Skocz do zawartości
Keenzoo

Problem Z Kartą Muzyczną Realtek Hd Alc889a Na Płycie Gigabye X38-ds5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie... :)

Mam problem z zintegrowana kartą muzyczną Realtek HD na w/w w temacie płycie głównej. Mam zainstalowane wszystkie poprawki i sterowniki poprawnie - bo już miałem z tym wcześniej problem, ale uporałem się z nim i wszystko działało poprawnie. Dzisiaj postanowił podłączyć amplituner do komputera i podłączyłem minijacka do niebieskiego wyjścia spdif i chinche do amplitunera. Niestety nie było nic słychać na głośnikach od amplitunera. Problem w tym, że po odłączeniu amplitunera nie ma dźwięku również na głośnikach "komputerowych".

Dołączona grafika

Normalnie po kliknięciu na dane wyjście, pojawiało się menu z opcją wyboru : głośnik przedni, tylny, słuchawki, itd. a teraz wszystkie te opcje są nieaktywne i nie słychać już nic z moich głośników :cry: Dodam że mam głośniki creative 5.1 .

Czy karta mogła się spalić przez podłączenie amplitunera ? :unsure:

Sprawdzałem dużo w opcjach no i nie mogę nic wykombinować.

Proszę was bardzo o pomoc i z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL ?

Niebieskie wyjście SP-DIF ? Miałem Realtek 658,mam 883 i łączyłem je cyfrowo ... SP-DIF nigdy nie było niebieskie :wink:

Do połączenia cyfrowego trzeba użyć kabla coax lub optycznego - po tym co napisałeś nie zdziwił bym sie gdybyś coś uszkodził :P

ps. niebieskie to nie jest przypadkiem LIne-IN ? :wink:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Keenzoo gratuluje glupoty.... :mur:

Wiesz co to takiego instrukcja obslugi ??? Zapewne taka otrzymales do plyty, a jak nie zawsze mozna pobrac ze strony producenta. Powiem Ci tylko tyle ze SPDIF wyglada calkiem inaczej i na twojej plycie znajduje sie kolo portow PS2, a niebieskie gniazdo to line in.

Nawet na obrazku ktory zalaczyles wyraznie pisze ktore gniazda sa analogowe, a ktore cyfrowe :lol:

Moglo sie zdazyc i tak ze swoim nieprzemyslanym podlaczeniem uwaliles integre :D

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się za bardzo na tym...

No wlasnie w tym tkwi sedno, ze nie majac kompletnie zadnego pojecia nie zajrzales nawet do manuala od plyty. Nie wiem co mozesz zrobic, sproboj przeinstalowac drivery od karty

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już to robiłem i nic... nadal to samo... :huh:

Mam jeszcze pytanie - jeśli karta muzyczna uległa uszkodzeniu to w windowsie normalnie ją będzie wykrywał ? U mnie wygląda to tak, że wszystko niby działa, winamp włączony, w ustawieniach karty wszystko ok, ale cisza w głośnikach.

Edytowane przez Keenzoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ponownej instalacji badz mieszaniu z dzwiekiem na tej plycie warto odpiąc i podpiac wszystkie wtyczki od dzwieku ;) przewarznie to pomaga w (sprawdzilem to juz na dwoch plytach)

podepne sie do tematu z zapytaniem poniewaz mam identyczna plyte ale problem calkiem inny mianowicie dzwiek jest i to calkiem dobry ale przycina mi wiekszosc gier doszedlem ze jak wylacze dzwiek w grach badz z menadzera lub z pozycji biosu jest ok ale z dzwiekiem przycina i to calkiem zdrowo w roznych miejscach czasem jak z karabinu czasem co kilka minut na 0,5sek do 1sek mimo malego uzycia procesora jak i sporej ilosci fps przeinstalowanie wszystkiego jak i instalacja ponowna nie przyniosla zadnej poprawy nawet viste probowalem i to samo ... Macie Panowie jakies pomysly? co z tym fantem? nadmienie ze plyte juz dwa razy wysylalem na gwarancje za pierwszym razem czipset poszedl to go wymienili pozniej PCI-E bylo 2x zamiast 16 doastalem nowke plyte i problem z tym dzwiekiem zauwarzylem nie dawno bo malo gram ale top wkurzajace...jak i z ACPI nie dziala tzn stan wstrzymania nie mozna uruchomic plyty nastepuje wieczny restartr. moze dokupic jakas karte dzwiekowa i olac bo trzeci raz czekac ponad miesiac nie mam zamiaru na naprawe gwarancyjna...

Edytowane przez atento

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze masz konfilt przerwan IRQ, stad ciecia dzwieku w grach, najlepiej wklej tu liste przerwan, potrzebne info znajdziesz w informacjach o systemie, zasoby sprzetowe, konflikty udostepnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi o ciecie grafiki dzwiek jest ok , tnie grafike nawet w starych grach bez roznicy w jakiej rozdzielczosc i z jakim poziomem detali pomaga podnoszenie procesora (teraz mam E-2180 na 2500 do toca2 musze podniesc do 3400 wtedy przyciencia zanikaja) ale to nie jest wyjscie bo w niektorych starszych grach zwieksza sie tempo gry i jest nieciekawie . wyniki z testow 3dmark sa poprawne przycina sie tylko na jednym tescie ale jak wylacze dzwiek jest ok.Tak wiec zaraz poszukam tych info o przerwaniach.

Edytowano : przerwania:IRQ 0 Czasomierz systemowy OK

IRQ 1 Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2 OK

IRQ 5 Intel® ICH9 Family SMBus Controller - 2930 OK

IRQ 8 Zegar systemowy CMOS/czasu rzeczywistego OK

IRQ 9 System zgodny ze standardem Microsoft ACPI OK

IRQ 9 SCSI/RAID Host Controller OK

IRQ 9 SCSI/RAID Host Controller OK

IRQ 13 Procesor numeryczny OK

IRQ 16 Intel® X38/X48 Express Chipset PCI Express Root Port - 29E9 OK

IRQ 16 ATI Radeon HD 3870 OK

IRQ 16 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2937 OK

IRQ 16 Intel® ICH9 Family PCI Express Root Port 1 - 2940 OK

IRQ 17 Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio OK

IRQ 17 Intel® ICH9 Family PCI Express Root Port 6 - 294A OK

IRQ 18 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2939 OK

IRQ 18 Intel® ICH9 Family USB2 Enhanced Host Controller - 293C OK

IRQ 18 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2936 OK

IRQ 19 Intel® ICH9 Family PCI Express Root Port 4 - 2946 OK

IRQ 19 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2935 OK

IRQ 19 Intel® ICH9 SATA AHCI Controller OK

IRQ 21 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2938 OK

IRQ 22 Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio OK

IRQ 23 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2934 OK

IRQ 23 Intel® ICH9 Family USB2 Enhanced Host Controller - 293A OK

oraz z zakladki konflikty:

Port We/Wy 0x00000000-0x00000CF7 Magistrala PCI

Port We/Wy 0x00000000-0x00000CF7 Kontroler DMA

Port We/Wy 0x000003C0-0x000003DF Intel® X38/X48 Express Chipset PCI Express Root Port - 29E9

Port We/Wy 0x000003C0-0x000003DF ATI Radeon HD 3870

IRQ 23 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2934

IRQ 23 Intel® ICH9 Family USB2 Enhanced Host Controller - 293A

IRQ 9 System zgodny ze standardem Microsoft ACPI

IRQ 9 SCSI/RAID Host Controller

IRQ 9 SCSI/RAID Host Controller

Port We/Wy 0x0000B000-0x0000BFFF Intel® X38/X48 Express Chipset PCI Express Root Port - 29E9

Port We/Wy 0x0000B000-0x0000BFFF ATI Radeon HD 3870

IRQ 16 Intel® X38/X48 Express Chipset PCI Express Root Port - 29E9

IRQ 16 ATI Radeon HD 3870

IRQ 16 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2937

IRQ 16 Intel® ICH9 Family PCI Express Root Port 1 - 2940

IRQ 17 Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio

IRQ 17 Intel® ICH9 Family PCI Express Root Port 6 - 294A

Adres pamięci 0xE0000000-0xEFFFFFFF Intel® X38/X48 Express Chipset PCI Express Root Port - 29E9

Adres pamięci 0xE0000000-0xEFFFFFFF ATI Radeon HD 3870

IRQ 18 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2939

IRQ 18 Intel® ICH9 Family USB2 Enhanced Host Controller - 293C

IRQ 18 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2936

IRQ 19 Intel® ICH9 Family PCI Express Root Port 4 - 2946

IRQ 19 Intel® ICH9 Family USB Universal Host Controller - 2935

IRQ 19 Intel® ICH9 SATA AHCI Controller

Adres pamięci 0xA0000-0xBFFFF Magistrala PCI

Adres pamięci 0xA0000-0xBFFFF Intel® X38/X48 Express Chipset PCI Express Root Port - 29E9

Adres pamięci 0xA0000-0xBFFFF ATI Radeon HD 3870

Port We/Wy 0x000003B0-0x000003BB Intel® X38/X48 Express Chipset PCI Express Root Port - 29E9

Port We/Wy 0x000003B0-0x000003BB ATI Radeon HD 3870

Port We/Wy 0x00000290-0x0000029F Zasoby płyty głównej

Port We/Wy 0x00000290-0x0000029F Zasoby płyty głównej

w niektorych grach jest ok np bioshock w niektorych musze wylaczyc surround a w innych przelaczyc z stereo na eax np NFS carbon i zdaza sie ale bardzo zadko ze wszystko jest ok jak "grzebie"w biosie cokolwiek zrobie zmienie fsb i sie naprawia albo psuje na zmiane z ACPI jak jedno dziala to drugie nie funkcjonuje i na odwrot...

Edytowane przez atento

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi