Skocz do zawartości
michal575

Problem Z Lg L227wt

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wczoraj monitor LG L227WT, podłączyłem przez DVI i mam poważny problem

Nie wiem czy jest nie jest on uszkodzony

Po ustawieniu rozdzielczości na 1680 na 1050 gdy jest tapeta ciemna obraz jest chwilowo dobry. Ale gdy jest coś jasnego wyświetlane np. strona tego forum- obraz zanika,miga,przerywa-na przemian z czarnym tłem jak gdyby był wyłączony monitor. A po chwili jest już tylko czarny ekran i konieczny jest restart kompa.

Przy niższych rozdzielczościach jest OK

Ten sam problem mam pod XP i Vistą

Wcześniejszy monitor CRT 4:3 19cali miałem podłączony przez złącze analogowe dsub

Czy jest na to jakieś rozwiązanie?

Reinstalka Windowsa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wczoraj monitor LG L227WT, podłączyłem przez DVI i mam poważny problem

Nie wiem czy jest nie jest on uszkodzony

Po ustawieniu rozdzielczości na 1680 na 1050 gdy jest tapeta ciemna obraz jest chwilowo dobry. Ale gdy jest coś jasnego wyświetlane np. strona tego forum- obraz zanika,miga,przerywa-na przemian z czarnym tłem jak gdyby był wyłączony monitor. A po chwili jest już tylko czarny ekran i konieczny jest restart kompa.

Przy niższych rozdzielczościach jest OK

Ten sam problem mam pod XP i Vistą

Wcześniejszy monitor CRT 4:3 19cali miałem podłączony przez złącze analogowe dsub

Czy jest na to jakieś rozwiązanie?

Reinstalka Windowsa?

monitor fiksuje jakby cos powiązane z dynamicznym kontrastem...

wyłącz tą funkcje w menu fengine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitor fiksuje jakby cos powiązane z dynamicznym kontrastem...

wyłącz tą funkcje w menu fengine

Nie można wyłączyć dynamicznego kontrastu z menu monitora ani z programu

W meny fengine są dostępne tylko 4 nastawy(normalny , film , tekst , użytkownika) mam ustawione "normalny"

Nie przestawiałem nic w menu monitora wcześniej , zrobiłem nawet dla pewności reset do ustawień fabrycznych

ale niestety monitor nie może dale pracować w rozdzielczości nominalnej 1600x1050

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można wyłączyć dynamicznego kontrastu z menu monitora ani z programu

W meny fengine są dostępne tylko 4 nastawy(normalny , film , tekst , użytkownika) mam ustawione "normalny"

Nie przestawiałem nic w menu monitora wcześniej , zrobiłem nawet dla pewności reset do ustawień fabrycznych

ale niestety monitor nie może dale pracować w rozdzielczości nominalnej 1600x1050

sprawdź na "uzytkownika" i ustaw jasność 50%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź na "uzytkownika" i ustaw jasność 50%

Niestety nie pomogło

Znalazłem jeszcze menu serwisowe.Ale wolę tam nie grzebać

Spróbuję jutro podłączyć przez Dsub, może to coś odmieni

Co ciekawe gdy zmienię rozdzielczośc ekranu na natywną 1680 x1050 to gdy "chodzę " po pulpicie ,partycjach obraz jest ok.Dopiero w momencie załączenie przeglądarki Firefox albo testów monitora PixPerAn obraz zaczyna znikać ,migać do całkowitego znikniecia

żeby mieć czyste sumienie że to nie wina software albo driverów zrobię reinstalkę systemu gdy tylko zabezpiecze dokumenty z dysku-może pozostało coś w rejestrze po poprzednim monitorze CRT który wyzionął ducha w świąteczną niedzielę w stanie spoczynku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest już OK

Problem rozwiązany

Podłączyłem monitor do drugiego komputera z kartą graficzną ATI-nie było na nim żadnych problemów

Potem z powrotem do mojego komputera z Gforce 7900 i jest dobry już obraz.

Nie wiem czy nie była to wina złego podłączenia kabelka ( nie był dokręcony)

Obraz jest teraz ostry jak żyleta

PS.Zauważyłem że na Gforce są żywsze kolory niż na ATI(np.czerwony z ramki tego forum był na ATI blado czerwony a na NVidii ognista czerwień)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi