Skocz do zawartości
bociczek

Przejściówka Ata->sata

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tę Gigabyta i działa z napędami optycznymi oboma jakie mam (DVD i DVD-RW), natomiast nie działa z kieszenią dysku HDD z dyskiem nie sprawdzałem ale powinna działać. Ale tak po gruntownej analizie cenowej jaką ja soboie potem zrobiłem (niestety spóźnionej :mur: ) to doszedłem do wniosku, że lepiej wydać 80-90 PLN na nowy napęd SATA niż 35 PLN na sam kabelek. Przemyśl sprawę B-)

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk i ewentualnie jeden napęd optyczny miej na taśmie ATA, natomiast dodatkowe (lub wszystkie) napędy na SATA a ewentualnie stare napędy za małe pieniądze sprzedać potrzebującemu kumplowi.

Ja mam konfigurację takową HDD SATA, DVD-RW ATA z przejściówka GiGABYTE wpiete w SATA i kieszeń HDD + DVD na taśmie ATA.

A tak na marginesie ale szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiejś odczuwalnej różnicy między transferem ATA a SATA, jak podają testy to SATA jest szybsza od ATA ale to są jakieś mikrosekundy więc zwykły śmiertelnik tego nie odczuje. Więc nie ma co na siłę pchać się w SATA. Także ten dysk ATOWSKi sobie spokojnie zostaw na tasmie dodaj naped optyczny do tej taśmy a jesli masz jeszcze coś to jakiś napęd optyczny kup SATOWSKI no chyba że problemem jest brak portu ATA na płycie głównej to pozostje przejściówka SATA dla HDD (bo to jest ekonomicznie zasadne) a napęd kup nowy SATA.

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu z konwerterami, nie musisz kupowac tego gigabyta bo jest drogi kup najtanszy jaki znajdziesz, najlepiej ten katowy. Mialem ten sam problem, maped optyczny zostawilem na ATA a staruszka hdd poprzez konwerter na sata, jest dobrze.

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tę Gigabyta i działa z napędami optycznymi oboma jakie mam (DVD i DVD-RW), natomiast nie działa z kieszenią dysku HDD z dyskiem nie sprawdzałem ale powinna działać. Ale tak po gruntownej analizie cenowej jaką ja soboie potem zrobiłem (niestety spóźnionej :mur: ) to doszedłem do wniosku, że lepiej wydać 80-90 PLN na nowy napęd SATA niż 35 PLN na sam kabelek. Przemyśl sprawę B-)

Podłączając urządzenia przez tą przejściówkę Gigabyte obojętnie jakie musi być ustawione zawsze na Master taka dziwna przypadłość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oo dziękuję za wskazówkę może w takim razie jak przestawię dysk w kieszeni na master to by sobie odpalił na tej przejściówce... bo nawet nie pamietam czy teraz jest master czy cable selekt... przy najbliższym rozkręceniu komputra sobie sprawdzę, ale chyba zworka jest na master i tej przejściówce chyba coś przeszkadza z "elektroniki" jaka jest na płytce kieszeni HDD... ale się sprawdzi i będzie wsio wiadomo ... a jak nie pójdzie to tragedi nie będzie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi