportowej czy reporterskiej ;] Studio, plenery etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) Pytanie tylko teraz, czy przy AF holder obraca się czy nie ? [EDIT] wg forum canona holder będzie się obracać, bo podczas łapania ostrości obraca się zew. część obiektywu. Nasuwa się kolejne pytanie - czy zamocowany holder do pierścienia da się gładko obracać czy też napotyka się jakieś niedogodności. Edytowane 25 Marca 2008 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Obawiam się, że na to pytanie nie odpowiem. Udaj się do jakiegoś sklepu foto ze swoim aparatem i sprawdź - najpewniejsza metoda ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Witam ;) To, czy się obraca- zależy od konstrukcji szkła. Jeżeli masz wewnętrzne ogniskowanie i ustawianie ostrości, to front szkła się nie kręci- tak więc filtr też się nie obróci :) Generalnie- odradzam montorania tego z czymś co się nazywa 18-55/50 1.8 mk2/28-85(90)/ z racji braku sensownego pierścienia od ostrości... No i raczej jak to Dijkstra powiedział - to studio albo plener... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...