kronox55 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) Witam! niedługo prawdopodobnie nabędę nowy sprzęt, który mniej więcej będzie wyglądał tak: e2200 p31-ds3l msi 9600gt (oc) 2 gb ram 800 mhz (goodram) samsung 250gb hd250hj i tu pytanie z zasilaczem, (jako że dorosły nie jestem :D ) mój ojciec się trochę zdziwił i powiedział, że po co mi zasilacz 400 W za 125 zł (modecom) skoro mamy w kompie 350 W, no ale pech chciał, że ten zasilacz to feel... prosiłbym o wypowiedź użytkowników (jeśli są...) lub byłych posiadaczy, z w miarę nową konfiguracją, jak moja wyżej. komp ma być do grania, oc procka tylko do 2.4-5, bo więcej nie potrzebuję. sam twierdzę, że lepiej wziąć szefa/modecom 400W (to już chyba wystarczy...) jeszcze jedno pytanie przy okazji - czy ktoś kupował już w sklepie apollo, a mieszka we Wrocławiu? chciałbym się dowiedzieć czy możliwe jest odebranie towaru osobiście... Pozdrawiam. Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez kronox55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) możliwe że uciągnie kompa ale o oc zapomnij od razu pamiętaj że chytry traci 2 razy - imho lepiej teraz wydać tą stówkę niż potem odsyłać sprzęt na gwarancję/kupować nowy Edit zamiast 9600 brałbym 8800gs'a ^^ Edytowane 28 Marca 2008 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Pewnie pociągnie, ale to feel więc to jak jazda bez trzymanki w każdej chwili może być bum i po sprzęcie, dlaczego: -zasilacz max budżetowy -> brak jakichkolwiek zabezpieczeń, wykonanie na najtańszym poziomie, najgorsze/najtańsze materiały itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 tak więc i tak raczej kupię chiefteca gps 400w - to na oc takie jak podałem (2.4-5) powinno starczyć? na boxie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 podejrzewam że chief uciągnął by bez zająknięcia c2d + 2x8800 po oc w każdym razie dobry wybór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 jeszcze mam pytanie co do głośności takiego chiefteca (gps) 400w ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Nie jest cichy. Ale. Jest rewelacyjny do fanswapa. Nie ma plomb, po pierwsze. Wentylator na wtyczkę, to po drugie. Odłączasz wentyl, wsadzasz nowy, pod mobo, ustawiasz na sztywno 750RPM i będzie cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 jeszcze się zastanowię nad modecom'em mc 400w ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 MC ma lutowany wentylator, także przy wymianie pożegnasz się z gwarancją. Jak nie jesteś jakimś przesadnym cichofilem, to MC-400 będzie dostatecznie cichy dla ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 mój obecny jeszcze stary komputer jest dosyć głośny (jak dla mnie i tak :P ), a na dodatek raczej nie będę się bawił w ten "fanswaping" . tak więc muszę się jeszcze zastanowić nad oboma zasilaczami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Fanswap to genialna sprawa ;) kupujesz zasilator za ~120zł, który jest bardzo dobrą "elektrownią", wymieniasz mu wentylator (15zł, np. Acutake) i zasilacz jest niewiele gorszy od tego "super-cichego" za nawet 280zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Chiefa polecam, bo w standardowym komputerze nie odczujesz i tak hałasu, a jak bedziesz chciał to 15zł i masz jeden z najcichszych zasilaczy na rynku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Ja właśnie miałem zakładać temat o MC Feelu ale jak jest już jeden to tu wrzuce swoje 3 grosze. Po kupnie praktycznie całego nowego komputera, mój obecny zasilacz z siga wyciągnałem ze starego kompa (Athlon XP 2500, 512MB ramu, 9550@9600pro itd.) i musiałem coś kupić w zamian. Kasy było mało więc poszedłem do znajomego, który ma małą firmę komputerową żeby coś wyszperać z jego zapasów. padło na megabajta "350w". Włożyłem to do komputera i niby działał, ale był bardzo niestabilny, robił fochy i zawieszał się w dziwnych momentach. Myślałem, że to procesor, bo on już dużo przeżył, ale po dogłębnych testach doszedłem do tego, że megabajt robi problemy. Poza tym był niewiarygodnie głośny. Poszedłem do tego samego gościa i on powiedział, że na miejscu ma tylko Modecomy feele 3 i używanego feela 1 350w. Wziąłem używkę na testy i muszę powiedzieć, że od razu zrobiła solidne wrażenie. kabli w sam raz, waga zasilacza ze 2x wyższa niż w megaszicie i wentyl rozsądnie cichy. Problemy znikły jak ręką odjął. komputer zrobił się stabilny jak skała. Teraz jestem w Polsce i w związku z tym, że chciałem wymienić płytę główną przywiozłem ze soba praktycznie cały komputer, ale obudowa i zasilacz zostały w Szwajcarii.Stwierdziłem, że zmontuje tego konfiga dla brata, żeby sobie pograł. I ten sprzęt z sygnaturki jest ciągnięty właśnie przez tego feela. Na początku skręciłem procka do 2.4ghz i obniżyłem napięcie jak się da, żeby nie nadwyrężać modecoma, ale wszystko działa tak dobrze, że postanowiłem podkręcić proca spowrotem i poszedł wyżej niż na huntkeyu, który się grzał z powodu wentylatora skręconego na minimum i podnosił temperaturę procesorowi. Po tym jak o feelu się tyle złego naczytałem stwierdzam, że ten zasilacz nie jest taki zły jak go malują. Nawet ten znajomy mówi, że je ludziom montuje bo przez cały czas jak je daje ludziom, padły tylko 2 i to z winy tych ludzi. W sklepie komputerowym kiedyś szukałem dla kumpla zasilacza i też mieli tylko feele z tych tańszych zasilaczy i gość mówił, że mało zwrotów jest a same zasilacze nie robią problemów. może to jeszcze nie pierwsza liga zasilaczy, ale w sumie nie rozumiem, czemu ludzie tak się ich czepiają i stawiają je w jednej lini z jakimiś codegenami i tracerami. Co do sklepu apollo. Wszystko ok, ale często zdarzza się, że towary sprzedawane jako nowe były wcześniej używane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Ten Feel waży tyle przez pasywne PFC, po wyjęciu PPFC jest leciutki jak piórko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Sysak i o to mi chodziło - wypowiedź kogoś, kto miał feel'a w rękach (a nawet w kompie :P ). Hm. Na razie i tak na początek spróbuję tego feel'a - jak padnie to najwyżej kupię jakiegoś modecoma/szefa. Zobaczymy czy uciągnie ^^ We wtorek/środę Wam zdam relację :P Edytowane 29 Marca 2008 przez kronox55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 @Sysak Fakt nie powinno się stawiać feela w jednej linii z codegenem, (co nieco o najnowszych feelach w tym temacie http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...feel+w+zenfist) ale z drugiej strony nie zapominajmy że brakuje mu trochę do topowych zasilaczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) on się do takich słabych konfigów nadaje - ale są pewne reguly 1. musi być dobry nawiew z przodu w obudowie (min 7V) 2. wyciąg też (min 7V) 3. nie można instalować prądożernych kart graficznych typu 6800gt, 7900gt, 8800 gt, gts, 9600 gt, x1950 pro, 3870 dodam też że rozbierałem feela 1 i nic dobrego o nim napisać nie moge - porównywałem z modecomem 300gt, jakość wykonania feela pozostawia wiele do życzenia - nie wiem jak z feelami 3 - podobno są lepsze, ale nie rozbierałem takiego Edytowane 30 Marca 2008 przez mostasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 jakość wykonania feela pozostawia wiele do życzeniaNie jest tak źle, spodziewałem się czegoś gorszego. Mam do zarzucenia Feelowi: - słabo zabezpieczone cewki - cewki niezabezpieczone specjalnie przed kontaktem z radiatorami - dioda praktycznie dotyka kondensatorów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) Widzę, że się znacie i możecie coś powiedzieć o tym złomie. ;-) Dla mnie jak się ta zasiłka spsuje to mi wszystko jedno, ale jeśli pociągnie coś ze sobą, to będzie kiepsko, więc chciałbym spytać czy ma to "to" jakieś sensowne zabezpieczenia? Co do postu mostasza nie zgodzę się z punktem 1 i 2. Mój zasilacz jest cały czas letni, więc nie wiem po co ten nawiew i wyciąg. Edytowane 30 Marca 2008 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Feele sera 3 to najtańsze nowe zasilacze z kompletem zabezpieczeń. Kiedyś bywało różnie, bywało że zasilacz odchodził sam, lecz miałem przypadki że brał ze sobą również mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzk Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 ja mam feel'a 350-atx i jest ok. sprzecik podkrecony, dziala juz prawie 2 lata i wszystko stabilne. do tego karta skystar2 ktora jak wiadomo ciagnie troche pradu. w everescie linie 5 i 12V maja okolo 0,1V mniej niz powinny. nie wiem czy to zle czy nie :P przy okazji podpowiedzcie jak zmierzyc miernikiem napiecia zasilacza bo nie za bardzo sie na tym znam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Fell 300 (1?): odmówił posłuszeństwa przy nonOC athlonie 1,4 (0,18 1,75V) 384 ram i nonOC 9550. Kupiłem 300W fortrona - zdarli ze mnie ziomkowie z Wrocławia (t-rex pozdrawiam) - za 30 zł mam spokój. Od biedy można podpiąć ale kupować nigdy w życiu. przy okazji podpowiedzcie jak zmierzyc miernikiem napiecia zasilacza bo nie za bardzo sie na tym znam... 2957594[/snapback]Felli 1 300W są co najmniej dwa rodzaje: EPS i LCB. Ten pierwszy jest faktycznie słabiutki, drugi nie jest aż taki zły...Model: ESP-300ATXSP4 gdzie SP4 to jest bodajże support pentium 4 ;) Edytowane 31 Marca 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Felli 1 300W są co najmniej dwa rodzaje: EPS i LCB. Ten pierwszy jest faktycznie słabiutki, drugi nie jest aż taki zły... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzk Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 @q8ic dzieki mam jeszcze drugi zasilacz Modecom, oznaczenie ATX-350GTF(PF). czy bedzie on lepszy od tego mojego Feel'a 350 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 GTF są by FSP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzk Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 tzn ktory lepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 no chyba oczywiste zę fortron czyli fsp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 ja na szczęście i nie mam chyba serię trzecią - czyli aż tak źle to nie jest :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...