pci Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Witam, tak sie złożyło iż mam zamiar kupić parę kabelków i chce sie upewnić czy dobre wybrałem: 1. pierwszy kabelek to przedłużka do słuchawek Creative Aurvana Live, standardowa przedłużka mi niestety nie wystarcza i moje oko zarazie zawisło na: http://sklep.rms.pl/index.php?p369,przedlu...o-digital-hq-5m Jak z jakością tego kabelka? w sumie wygląda nieźle, ale czy znajdę coś lepszego? I jak taka długość kabla wpływa na jakość sygnału ? 2. dugi kabelek to do moich głośniczków http://www.klipsch.com/world/eu/en/product...-gmx-a-2-1.aspx Zastanawiam sie czy : kabelek minijack-minijack http://sklep.rms.pl/index.php?p889,kabel-j...-profigold-1-2m http://sklep.rms.pl/index.php?p363,kabel-j...o-digital-hq-3m czy lepiej minijack-2rca http://sklep.rms.pl/index.php?p159,kabel-j...03-profigold-3m Proszę o waszą opinię i poradę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 ad 1 - Niestety z przedłużaczy w normalnej cenie, ogólnie dostępnych i nie opartych o przewody grubości jak od słuchawek-pchełek praktycznie nie ma z czego wybierać: - są te HQ Digital - Vivanco (sybol SIK33 1103) 3m. długości - BANDRIDGE (z serii AL33x/AL340) 3m. długości z minijackiem (wtyk<->gniazdo) ma symbol AL340 - Techlink (modele 640553/640556) Potem jest kabel od Grado - IMO ma 2 wady: cena i zakończenia Jack 6.3, a potem chyba twory DIY... :rolleyes: W sobotę sam idę na zakupy po przedłużacz. :P ad 2 - Osobiście spróbowałbym ProCab'a - głośnikowe i interkonekty (2xRCA <-> 2xRCA) zbierają dobre noty na audiostereo (przynajmniej zbierały zanim forum zostało skomercjalizowane) i raczej brałbym Jack <-> 2xRCA czyli seria REF711 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Co do kabelka jack -> 2x RCA używałem kiedyś PROLINKa takiego jak tutaj: http://allegro.pl/item335174268_kabel_prol...nche_tanio.html Jakość OK, raczej nie psuje dźwięku więc za taką cenę mogę polecić. Co do przedłużki kabla to można by złożyć coś fajnego samemu tylko trzeba by znaleźć ładne wtyk i gniazdo mini jack. Jako kabla użyć KLOTZ MY206 i po problemie. Choć chyba taki HQ digital wg mnie by wystarczył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Zrobił bym sobie kabelek, ale niestety lutownicy nie mam :/ Mam jeszcze jeden problemik. Mianowicie podczas podłączenia słuchawek do wyjścia słuchawkowego w konsoli moich głośników, odczuwam znaczne pogorszenie jakości dzwęku, w porównaniu do bezpośredniego podłączenia do dziękówki. Właśnie dlatego zastanawiam sie czy zmiana dodawanego seryjne kabelka mini jack- mini jack, na lepszy poprawi jakoś sytuacje? Czy poprostu już tak będzie i tego sie nie zmieni? W sumie z drugiej strony zastanawiam sie czy jest sens lepszego kabelka, skoro od konsoli (gdzie jest wyjści słuchawkowe, regulacja głośności i basu) idzie do wzmacniacza w subie jakoś zwykły:/ Pewnie jeśli nie spróbuje sie nie przekonam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 To wina konstrukcji wyjścia słuchawkowego w tych głośnikach. Sygnał przechodzi przez jakiś badziewny wzmacniacz i takie są efekty. Wypadało by rozdzielić sygnał przed wejściem do głośników i tam podłączać słuchawki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Taki właśnie mam zamiar, może kiedyś w przyszłości jakby dało rade zmoduje ten wzmacniacz. Trzeba by cały środek wymienić czy wystarczyło by tylko niektóre elementy przelutowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Może lepiej coś takiego? http://www.allegro.pl/item332128656_rozdzi...2xjack_3_5.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Mam taka przedłużkę, i w momencie kiedy słucham muzyki na głośnikach i słuchawki są podłączone, czuje stratę jakości, po odłączeniu słuchawek nagle zmienia się dziek, tak jakby część pasma słuchawki zabierały ( głównie góra jest wyciszona) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 :rolleyes: I oto mam przedłużkę Vivanco, tą którą wczesniej wymieniałem - budowa solidna, co do dzwięku na razie mieszane uczucia :huh: Zobaczymy czy wygrzanie coś zmieni - bo na razie trochę ścina górę i zamula bas. Sprawdzałem na różnych kawałkach AudioCD - Santana "Supernatural". Generalnie nie słychać tego, aż tak bardzo - ale jak się przełącza słuchawki vs. przedłużka+słuchawki to trochę słychać. :? A to fotki porównawcze: od góry: - wtyczka od przedłużacza by Creative - wtyczka od słuchawek Creative Aurvana Live! - wtyczka od przedłużacza Vivanco SIK33 1103 od góry: - gniazdo od przedłużacza by Creative - gniazdo od przedłużacza Vivanco SIK33 1103 Kabel 3m. kosztował 42.99 PLN w molochu ;) _____________________________________________ Natomiast co do rozdzielaczy - chyba lepiej zrobic selektor pasywny, co prawda dobry przełącznik by Elma to spory wydatek, ale za to jakość na wysokim poziomie. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 A lepiej sie spisuje kabelek creative czy ten Vivanco ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Jak już pisałem gdzieś nie mam highend'owego sprzętu więc trochę ciężko wychwycić różnice. Ten od Creative u mnie ma źle zarobioną wtyczkę i czasem coś przerywa, co daje dzwięk jak ze studni (dosłownie) :mur: i muszę ścisnąć wtyczkę, żeby powróciło do normy. Poza tym mam wrażenie jakby odbarwiał dzwięk (moze to tylko wrażenie) natomiast jak gra ten Vivanco napisałem wyżej. Jak mi sie naładuje Sansa Clip i troszke wygrzeje Vivanco to podłącze doki HJE200 poprzez 1 i 2 przedłużacz i zobaczę jak będzie brzmiała płytka Pantery "Far Beyond Driven" (*.mp3 320kb/s) - która na samym playerze + HJE200 brzmi sucho i szkliście (zwłaszcza perkusja - stopka jakby ktos walił po grubej plexi, a talerze nie jak blachy tylko jak zastawa stołowa) :lol: Wtedy coś więcej napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 troszke wygrzeje Vivanco :blink: Wierzysz w brednie wygrzewania kabli ? :lol2: I to jeszcze na jakich formatach mp3 320 na takich słuchawkach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) :blink: Wierzysz w brednie wygrzewania kabli ? :lol2:Konstytucja gwarantuje mi takie prawo. :lol: A na serio to nie wierzę, że grają kable zasilające, ale wykluczyć nie mogę że interkonekty i głośnikowe mogą. Dlatego niech sobie troszkę pograją - na pewno im to nie zaszkodzi, a mi przynajmniej nikt nie zarzuci że porównywałem kabel, który grał ponad 100h z kablem wyciągniętym prosto z blisterka. :] _________________________ EDIT Wczoraj już nie dałem rady zrobić testu bo po morderczym treningu na trenażerze myślałem tylko o spaniu a nie o muzyce :P Kabel grał całą noc. Skoro za słabe pliki, to robiłem przed chwilą porównanie Santany - Migra, El Farol, Primavera (AudioCD: Denon DCD700AE) i testowo kilka kawałków Diany Krall z płytki "The Girl In The Other Room" (*.FLAC komp: SB0240 + interkonekt Philips jakiś sprzed 10 lat + SONY MHC RX70). Jak wspominałem to nawet nie klasa średnia sprzętu Audio. :sad: Albo jestem przetrenowany, albo wczoraj szukałem dziury w całym ale nie jestem w stanie doszukać się różnic AL! vs. Vivanco+AL! U Diany zwracałem uwagę zwłaszcza na blachy, czy nie zanikły i czy wybrzmiewają tak samo - bez różnicy... Jak ktoś ma pomysł na test samego kabla to słucham - jakby co to mam krótkiego interkonekta wtyk jack 3.5 <-> wtyk jack 3.5 (od kartyTV ATI). Na Aurvanach nie będę już robił szybkiego przełączania, bo im częściej łapię za wtyczkę, tym bardziej zauważam jej kiepskie/delikatne wykonanie. :? Edytowane 30 Marca 2008 przez benek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...