EDDY Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Mam takie pytanie. Czy jak podłącze ogniwo Peltiera 15.4V, 6A, 53.3W pod zasilacz stabilizowany 12V, 5A, 60W, to będzie działać i nie spalę zasilacza? Przy 12V taki Peltier powinien ciągnąć jakieś 4,5A - dobrze mówię? Dodam, że to miałoby działać 24/7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Wszystko zależy od tego, czy zasilacz ma te prawdziwe 60W, czy nie. No i czy posiada właściwe chłodzenie. A co chcesz chłodzić tym peltem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) To ma być skraplacz wody (osuszacz). Zasilacz jest tego typu (12V, 5A, 60W). Edytowane 27 Marca 2008 przez EDDY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) też kiedyś myślałem żeby zrobić osuszacz bo wynajmowałem dosyć zawilgocone mieszkanie a bierne osuszacze proszkowe miały za małą wydajność :) Można też rozważyć przeróbkę lodówki na osuszacz :). W każdym razie jak skończysz to się pochwal. Edytowane 29 Marca 2008 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 W zasadzie, to chcę przerobić osuszacz. Taki mały 250 ml/24h. Posiada on ogniwo Peltiera o mocy 36 W zaledwie i dość głośny wentylator, który wymienię na lepszy. Tylko zastanawiam się, czy jak dam mocniejszego Peltiera, to ten zasilacz wytrzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Cos mi nie pasuje 15.4V, 6A, 53.3W jakos sie to nie zgadza 15.4v x 6A >90W czyli moc 53W jest 2x za mala ;) Przy 12V osiagniesz marna wydajnosc cos kolo polowy mocy wejsciowej ogniwa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...