nowakadam Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Komputer zawiesza sie ("freeze"), ale tylko jak jest "zimny" tzn. wylaczony przez dluzszy czas, np. przez noc. Po wlaczeniu dziala kilka minut i zawiesza sie - albo calkiem, albo zdazylo mu sie ze - na kilka sekund... Jesli go wtedy zrestartuje - to komputer moze dzialac bardzo dlugo bez niepokojacych objawow. Podobnie dzialo sie ponad rok temu - ok 2006-12, wtedy wymienilem stara karte graficzna na nowa i przez rok problem nie wystepowal. znajomy sugeruje: to może być niekontakt miedzy płytą a pamiecią; jak zimny jest - jak prąd popłynie to się "zaspawają niekontakty" przejdzie mu jak przestaną grzać wyczyscilem wnetrze, oraz styki pamieci i karty graficznej (agp), przywrocilem system z obrazu - czuc poprawe dzialania windowsa, problem powrocil. Dodatkowo w logu pojawia sie wpisy z bledami: - Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\CdRom0. - Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\Harddisk2\D. - Usługa NVIDIA Display Driver Service niespodziewanie zakończyła pracę. Jesli potrzebne sa jeszcze jakies informacje, dajcie prosze znac... Z gory dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Moze zaczniemy od tego co to za sprzet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakadam Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Moze zaczniemy od tego co to za sprzet? == konfiguracja komputera: plyta: Gigabyte GA-7N400-L nForce2 chipset proc: AMD Athlon XP 2400+ 2.00GHz ram: 2x256MB DDR podpiete w dual channel (?) sys: XP Professional SP2 z Autopacherem graf: Gigabyte GeForce 7600 GS AGP 8x, 256MB DDR2 12Pipeline DirectX 9.0C GV-N76G256D-RH hdd: seagate 500GB, seagate 120GB, ibm 80GB == pojawila sie inna koncepcja: podobno identyczne objawy pojawily sie przy problemach z ta karta graficzna, byc moze sterownikami... ja troche nei rozumiem - sterowniki mam z plyty dolaczonej, oba podzespoly sa na takim samym chipsecie (nvidia) i nawet firma ta sama (gigabyte)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komixx Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 a jaki masz zasilacz? jakiś no name? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakadam Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 a jaki masz zasilacz? jakiś no name? Jesli dobrze pamietam, to byl z obudowa Chieftec i kiedys ktos na WGK tlumaczyl mi ze to bardzo dobry i wydajny zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakadam Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Odpisuje sam sobie - bo udalo mi sie rozwiazac problem (tak mi sie wydaje), moze komus sie to przyda. Co zrobilem: 1. To co pisalem juz wczesniej - wyczyscilem kompa z kurzu, przetarlem styki pamieci itp. (ale po tym i tak sie wieszal) 2. Przywrocilem "świeższy" system - robie obrazy norton ghostem, wiec trwalo to dosc szybko - 5 minut (ale problemy nadal wystepowaly) 3. Rozwiazalem problemy z logow windowsa 4. Przeinstalowalem sterowniki nvidii (za pierwszym razem podczas instalacji zawisl komp) Na chwile obecna dziala - od jakis 5 dni. Nie wiem czy powyzsze ma jakis sens, ale tyle sie dzialo, Dziekuje za uwage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...