krawat88 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Witam. Od jakiegos miesiaca mam nastepujacy problem: podczas nagrywania płyt albo nawet zaraz po włożeniu płyty do napedu dvd sam wylacza mi sie komputer. Podzespoly to: Seagate Barracuda 7200.10 160GB SATA300 (ST3160815AS) procesor AMD Athlon 64 3200+ BOX (AM2) Orleans DDR2 1024MB 800MHz Geil Ultra (2x 512MB) CL4 GeForce 7600GS Galaxy 128MB Zalman asus m2n4 sli Obudowa i zasilacz tracer 400W. nagrywarka LG model gsa-4167B Komputer ten mam juz prawie od 2 lat i wczesniej dzialalo wszystko prawidlowo. No oprócz karty graficznej ale ja juz dawno wymienilem. Dodam ze nie robilem jeszcze reinstalu systemu. Napiecia z biosu: Vcore voltage-1,37v 3,3 v voltage-3,31v 5v voltage - 4,91v 12v voltage- 12,03v Wydaja sie prawidlowe? Nagrywarke sprawdzilem u kolegi i plyta nagrala sie bez problemu wiec raczej jest sprawna. Chociaz i mi sie kilka razy udalo nagrac plyte w moim kompie juz po tych rewelacjach. Wczoraj przynioslem do domu inna nagrywarke, tzn ten sam model ale inna sztuke. Odrazu po podlaczeniu nagralem plyte bez zadnego samoistnego wylaczenia .Tylko ze nagrywarka byla poza wnetrzem obudowy. Dzis zamontowalem ta pozyczona nagrywarke wewnatrz komputera i po probie nagrania plyty komp sie sam wylaczyl. Czy to moze miec jakis zwiazek ze soba? Jak sprawdzic czego to moze byc wina? Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) Szczerze mówiąc zasilacz nie należy do najlepszych, ale nie będzie to raczej jego wina. Jeśli komputer się wyłącza podczas używania nagrywarki, to znaczy, że gdzieś w niej jest zwarcie. Pozostaje gwarancja, lub wymiana na nową. U kolegi mogła działać, bo jeśli zwierają się 2 kabelki ze sobą, to mogłeś podczas transportu ją poruszać i na chwilę problem minął. Edytowane 25 Marca 2008 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Przy dwóch różnych egzemplarzach nagrywarek ta sama usterka? Ja stawiam na zasilacz lub za długie śruby mocujące napęd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Sprawdź logi systemowe. start->ustawienia->panel sterowania->narzędzia administracyjne->podgląd zdarzeń-> posprawdzaj wszystkie zakładki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) Napiecia z biosu: Vcore voltage-1,37v 3,3 v voltage-3,31v 5v voltage - 4,91v 12v voltage- 12,03v Wydaja sie prawidlowe? Aby dowiedziec sie jakie sa faktyczne napiecia nie odczytuje sie ich z biosu czy jakiegokolwiek programu, chcesz wiedziec jakie sa napiecia musisz uzyc miernika, jak tego dokonac poszukaj w necie. Zareczam Ci ze ten Twoj tracer ma realnie ok. 300W, lub moze mniej. Odnosnie samego tematu sadze ze jak ktorys poprzednik zauwazyl pewnie sruby zbyt dlugie maksymalna dlugosc gwintu to 5mm. Edytowane 25 Marca 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 HucK - ale ja sprawdzalem tez inna nagrywarke u mnie i jest to samo. Klaus - tak, sprawdzalem z tym samym modelem tylko inny egzemplarz. Juz slyszalem wielokrotnie o tym zasilaczy ale prawie 2 lata bylo dobrze? A ze srubami tez mialo by moze sens tylko ze ja ich nie zmienialem przez ten caly czas wiec teraz to nagle nie powinno miec chyba znaczenia. Ale rzeczywiscie jak nagrywarka byla na zewnatrz to nagralo plyte?? A moze miec to znaczenie ze od grudnia korzystam z glosnikow LOGITECH 2.1 X-230? Wczesniej mialem dzwiek ze zwyklej wiezy stereo? elf - ale czego ja mam tam dokladnie szukac?? marecki48 - mam ojca elektryka wiec pewnie by sobie poradzil. Ale jezeli przez prawie 2 lata nic sie nie psulo ze wzgledu na napiecia to moglo by tak nagle zaczac?? Przeprowadzilem wlasnie pewne testy: 1. podlaczylem ta pozyczona nagrywarke, nie przykrecalem jej ani nie zamykalem obudowy. Plyta nagrala sie. 2. podlaczylem ta moja nie do konca pewna nagrywarke. zrobilem te same czynnosci. wlozylem plyte do napedu. Dwa razy pod rzad komputer wylaczyl sie odrazu po wlozeniu plyty. Ma ktos jakis pomysl?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Takie urzadzenia jak glosniki nie maja absolutnie zadnego wplywu na dzialanie komputera. Ondosnie sprawdzenia napiec radze poszukac info jak to sie robi. do tematu, wymien jeszcze tasme IDE, podepniej do innego molexa, sprawdz temperatury procesora, sprawdz pamieci memtestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Ok sprawdze jak to sie robi:) Co to jest molex? Gdzie najlepiej sprawdzic temp procesora i co to za memtest? http://www.programosy.pl/program,memtest.html ? Dodaje screen z everesta z temp procesora i z napieciami. bez__tytu__u.bmp Edytowane 26 Marca 2008 przez krawat88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 molex - 4pinowa standardowa złączka zasilania do dysków twardych lub napędów optycznych (to co się wpina z zasilacza w napęd) Jeśli Twój procesor ma sprawne czujniki temperatur to temperatury możesz sprawdzić w biosie lub pod windowsem za pomocą odpowiednich programów np: "Core Temp", "SpeedFan", "Everest" a jeśli masz procesor z niesprawnym czujikiem to możesz skorzystać z zewnętrznych czujników temperatur np od paneli LCD z obudowy. Memtest - program służacy do testów pamięci A a propos głównego problemu, może zacząc od wymiany/sprawdzenia kabli komunikacyjnych nagrywarki z płytą główną i sprawdzenia czy są odpowiednio poustawiane zworki w napędzie jeśli konfiguracja tego wymaga i/lub pozamieniać miejscami podpięcie napędu do płyty głownej bo moze port jest uszkodzony albo cóś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) a jeśli masz procesor z niesprawnym czujikiem to możesz skorzystać z zewnętrznych czujników temperatur np od paneli LCD z obudowy. Bolek_Lodz wytlumacz mi krok po kroku w jaki sposob tak aby bylo to miarodajne zmierzyc temperature rdzenia procesora zewnetrzym czujnikiem np. takim jak Ty podajesz. Edytowane 26 Marca 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Czy da się miarodajnie to nie wiem, nie sądzę, co najwyżej orientacyjnie i to najlepiej w ten sposób by ominąć wpływ nadmuchu powietrza przez wentylator (przy konstrukcjach wieżowych radiatorów i wiatraku prostopadle ustawionym do procka to jest wykonalne dość łatwo) najlepiej ustawiając czujkę albo tuż pod radiatorem przykładając ją jak się da do bocznej blaszki osłony procesora lub spodu radiatora - takie manewry dadzą "najbliższe" prawdzie wskazanie ale to przyznaję jest orientacyjny pomiar i raczej będzie wnosił do sprawy przy dyżych wskazaniach gdzie margines błędu juz nie będzie miał tak dużego wpływu na diagnozę. Ale zastrzegłem że najlepiej sprawdzić w biosie lub programowymi "termometrami" Edytowane 26 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Wlanie sprawdzilem ta pozyczona nagrywarke na trzech mozliwych molexach. Na 1 i 2 komp odrazu sie wylaczyl po wlaczeniu nagrywania. Na 3 plyta sie nagrala, jakies 2 min po plyta ciagle byla w czytniku, zaswiecila sie lampka w nagrywarce i komp sie wylaczyl. Daje screena zrobionego w czasie nagrywania plyty z temp procka i napieciami. Zworki i kable powinny byc dobre bo komp na nich pracowal prawie 2 lata. Przypominam sobie ze jakis czas temu odkurzalem komputer i jakos wlasnie mniej wiecej w tym czasie zaczely sie te problemy:/. Ciekawe czy to ma jakis zwiazek.. Ten memtest troche pozniej przeprowadze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Coś mi te napięcia dla procesora źle wyglądają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Postaram sie pozniej podac pomiary miernikiem. I robie teraz ten memtest wiec tez pozniej zamieszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Sprobuj albo zmienic tasme laczaca plyte z napedem albo jeszcze raz podlacz te ktora masz, czyli odlacz i podlacz na nowo, dokladnie i powoli. Nie sadze zeby te wskazania napiec byly poprawne bo komp najprawdopodobniej wcale by nie "wstal", chyba ze wstaje ale pracuje na granicy stabilnosci ktora zalamuje sie w przypadku nagrywania. Aha mozesz jeszcze odinstalowac kanl IDE na ktorym znajduje sie naped, potem zrestartowac komputer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Jezeli chodzi o podlaczanie od nowa tasmy ide do nagrywarki to ja za kazdym razem ja musialem odlaczac zeby zmienic kabel od zasilania. Ale z plyty nie wyciagalem go. Nie sadzisz zeby bylo poprawne czy nie poprawne?? Zaraz sprawdze z tym kanalem ide. A mem test robil sie z 5 godzin i 0 errors. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Witam ponownie. Wlasnie niedawno posprawdzalem napiecia miernikiem. Wszystkie czyli te 3, 5 i 12 v wyszly w normie i wychylenie wynosilo ok 0,05v. Po wlozeniu plyty do czytnika praktycznie nie bylo zmiany napicia oczywiscie do chwili az sie komp wylaczyl i wtedy spadalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Witam ponownie. Sprawa sie trochę rozjaśniła. Dzis rozkrecilem kompa i ogladalem kondensatory na plycie glownej i wszystkie byly wporzadku. Ale okazalo sie ze w zasilaczu polowa jest juz padnieta. A po zlozeniu kompa ponownie komp juz wogole nie staruje - chyba dlatego ze nie podlaczylem jednego kabelka od zasilania do plyty glownej. Teraz pytanie jaki zasilacz kupic do tego mojego kompa. Podzespoly podalem wczesniej. Taki zeby komp juz chodzil stabilnie ale oczywiscie nie musi byc najdrozszt na rynku:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Bierz Modecom'a MC-350 - tanio i jeszcze sporo zapasu zostanie na przyszłość ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ja myslalem o takim: Modecom MC-400ATX 2.0 (400W), pasywne PFC (1x120mm) http://www.znak.pl/index.php?cid=894&s...00+MC400ATX+PFC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 82zł - 350W 125zł - 400W - wszystko zależy ile możesz wydać ja i tak kupiłbym 350, a resztę przeznaczył na piwo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 U mnie w miescie jest tylko taki: modecom feel III 40 atx. atx 12v 2.2 compatible kosztuje 145. Brac taki czy zamowic tego http://sklepwgk.pl/prod12107_Modecom_MC-400_ATX_2_0_PFC.html z neta?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 NIE!!! Nie bierz tego Feel'a!!! Zamów tego z znak.pl: MC-350 lub MC-400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawat88 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ok dzieki tak tez myslalem, zamowie 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) FEELE omijaj szerokim łukiem!!!! MC-400 jest dobry i bardzo cichy, miałem go przed modernizacją ale nie uciągnął już tej konfiguracji co mam aktualnie i poszedł na Allegro. :sad: Ale jak zamierzasz w jakiejś najbliższej przyszłości coś w swoim komputerze zmodernizować czy cóś czy jak... to proponuję nad zastanowieniem się czy aby nie kupić jakiegoś dobrego, droższego, mocniejszego (tak kole 500W) zasilacza, tak by miec święty spokój na zaś i by nie wydawać 2 razy kasy ... tak jak mnie się to wydarzyło, że po roku od kupna zasilacza zmodernizowałem komputer i niestety zasilacz też musiałem kupić po raz drugi :sad: Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...