Skocz do zawartości
djsilence

Uszkodzony Ekran Ale żyje - Jak Naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Fota:

post-110226-1206468436_thumb.jpg

I klip ukazujący zachowanie się ekranu.

www.silent.dolsat.pl/ekranbroke.avi

Rozbierałem już i próbowałem poprawić jakoś te taśmy z boku, ale pomogło tylko tymczasowo. Wszystko tam jest zakryte plastikiem, a odklejenie taśmy samoprzylepnej niewiele dostępu mi dało. Kabel

między lapem a ekranem jest ok i ruszanie go nie ma żadnego wpływu na wyświetlany obraz.

Do naprawienia, czy wymiana ekranu ? (bo takiego nie sprzedam)

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak widać na filmie, właśnie jak dociskam to jest ok. Tylko jak wyjmę z torby to się tak psuje, albo jak wygnę ekran w 1/3 na zewnątrz. po takim dociśnięciu jest ok.

Czy da się to permanentnie naprawić?

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem poprzednio, zdejmij ramkę i w miejscu gdzie zaczynają sie przekłamania możesz z tylu lub przodu podłożyć pod ramkę np poskładany kawałek papieru, który będzie powodował "ucisk"... Ale jest to rozwiązanie tylko tymczasowe [zakładając że sie uda]

Czy da sie naprawić? imo nie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwiedził mnie człowiek, który pracował naprawiając takie usterki w UK. Jest to dość często spotykane i to w większości laptopów, choć przeważają Acery.

NAPRAWIENIE polegało na przyklejeniu tego taśmą samoprzylepną (której i tak tam jest sporo wsadzone przez producenta).

Co ciekawe, feler był w górnej części ekranu (z boku) w wysokości 2/3 od dołu, mimo iż objawiało się to błędem w wyświetlaniu w 1/3 wysokości ekranu.

Panel działa doskonale i żadne naciskanie lub wyginanie nie ma już na niego wpływu. Definitywnie nie jest do wymiany i choć wsadzenie papierka by pomogło, nie załatwiłoby to problemu na zawsze. Jak stwierdził człowiek, który robił to w setkach laptopów (!) jest to dość często spotykana wada w przenośnych komputerach (przed samo-wypinającą się kartą grafiki).

Dowiedziałem się także kilka ciekawych rzeczy tj. fabryczny błąd w Acer-ach Ferrari, w których naciśnięcie obudowy w odpowiednim miejscu sprawia, iż ekranowanie - złącza ścieżki i pali chipset. Tu także pomaga taśma samoprzylepna.

Zalatuje McGyverem i brakiem profesionalizmu, ale Ci, którzy grzebią w laptopach, wiedzą, że producent sam klei taśmą co popadnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to rzeczywiście jakiś magik ...

Ekran pochodzi chwile ale padnie w końcu. Robiłem już takiego laptopa - padają takie niewymienne tasiemki łączące panel z elektroniką - lepsi producenci paneli zabezpieczają te tasiemki blaszką albo plastikiem, gorsi taśmą samoprzylepną albo niczym.

Podklejając taśmą poprawiłeś kontakt w uszkodzonej ścieżce jednak ponieważ jest w tym miejscu przerwa, końcówki w końcu się utlenią i żadne dociskanie już nie pomoże.

W moim przypadku pomogła tylko wymiana lcd - podklejanie działało kilka tygodni i koniec. Panel na allegro kupiłem z odzysku za 50 zł z przesyłką (15 cali 1024x768)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi