Skocz do zawartości
dropsik

Celeron 400 (Socket370) - podkręcanie i kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka!

Na początku mała uwaga - jestem nowy jak idzie o podkrecanie wiec bycmoze zadam glupie pytania.

Mam procek celeron 400MHz na Socket370. Na plycie mam zworke ktora ustawia magistrale procesora z 66.6 MHz na 100 MHz (jest jeszcze zworka do 133MHz). Tak dla jaj przerzuciłem zworke na 100MHz i jak włączyłem komputer, to w BIOSie wykrył mi procesor 600MHz (100x6.0). Wszystko szło dobrze, tylko Windows nie mógł się włączyć (Windows XP Profesional). I teraz pytanie: czy takie przestawienie zworki zaszkodzi coś na procesor? I czy jeśli tą zworke przestawie, to czy procesor rzeczywiście będzie pracował przy czyęstotliwości 600MHz?

Z góry thx za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Z twojego opisu wynika, że procesor podkręciłeś prawidłowo. Pytasz czy przestawienie zworki zaszkodzi na procesor ? Odpowiedź: Zaszkodzi. Tego nie widać, nie słychać ale żywotnosc procesora jest krótsza. Twoj Windows XP nie chciał sie włączyć prawdopodobnie z wynikających błędów w pracy CPU albo też z powodu wysokiej częstotliwości pamięci. Musisz pamieta, że zmieniając FSB płyty głównej zmieniasz częstotliwosci wszystkich magistrali. Twoje kolejne pytanie: Czy CPU będzie pracował przy częstotliwości 600 MHz. Teoretycznie nie powinien działać bo ma zablokowaną obsługę magistrali 100 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj panie MacGyver od kiedt celki mają zablokowaną jakąkolwiek magistralę? :shock: Jeszcze o żadnym takim procu nie słyszałem.

Co do wątku przewodniego to sprawdź jaką masz temperaturę procesora bo przez nią może Ci windows nie wchodzić, po prostu mu za ciepło. Jeśłi jest niska podnieś mu minimalnie napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz pamieta, że zmieniając FSB płyty głównej zmieniasz częstotliwosci wszystkich magistrali. Twoje kolejne pytanie: Czy CPU będzie pracował przy częstotliwości 600 MHz. Teoretycznie nie powinien działać bo ma zablokowaną obsługę magistrali 100 MHz.

Jak zmienil z fsb z 66 na 100 to inne "czestotliwości magiastrali" zostaly takie same jak w przypadku 66 - zmienil sie dzilnik z 2 do 3 i tyle. nic innego sie nie zmienilo. A z magistrala jak wyzej napisal kain nie jest zablokowana zablokowany jest mnoznik.

Generalnie polecalbym szukac bo bylo o tym duzo razy ...

jak nie chce trybic na fsb=100 to sprawdzic chlodzenie, podniesc vcore.

(Pamieci zakladam ze masz conajmniej pc100 wiec nie powinno byc probelmu dla pewnosci mozna zjechac tajmingami ramu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec RAM mam na PC133, a mnożnik można podnieść bo już sprawdzałem i wyciągło mi nawet do 8.0. Sprawdzałem też temperaturę procesora - 34 do 36 stopni więc zakładam że taka powinienem utrzymać. A jak procek lekko kopłem do 450 Mhz (6x75Mhz) to Winda sie włączyła bez problemu. I teraz pytanie - powinienem podnośić CPUCore Voltage gdy przechodzę na magistrale 100MHz? Aktualnie w BIOSie mam ustawione na Default a tam gdzie pokazuje temperature (nie pamietam jak to sie naywala ta opcja :)) pokazuje mi przy CPU (V) napięcie pomiędzy 2.07 - 2.09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde a u mnie się uruchamia procek jako 650 (mam 433) ale staje przy windzie. Chłodzenie raczej mam dobre!! Co moze być przyczyną nieuruchomienia sie indy?? Zasilacz czy cos? :/ Napiecie juz podnosiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dokladnie jakiego chlodzenia mam uzyc??

Najlepiej WC. Cieche, wydajne i jeszcze raz wydajne.. :) Ale na twoim miejscu kupił bym pasujacy nie zbyt drogi Cooler. Ja tak zrobiłem jzu z rok temu chyba (d athlona 1,2 chyba). Przed kręceniem był dosłowne zimny! Aż chciałem go trocheo grzac ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dropisk jak ci się odpala na 600 podneś napięcie do 2.1-2.2

(nie wiem jak bo nie znam twojej płyty) i zamontuj jakieś chłodzenie od AMD

np TITAN TT-DT3TB głośny ale napewno skuteczny

napięcie możesz bezp do 2.3 bo ostatnio coś mi mówią o bezp Vcore

MC Gyver wiesz na tym forum każdemu proc chodzi krócej

Ale różnica 10 lat -------> 5 lata mnie nie wzrusza bo pewnie zmienie na nowy.

A ty masz dobry egzemplaż albo dobrą płytę mój dzie na 500 góra

stabilnie setki nie wstaje.

Baw się i pamiętaj

niska temp. + wysokie Vcore = wysoki takt

(nie dotyczy wypadków)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek: chyba chlodzenie jednak protestuje, ale nie jestem pewien.

U mnie na 366@566 :twisted: (103FSB) na vcore 2.3-2.4 jest stabilny i oka, ale przy podniesieniu FSB do 105 (577MHz) juz sie wywala przy ladowaniu win98 (zajebiste bledy pokazuje ;)). Planuje dorzucic troche miedzi pod proca i lepszej pasty (pozyjemy zobaczymy).

U ciebie pewnie tez jest odrobine za malo dla proca - zalatw od kogos jakkis lepszy wentyl od AXP i wtedy bedziesz wiedzial czy proc ma dosc czy to tylko twoje chlodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na 366@566  :twisted: (103FSB) na vcore 2.3-2.4 jest stabilny i oka, ale przy podniesieniu FSB do 105 (577MHz) juz sie wywala przy ladowaniu win98 (zajebiste bledy pokazuje ;)). Planuje dorzucic troche miedzi pod proca i lepszej pasty (pozyjemy zobaczymy).

U ciebie pewnie tez jest odrobine za malo dla proca - zalatw od kogos jakkis lepszy wentyl od AXP i  wtedy bedziesz wiedzial czy proc ma dosc czy to tylko twoje chlodzenie.

Tylko ze u mnie jest juz całkiem niezły cooler( wiekszego ni ewstawię bo mam przejściówkę i miejsca juz nie ma). A mimo to jakiś się męczy chłop :)

Najwiecej udało mi się wykrecić 669 mhz i oczywiscie winda stop.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie wiem co sie stało mam narazie procek na 500Mhz (83x6) i jak przerzucam szyne na 100Mhz na zworce to mi wogole komp nie startuje. Powinienem spuscic najpierw szyne do 66Mhz? Czy moze cos przypadkiem gdzies spieprzylem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak myślicie dojade do 800Mhz  :D ? Pociągnąłbym go na FSB 133Mhz.

Jak ci się uda.

To będzie coś 400@800.

Najlepszy celek jakiego znam to 333A@937

Jak znajde to rzuce linka

Ale tam był Azot i 2.7 Vcore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie wiem co sie dzieje ale jak dam FSB na 100Mhz (daje razem 600Mhz) to mi winda sie nie włącza :(. MIałem Vcore ustawiony na 2.09 przy 400Mhz, a przy 600Mhz testowałem tak:

2.10 - włączył się ale nie winda nie wykryła twardego

2.20 - włączył sie ale windows wymagał naprawy za pomocą CDROMa, której i tak nie dało się wyklonać

2.30 - Komp sie nie włącza :(

I co teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na 366@566  :twisted: (103FSB) na vcore 2.3-2.4 jest stabilny i oka, ale przy podniesieniu FSB do 105 (577MHz) juz sie wywala przy ladowaniu win98 (zajebiste bledy pokazuje ;)). Planuje dorzucic troche miedzi pod proca i lepszej pasty (pozyjemy zobaczymy).

U ciebie pewnie tez jest odrobine za malo dla proca - zalatw od kogos jakkis lepszy wentyl od AXP i  wtedy bedziesz wiedzial czy proc ma dosc czy to tylko twoje chlodzenie.

Tylko ze u mnie jest juz całkiem niezły cooler( wiekszego ni ewstawię bo mam przejściówkę i miejsca juz nie ma). A mimo to jakiś się męczy chłop :)

Najwiecej udało mi się wykrecić 669 mhz i oczywiscie winda stop.. :)

Hmm, skoro mowisz, ze chlodzenie masz naprawde cool :twisted: to sprawdz swoich sil z peltkiem pod wym wentylem (jakis maly okolo 50W)

I podaj jeszcze swoje temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Z twojego opisu wynika, że procesor podkręciłeś prawidłowo. Pytasz czy przestawienie zworki zaszkodzi na procesor ? Odpowiedź: Zaszkodzi. Tego nie widać, nie słychać ale żywotnosc procesora jest krótsza. Twoj Windows XP nie chciał sie włączyć prawdopodobnie z wynikających błędów w pracy CPU albo też z powodu wysokiej częstotliwości pamięci. Musisz pamieta, że zmieniając FSB płyty głównej zmieniasz częstotliwosci wszystkich magistrali. Twoje kolejne pytanie: Czy CPU będzie pracował przy częstotliwości 600 MHz. Teoretycznie nie powinien działać bo ma zablokowaną obsługę magistrali 100 MHz.

Tak w ogole to mnie zatkalo jak to przeczytalem i w ogole brecht.

"Tego nie widać, nie słychać ale żywotnosc procesora jest krótsza"

wiesz co zancza slowa ukryta sila, drzemiacy potencjal ? A co w takim wypadku powiesz o a'xp 1433Mhz przekreconym na 2500Mhz ? produkt jednodniowy podlegajacy samoczynnemu rokladowi ?

Wiadomo, ze proc nie bedzie chodzil 10 lat (kto teraz pracuje na 486 ? takie byly 10 lat temu)

"Windows XP nie chciał sie włączyć prawdopodobnie z wynikających błędów w pracy CPU albo też z powodu wysokiej częstotliwości pamięci."

Jaka ladna sciema ;), a te "wysokiej częstotliwości pamięci" to skad wzioles ? chyba przy jakims hardcore oc mozna powiedziec cos takiego, a nie przy 100Mhz. Zwazywszy, ze przy celkach 633 dawali ram na 133(jak zaznaczyl dropsik, a w ostatecznosci na 100Mhz). I co ciekawego mi powiesz, ze na to, ze kosc pc100 odpala mi sie przy max timingach na 124Mhz, testowalem ram na 115 i chodzi ladnie (o przeklaman)

"Musisz pamieta, że zmieniając FSB płyty głównej zmieniasz częstotliwosci wszystkich magistrali."

Albo jestes tempy, albo .... nie wiem :lol:

Chyba wiesz co to sa dzielniki i magistrala ? przypomne ci FSB 66Mhz - dzielnik /2 dla PCI; FSB 100Mhz - dzielnik /3 dla PCI dla tych wartosci pci ma w przyblizeniu 33,3Mhz. I teraz pytanie do ciebie: o jakim FSB mowil kolega dropsik ? i czemu pieprzysz glupoty o "zmieniasz częstotliwosci wszystkich magistrali" czy on wspomnial chociaz o FSB 83 (41,5 dla pci) albo cos ? a nawt jesli to moj komp chodzil przez rok czasu na magistali 83 i odziwo wszystko dziala oka, na dysku samsunga 0 bad blockow, ba ! dysk mial lepsze osiagi w sandrze i pc marku niz na magistrali 100 (wyzsza czestotliwosc robi swoje :twisted: )

"Teoretycznie nie powinien działać bo ma zablokowaną obsługę magistrali 100 MHz"

Czyzbys zakonczyl swoja edukacje na temat procesorow celeron na oficjalnych informacjach intela na temat modeli 300 i 333, bo przy nich chyba bylo wlasnie cos na temat nie wspolpracowania z magistala systemowa 100Mhz.

Na koniec jeszcze jedno:

Rzadam, bys zrzekl sie nicka MacGyver - nie zaslugujesz na niego :twisted: .

"Z twojego opisu wynika, że procesor podkręciłeś prawidłowo. Pytasz czy przestawienie zworki zaszkodzi na procesor ? Odpowiedź: Zaszkodzi."

Wszystko zalezy od chlozenia ! Apropos chlodznia to ja np. stworzylem u siebie w obudowie cos z czego jestem dumny :"szyb wentylacyjny odrpowadzajacy cieple powietrze na zewnatrz obudowy" - temperatura proca spadla o jakies 4 stopnie. Nie bylo by w tym nic wielkiego gdyby nie zastosowane metody Macgyvera: opakowanie po ryzu w woreczkach i przezroczyta tasma klejaca (pakowej nie mialem ;)) (osprzet pomocniczy: nozyk do tapet, kartka w kratke, olowek i linijka ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...