djsilence Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) Fota: I klip ukazujący zachowanie się ekranu. www.silent.dolsat.pl/ekranbroke.avi Rozbierałem już i próbowałem poprawić jakoś te taśmy z boku, ale pomogło tylko tymczasowo. Wszystko tam jest zakryte plastikiem, a odklejenie taśmy samoprzylepnej niewiele dostępu mi dało. Kabel między lapem a ekranem jest ok i ruszanie go nie ma żadnego wpływu na wyświetlany obraz. Do naprawienia, czy wymiana ekranu ? (bo takiego nie sprzedam) Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NPS Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Możesz jeszcze postarać sie docisnąć matryce w miejscu przebarwienia, ale na 90& matryca do wymiany... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) jak widać na filmie, właśnie jak dociskam to jest ok. Tylko jak wyjmę z torby to się tak psuje, albo jak wygnę ekran w 1/3 na zewnątrz. po takim dociśnięciu jest ok. Czy da się to permanentnie naprawić? Edytowane 26 Marca 2008 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NPS Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Tak jak pisałem poprzednio, zdejmij ramkę i w miejscu gdzie zaczynają sie przekłamania możesz z tylu lub przodu podłożyć pod ramkę np poskładany kawałek papieru, który będzie powodował "ucisk"... Ale jest to rozwiązanie tylko tymczasowe [zakładając że sie uda] Czy da sie naprawić? imo nie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Odwiedził mnie człowiek, który pracował naprawiając takie usterki w UK. Jest to dość często spotykane i to w większości laptopów, choć przeważają Acery. NAPRAWIENIE polegało na przyklejeniu tego taśmą samoprzylepną (której i tak tam jest sporo wsadzone przez producenta). Co ciekawe, feler był w górnej części ekranu (z boku) w wysokości 2/3 od dołu, mimo iż objawiało się to błędem w wyświetlaniu w 1/3 wysokości ekranu. Panel działa doskonale i żadne naciskanie lub wyginanie nie ma już na niego wpływu. Definitywnie nie jest do wymiany i choć wsadzenie papierka by pomogło, nie załatwiłoby to problemu na zawsze. Jak stwierdził człowiek, który robił to w setkach laptopów (!) jest to dość często spotykana wada w przenośnych komputerach (przed samo-wypinającą się kartą grafiki). Dowiedziałem się także kilka ciekawych rzeczy tj. fabryczny błąd w Acer-ach Ferrari, w których naciśnięcie obudowy w odpowiednim miejscu sprawia, iż ekranowanie - złącza ścieżki i pali chipset. Tu także pomaga taśma samoprzylepna. Zalatuje McGyverem i brakiem profesionalizmu, ale Ci, którzy grzebią w laptopach, wiedzą, że producent sam klei taśmą co popadnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 tak jak w samochodach, ewentualnie migomacik i wielu innych rzeczach JEDNYM SŁOWEM POLAK POTRAFI!! ;) a McGyver był boski - więc nie ma się co śmiać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 to rzeczywiście jakiś magik ... Ekran pochodzi chwile ale padnie w końcu. Robiłem już takiego laptopa - padają takie niewymienne tasiemki łączące panel z elektroniką - lepsi producenci paneli zabezpieczają te tasiemki blaszką albo plastikiem, gorsi taśmą samoprzylepną albo niczym. Podklejając taśmą poprawiłeś kontakt w uszkodzonej ścieżce jednak ponieważ jest w tym miejscu przerwa, końcówki w końcu się utlenią i żadne dociskanie już nie pomoże. W moim przypadku pomogła tylko wymiana lcd - podklejanie działało kilka tygodni i koniec. Panel na allegro kupiłem z odzysku za 50 zł z przesyłką (15 cali 1024x768) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...