IMPRO Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) kupić: Albo kupie 1GBx2 albo 2GBx2 -------------------------------------------------------------------------------------------- co myślę ale na 100% rozsądniejsze jest wkładanie 2GB i dokładanie do grafiki ale na 100% nie ma co wzgardzić 4GB lub 3GB bo w przyszłości to owocuje zwłaszcza że DDR2 chyba już nie stanieją do tego dochodzą straty przy wymianie z 2GB na wersje 4GB jakieś 50zł! ale na 100% coś może być nie halo z wykrywaniem pamięci przez system 32bitowy najchętniej wybrałbym OCZ! --------------------------------------------------------------------------------------------- O to moje typy Kingston na elpidzie za 100zł http://www.ulubiony.pl/komputery/pamieci/d...2gb_133699.html z tym że nie ma żadnej gwarancji iż wyślą mi na elpidzie! Ocz! http://www.ulubiony.pl/?action=StoSrh&...&price_max= a więc tak najtańsze OCZ odpadają najchętniej kupiłbym SLI REDy i to dlatego że mi ktoś radzi a ja słucham waszych rad nie wiem czym się różni jedna platinium od drugiej poza ceną co mnie dobiją nie mam pojęcia czemu ktoś mi radzi sli lepiej się kręcą? jeszcze są za 270 sli 2x2GB co naprawdę się opłaca co byście mi z sklepu ulubiony radzili http://www.ulubiony.pl/?action=StoCat&...=-1&ofs=160 oczywiście doskonale zdaje sobie sprawę że samego sklepu ulubiony mi nie polecacie ---------------------------------------------------------------------------------------------- Sprzęt jaki wybrałem (na razie): 158zł pamięci OCZ DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024MB CL4 SLI READ (co to jest to SLI!) 173zł procesor PROCESOR PENTIUM DUAL-CORE E2160 1.8GHz/1M LGA775 137zł zasilacz ZASILACZ CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 Watt (czy to na pewno do płyt na intele bo piszę na nim AMD!) 42zł cooler PENTAGRAM FREEZONE HP-100 AlCu Lite 190zł GIGABYTE GA-P31-DS3L Intel P31 Socket 775 Edytowane 27 Marca 2008 przez IMPRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Chłopie poczytaj co to jest SLI. Istnieje coś takiego jak :google: i warto z tego korzystać. Kingstona możesz poszukać w okolicy. Naocznie zobaczysz na jakich kościach są. A jak nie chce Ci się chodzić to bierz OCZ. A ile pamięci?? 2x1GB na razie starczy. Później znowu dokupisz 2x1GB i będzie razem 4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemoniada Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 ZASILACZ CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 Watt (czy to na pewno do płyt na intele bo piszę na nim AMD!) Oj pewnie ze do Intel'a i do ADM. jeszcze nie widziałem zasilaczy do oddzielnych firm procków ! Mam taki sam tylko o mniejszej mocy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMPRO Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Wiem co to jest SLI Podobno sli w pamięciach to tylko chwyt marketingowy! Więc czemu ktoś mi radzi pamięci z SLI? z tym zasilaczem to tak na wszelki wypadek chciałem się upewnić tak na 99% byłem pewny ale trochę ten napis amd mnie zmylił I nie mogę mieć 2x1 i 2x1 mogę mieć tylko 2x1 lub 2x2 ponieważ taki mankament ma ta moje płyta! Edytowane 27 Marca 2008 przez IMPRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 oj chyba nie wiesz co to sli, mylisz z dual channel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Wiem co to jest SLI Podobno sli w pamięciach to tylko chwyt marketingowy! Więc czemu ktoś mi radzi pamięci z SLI? z tym zasilaczem to tak na wszelki wypadek chciałem się upewnić tak na 99% byłem pewny ale trochę ten napis amd mnie zmylił I nie mogę mieć 2x1 i 2x1 mogę mieć tylko 2x1 lub 2x2 ponieważ taki mankament ma ta moje płyta! To jaką masz płytę?? Chodzi Ci o P31-DS3L?? Kto Ci powiedział że możesz mieć albo 1x2GB albo 2x1GB?? Przeczytaj sobie post 867 w tym temacie. I nie ma pamięci z SLI. Jedynie są pamięci "dedykowane" do pracy w konfiguracjach z SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 To jaką masz płytę?? Chodzi Ci o P31-DS3L?? Kto Ci powiedział że możesz mieć albo 1x2GB albo 2x1GB?? Przeczytaj sobie post 867 w tym temacie. I nie ma pamięci z SLI. Jedynie są pamięci "dedykowane" do pracy w konfiguracjach z SLI. Koledze zapewne chodziło o to, że w razie czego to nie może mieć 4GB złożonych z 2 zestawów po 2x1GB I nie mogę mieć 2x1 i 2x1 mogę mieć tylko 2x1 lub 2x2 ponieważ taki mankament ma ta moje płyta!czyli nie mogę mieć 4x1, tylko albo 2x1 lub 2x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Koledze zapewne chodziło o to, że w razie czego to nie może mieć 4GB złożonych z 2 zestawów po 2x1GB czyli nie mogę mieć 4x1, tylko albo 2x1 lub 2x2 ??? A to niby dlaczego?? Płyta obsłuży 4GB RAM więc nie rozumne czemu (skoro ma 4 sloty pamięci) nie można by włożyć 4x1GB?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMPRO Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Sli tyczy się kart graficznych duel chanal to większa przepustowość teoretycznie dwa razy Coś nie tak dzieje się z płytą główną nie wiem co tu na forum podobno został problem opisany po prostu taki mankament ma ta płyta główna dlatego pod p31 jest max 4GB i dwa sloty tak myślę w każdym razie nie będę zagłębiał się co jest nie tak chyba że tego chcecie. Moje pytanie brzmi przede wszystkim skoro SLI to tylko bajer to czemu ktoś radził mi te pamięci! Ciekawe czy choć jeden z was przejrzał te linki które podaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Gigabyte podał na stronie że może powstać problem co nie oznacza że powstanie. Na razie dwaIP może się cieszyć że spowodował zamęt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Obsługiwać obsługuje ale ten Gigabyte ma problemy z obsługa 4 GB pamięci :wink: Gigabyte napisał że MOŻE ale pojawia sie on raczej u wszystkich użytkowników Gigabyte P31+4Gb ramu, no chyba że mamy tu jakiegoś zadowolonego posiadacza 4Gb ramu na tej płycie ;] Edytowane 27 Marca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Obsługiwać obsługuje ale ten Gigabyte ma problemy z obsługa 4 GB pamięci :wink: Gigabyte napisał że MOŻE ale pojawia sie on raczej u wszystkich użytkowników Gigabyte P31+4Gb ramu, no chyba że mamy tu jakiegoś zadowolonego posiadacza 4Gb ramu na tej płycie ;]Przeczytaj post nr6 uważnie. Podałem link gdzie osoba wypowiada się o OC na 4GB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMPRO Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Mam jedną prośbę przeczytajcie pierwszy post tylko proszę nie tak opatrznie i odpowiedźcie na pytanie po za tym z zasilaczami czemu platinium nie równy platinium czemy ktoś mi radzi SLI ocz i jaką alternatywe z sklepu ulubiony proponujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 ??? A to niby dlaczego?? Płyta obsłuży 4GB RAM więc nie rozumne czemu (skoro ma 4 sloty pamięci) nie można by włożyć 4x1GB??płyta obsłuży 4x1GB ale musiałyby to być cztery jednostronne kości :) eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...