Skocz do zawartości
neverdie

Połączenie 2 Pc'tów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje połączenie dwóch komputerów w sieć , tak żebym mógł korzystać z internetu , drukarki , skanera , plików - wszystko dzielone na 2 pc.

Mam neostrada i liveboxa ( <_< ) I teraz nie wiem jak mi doradzicie połączyć te 2 komputery ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspólna grupa robocza, udostępnij drukarkę i jakieś zasoby. Polecam lekturę systemowego helpa oraz skorzystanie z kreatora sieci w Windzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to jak mam to wszystko kablami podłączyć ;]

Z Liveboxa idzie kablem net do PC1 , LB ma drugie wyjście ETH i moge nim podłączyć PC2 ale czy to będzie to samo co połączenie między 2 kartami sieciowymi ? Bo chyba nie , tak więc jak należy to podłączyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli LB nie ma dwóch portów RJ45 to najlepiej kup jakiegoś switcha za 20zł i podepnij jak trzeba. Będziesz miał poza tym dodatkowe miejsce na inne kompy jakby kiedyś przybyły, albo ktoś wpadł z kompem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli LB nie ma dwóch portów RJ45 to najlepiej kup jakiegoś switcha za 20zł i podepnij jak trzeba. Będziesz miał poza tym dodatkowe miejsce na inne kompy jakby kiedyś przybyły, albo ktoś wpadł z kompem.

LB ma 2 porty rj45 tylko chodzi o to jak będzie z dzieleniem drukarki i plików ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LB ma 2 porty rj45 tylko chodzi o to jak będzie z dzieleniem drukarki i plików ?

Tylko czy oba spełniają funkcję huba/switcha czy np. jeden jest wyłącznie do programowania LB? Zobacz do instrukcji. Z dzieleniem będzie tak samo jak z połączeniem przez switch/hub. Jesli jest połączenie fizyczne między kompami to grupa robocza musi działać. A jeśli działa to ze wszystkimi udogodnieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy oba spełniają funkcję huba/switcha czy np. jeden jest wyłącznie do programowania LB? Zobacz do instrukcji. Z dzieleniem będzie tak samo jak z połączeniem przez switch/hub. Jesli jest połączenie fizyczne między kompami to grupa robocza musi działać. A jeśli działa to ze wszystkimi udogodnieniami.

Hmm..z tego co wiem jedno wyjście teoretycznie jest do tunere TV ale powinno działać...(W instrukcji LB nie piszą taki inteligentnych rzeczy :D )

W takim razie jaki mógłbym kupić swich/hub ? Mógłbyś coś zaproponować ?

Z góry thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi