Skocz do zawartości
borsuk_1

Laptop Za 2,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam notebooka za +/- 2500pln, szczerze mówiąc nie jestem w temacie a chciałbym kupić coś z czego będę zadowolony na dłuższy czas. Póki co w moim typie jest Toshiba Satelite A200 i Lenovo ThinkPad R61i. Jakie macie sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam notebooka za +/- 2500pln, szczerze mówiąc nie jestem w temacie a chciałbym kupić coś z czego będę zadowolony na dłuższy czas. Póki co w moim typie jest Toshiba Satelite A200 i Lenovo ThinkPad R61i. Jakie macie sugestie?

Ogarnij promocje w saturnie ;) dzisiaj fajnego lapka wyrwalem za 1899 zl (wlasnie thinkpad R61i) - normalnie w sklepach kilka stowek drozej ;) pierwsze co sie rzuca w oczy w porownaniu z toshiba satelite to duzo lepsza obudowa - tutaj kompa mozna nosic jedna reka i nic sie nie zgina, nie trzeszczy itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie to mam w planach coś z tych modeli:

Asus F3E-AP074 Core2Duo 1.66GHz 1GB 120GB X3100

Lenovo (IBM) ThinkPad R61i (T5550, 1GB, 160GB, 15.4", XPP)

Toshiba Satellite A200-1VM (T5250,2GB, 120GB,VHP)

Zasugerujcie coś jeszcze, bo na serio mam mętlik w głowie :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie to mam w planach coś z tych modeli:

Asus F3E-AP074 Core2Duo 1.66GHz 1GB 120GB X3100

Lenovo (IBM) ThinkPad R61i (T5550, 1GB, 160GB, 15.4", XPP)

Toshiba Satellite A200-1VM (T5250,2GB, 120GB,VHP)

Zasugerujcie coś jeszcze, bo na serio mam mętlik w głowie :blink:

Jezeli kompa bedziesz uzywal w domu to mozesz sie kierowac nawet wzgledami wizualnymi. Jezeli zamierzasz sie z nim czesto przemieszczac to jednak lepiej wziac cos solidnego, z dlugim czasem pracy na baterii. Z tej 3ki najbardziej pancerny jest oczywiscie lenovo. Nie mialem zbyt duzych doswiadczen z asusami, ale po roku uzytkowania toshiby mozesz sie spodziewac na obudowie widocznych sladow (otarcia lakieru przy touchpadzie itp). A dodac niestety musze, ze glownie siedzialem na stacjonarce, takze lapek zbytnio eksploatowany nie byl ;| Poki co lenovo nie zapowiada takich rewelacji ;) Obudowa bardzo solidna, twarda, nic nie skrzypi itp. Dodatkowo w kompie jest sporo bajerow i bardzo fajne oprogramowanie. Strasznie mnie zdziwil czas pracy na baterii - toshiba satelite z core duo mi wytrzymuje ponizej 2.5h, a lenovo z c2d smiga cos ponad 4 ;o Oczywiscie na standardowych ustawieniach, mozna jeszcze wlaczyc oczszczedzanie energii, wylaczyc wifi itp. Ja moge sobie pisac i pisac, ale to ty powinienes powiedziec czego oczekujesz po tym kompie - z mysla o jakich zastosowaniach go kupujesz :) Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi, bo coraz bardziej kuszę się na tego Lenovo. Notebook będzie raczej do zastosowań domowych: sieć, dokumenty, czasem jakiś film ew. gra <?>. Zależy mi na trwałości, niezawdoności i wygodzie obsługi. Dla mnie kolejnym plusem dla Lenovo jest matryca non-glare - jestem trochę pedantyczny :oops: i wszelkie mazie będą mnie denerwowały. Natomiast Toshiba wg mnie ładnie wygląda, choć dla mnie to najmniejszy problem - kwestia przyzwyczajenia :). Podpowiedzcie coś jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi, bo coraz bardziej kuszę się na tego Lenovo. Notebook będzie raczej do zastosowań domowych: sieć, dokumenty, czasem jakiś film ew. gra <?>. Zależy mi na trwałości, niezawdoności i wygodzie obsługi. Dla mnie kolejnym plusem dla Lenovo jest matryca non-glare - jestem trochę pedantyczny :oops: i wszelkie mazie będą mnie denerwowały. Natomiast Toshiba wg mnie ładnie wygląda, choć dla mnie to najmniejszy problem - kwestia przyzwyczajenia :). Podpowiedzcie coś jeszcze.

Najlepiej idz do jakiegos sklepu z lapkami i sam obadaj/wymacaj ktory bedzie Ci najbardziej odpowiadal. Pod wzgledem trwalosci lenovo bedzie najlepszy, niezawodnosc i wygoda obslugi stoi praktycznie na takim samym poziomie u wszystkich trzech producentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to głupie, ale wolę nie, bo jak zacznę chodzić po sklepach to wtedy zacznie się jazda: "Może to? A może tamto?..." - zwiedzę pół Krakowa i będę miał jeszcze większy mętlik w głowie niż teraz :blink: Liczę, że mi dobrze doradzicie coś z czego będę zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I (_._) blada... Właśnie się przymierzam powoli do notka i się strasznie napaliłem na tego R1i... jak zobaczyłem tą promocje z Saturna to zaraz pognałem (30 km) do Katowic... niestety wszystkie się sprzedały na pniu w piątek :mur:

Musiałem się wyżalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegapiłem tą promocję na R61... :?

Budżet mam podobny, co innego byście polecili tak do 2.5k zł? Miło byłoby gdyby trochę mniej wyniosło, żeby zostało na jakiś porządny plecak :)

Laptop będzie używany głównie do przeglądania internetu, tworzenia tekstów, programowania. Czasem może jakiś film i gdyby mi się już naprawdę bardzo nudziło może jakaś starsza gierka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

promocje z saturna maja to do siebie, ze jezeli sa naprawde dobre, to trzeba tam byc na otwarciu sklepu :D jak kupowalem r61 to mieli ~100 sztuk z czego ~80 z miejsca zeszlo ^^

btw jakis dziadek mnie myknal na prostej xD

Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety jakbym wiedział to bym tam w piątek stał... niestety ja nie dostaje gazetek z saturna a od niedawna sie przymierzam do notka. I chyba jutro kupie tego R61i za 2100,- taniej nie znalazłem ;) a w allegrowe cuda sie nie pcham ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety jakbym wiedział to bym tam w piątek stał... niestety ja nie dostaje gazetek z saturna a od niedawna sie przymierzam do notka. I chyba jutro kupie tego R61i za 2100,- taniej nie znalazłem ;) a w allegrowe cuda sie nie pcham ;p

I jaktam sie kierownikowi R61i sprawuje? Bo ja czekam na swojego, tyle, że z T5550. Jakieś przestrogi odnośnie użytkowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co jestem bardzo bardzo zadowolony.

Zaskoczył mnie świetny TouchPad i TrackPoint. Tak na prawdę oba są rewelacyjne ale chyba nie ma potrzeby posiadania ich obu na raz ;-)

Matryca: w tym modelu tylko pełna 15" (1024 x 768) i odświeżanie 60Hz. Klawiaturka bardzo fajna. Generalnie cichy i dosyć chłodny.

Bateria trzyma ok 4 godziny jak nie gramy ;-) System to XP + masa dodatkowego oprogramowania. Ale co ciekawe nie trzeba odrazu spędzić kilku godzin aby wszystko ogarnąć... że tak powiem "nie jest nachalny". Ram narazie 1 GB spokojnie wystarcza ale i tak dokupie jeszcze kostke do duala :D Dysk tylko 120 ale też mi raczej w zupełności wystarczy. Wygląd jest bardzo konserwatywny, tzn. jakbym miał porównać do samochodów to przypomina mi kanciastą terenówkę. Ma działać a nie wygłądać ;-) A i czytnik lini papilarnych -> fajny bajerek.

Jakbym w tym momęcie miał kupować, to na pewno był by to Lenovo, może tylko jednak z panoramką 15,4" (1280 x 800). Ewentualnie zależnie od ceny mógłby być bez czytnika i bez jednego z urządzeń wskazujących (obydwa są genialne, ale chyba ociupinkę bardziej pasuje mi czerwony grzybek)

I można pograć w GTA SA :D

Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi