hayett Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Witam ! Przeszło dwa tygodnie w wolnych chwilach czytałem różne for, testy i zwiedzałem sklepy internetowe w poszukiwniu optymanego zestawu. Kompa kupuję praktycznie od podstaw ze starego wezmę tylko klawiaturę, monitor i dysk ATA 320G kupiony pół roku temu. Kompa będę używał przede wszystkim do gier, podkręcać będę próbował średnio (tzn. żadnych ekstremalnych albo nawet wysokich OC nie będę próbował chce tylko zwiększyć możliwości sprzętu - tym bardziej ze nigdy tego nie robiłem <_< ) Oto zestaw, brakuje mi dwóch ważnych elementów (garfy i płyty głównej). Wszystko kupię chyba w Esc.pl Płyta główna (775LGA): wymagania: średnie OC, stabilność, mnogość funkcji i wyjść (lubię zostawiać sobie opcje nawet jak mam ich nie używać - chyba ze to za dużo kosztuje, ważne żeby była możliwość podłączenia tego dysku ATA co mam i nie mało USB, dwie grafy mnie nie interesują jak co, cena max ok. 400 zł po tym co czytałem na tym forum dużo ludzi poleca: DFI Lanpary DK 35 -- 379 zł (ewentualnie SR za 415 zł ale nie wiem czy mi to konieczne) ABIT IP35 PRO -- 479 zł (ciut droga co myslicie o IP35 -- 349 zł ?) ASUS P5K PRO -- 339 zł MSI P35 NEO2 FIR -- 325 zł (bogato wyposażona i tania skłaniał bym się ku tej) Grafika: po prostu GeForce 8800GT, 256bit, 512MB za około 650 zł ale jest duży wybór i w końcu nie wiem którego producenta wybrać może napiszcie co odradzacie, nie jetem jakimś maniakiem wydajności i nie rwę sobie włosów z głowy jak komputer nie jest wyciszony Reszta wygląda tak: 1 x Creative Labs X-Fi mX Xtreme Gamer 270 zł 1 x Intel Core 2 Duo E8200 /2.66GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ 569 zł 1 x Pioneer DVR-215 SATA (black) 110 zł 1 x Thermaltake Shark (silver) 359 zł 1 x Creative Labs Inspire T6100 (5+1) 180 zł 1 x Corsair 550W [CMPSU-550VXE] 249 zł 1 x Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse 169 zł 1 x OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Titanium EPP 299 zł 1 x Western Digital Raid 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3201ABYS] 220 zł Razem :2425zł Oprócz rady w wyborze grafy i płyty byłbym wdzięczny jeśłi wskażecie mi czy: 1. któryś z powyższych elementów jest niewskazany lub niekompatybilny 2. gdzie ewentualnie można zaoszczędzić :D lub kupić coś znacznie lepszego za niewiele wiecej <_< EDIT: zapomniałem spytać co z chłodzeniem ? nie znam się na OC w ogóle ale wiem ze musi być zimno wiec chciałbym wiedzieć czy boxowy wentylator starczy do tego średniego podkręcenia i czy któryś z innych elementów potrzebuje jaki dodatków ? nadmienie że obudowa ma dwa wentylatory (przód i tył) Edytowane 27 Marca 2008 przez hayett Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Zestaw na moje oko OK :) Płyta jeśli mówisz że do średniego OC to każda dobra. Kieduj się raczej Tobie potrzebnym wyposażeniem. A w grafikach można przebierać ;) Ja brałbym Galaxy z coolermasterem. Co do chłodzenia proca to jak nie podniesiesz wysoko napięć to BOX starczy, a jak nie to albo tani i dobry Freezer7 albo droższy i lepszy Mugen... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hayett Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 A w grafikach można przebierać ;) Ja brałbym Galaxy z coolermasterem. ja bym wziął nawet galaxy heatpipe w esc. pl jest po 690 zł ale nie wiem czy: 1. jest to warte tych 30 zl więcej w porównaniu do coolermaster; 2. ta cała konstrukcja z HP pasuje do tych wyżej wymienionych płyt - chodzi o to że podobno jest to duże i może zblokować dostęp do pewnych elementów płyty, ktoś ma to cudo i moze sę wypowiedzieć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 ja bym wziął nawet galaxy heatpipe w esc. pl jest po 690 zł ale nie wiem czy: 1. jest to warte tych 30 zl więcej w porównaniu do coolermaster; 2. ta cała konstrukcja z HP pasuje do tych wyżej wymienionych płyt - chodzi o to że podobno jest to duże i może zblokować dostęp do pewnych elementów płyty, ktoś ma to cudo i moze sę wypowiedzieć ? Nic przeszkadzać nie będzie. Poniżej PCI-E nie ma nic wystającego co mogło by kolidować. A czy warto?? Uważam że warto. Jeśli jednak za drogo to weź najtańszego Palita i też będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hayett Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 posiedziałem dziś nad płytami i spodobało mi się coś takiego: Asus P5K-E WIFI-AP -- 399zł dużo dodatków, dobre opinie co myslicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Płyta naprawde super pod warunkiem że nie trafisz na starą rewizje 1.00 (złe przezycia z tą rev mialem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hayett Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) Płyta naprawde super pod warunkiem że nie trafisz na starą rewizje 1.00 (złe przezycia z tą rev mialem) dobra a teraz głupie pytanie: czym się różni rev. 1.00 od 1.01 ? jakieś zmiany w kontrukcji czy w oprogramowaniu ? i może ktoś by napisał o reszcie elementów ? Edytowane 28 Marca 2008 przez hayett Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...