Skocz do zawartości
BLANTMEN

Filtry Cokin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie. Generalnie rozglądam się za jakimiś ciekawymi filtrami i dzisiaj doszukałem się czegoś takiego co zowie się Cokin. Mam pytanie związane z tym właśnie systemem - cały 'holder' mocuje się na obiektywie. Jak wygląda więc sprawa ostrzenia ? Wiadmo, że holder powinien być ustawiony w pozycji horyzontalnej, jednak przy ustawianu ostrości należy obrócić część obiektywu odpowiedzialną za ostrzenie i tym samym zmienia się jego położenie. Niestety nie doszukałem się nigdzie opisu jak jest to rozwiązane. Może mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pamiętam (a było to jakiś czas temu) to:

- holder nie musi być w pozycji horyzontalnej - w tym sensie, że filtry siedzą w nim sztywno i nie wypadną, jakkolwiek naturalne jest, że połówki czy polary wymagają obrotu

- dlatego sam holder obraca się na pierścieniu, który nakręcasz na obiektyw, więc możesz regulować jego położenie dowolnie względem obiektywu.

Nie jest to coś, co się sprawdzi w fotografii sportowej czy reporterskiej ;] Studio, plenery etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie tylko teraz, czy przy AF holder obraca się czy nie ?

[EDIT]

wg forum canona holder będzie się obracać, bo podczas łapania ostrości obraca się zew. część obiektywu. Nasuwa się kolejne pytanie - czy zamocowany holder do pierścienia da się gładko obracać czy też napotyka się jakieś niedogodności.

Edytowane przez BLANTMEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;)

To, czy się obraca- zależy od konstrukcji szkła. Jeżeli masz wewnętrzne ogniskowanie i ustawianie ostrości, to front szkła się nie kręci- tak więc filtr też się nie obróci :)

Generalnie- odradzam montorania tego z czymś co się nazywa 18-55/50 1.8 mk2/28-85(90)/ z racji braku sensownego pierścienia od ostrości...

No i raczej jak to Dijkstra powiedział - to studio albo plener...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi